Épületenergetikai változások

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Épületenergetikai besorolás változása


Úgy gondolom megér egy rövid bejegyzést, hogy némi okosságot/figyelmeztetést adjak a közelgő épületenergetikai változásokkal kapcsolatban. Ne ijedj meg, érteni fogod! 😉


Az épületenergetikai követelmények változni fognak, lakóépületek esetében már a tervezés fázisában szigorúbb követelményeknek kell eleget tennünk, mint pl. ma (2017. december 31-ig történő megvalósulás esetén).
 
Tehát, 2018. január 01-től az épületszerkezetekre vonatkozó U érték (w/m2K) , azaz az épület határolószerkezeteire vonatkozó hőátbocsátási tényező követelményértékei drasztikusan szigorodnak, nézd meg pl. a falra, zárófödémre és a talajon fekvő padlóra vonatkozó értékeket:


Jövőre változás jön az új lakóépületek készre-jelentésekor is, hiszen az energetikai tanúsításkor új lakóépület megépítése után, annak használatba adásakor a lakóépület energetikai besorolása minimum CC, azaz Korszerű kell legyen!
 
De: Ha előrelátó módon tovább gondolkodsz, megcélzod inkább minimum a BB, azaz közel nulla energiaigényű minősítés elérését, ami viszont 2021-ben válik előírássá.
 
Egy épületenergetikai tanúsítványra sokan azt mondják: játék a számokkal. Persze lehet játszani, ha szeretnél „megtéveszteni” valakit, vagy akár magadat…
 
Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, mely 10 évig érvényes, tehát ha Te 2018-ban fogsz lakóház építésbe, és jó esetben befejezed azt 0-3 év alatt (mert bejelentéstől számított 0-3 évig nem sújtanak igazgatási szolgáltatási díjjal!),


akkor pillanatok alatt 2021-et írunk…
 
Így azt gondolom, célszerű minimum a BB követelményértéket megcélozni. És ahhoz bizony szükség van a társtervezők: Épületgépész és Épületvillamossági tervező tudására és hatékony együttműködésre is, mivel a határoló szerkezetek fokozott hőszigetelése kevés lesz ehhez.
 
Például az egyik lehetőség, ha a lakóépület éves energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrás használatával állítjuk elő…


Nem viccelek: a fatüzelés megújuló energiaforrás használatának számít!
 
Ha beleásod magad a fenti rendeletbe, azt is észreveheted: eltérés van a könnyű-szerkezetű épület és a nehéz-szerkezetű épület megadott követelményszintjei között 2020. december 31-ig…
 
A lényeg végül is abban van, hogy ha lakóház építést tervezel, tervezd meg leendő élettered működését/működtetését is, ne csak „papíroztasd” a követelményeknek való megfelelést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .