Tervezői művezetésen túl

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Minivakáció: művezetés után


Mióta bevezették a kötelező tervezői művezetést, és amikor e célból az irodám – hajnali órán – elhagyom, bizony ezen alkalmakat igyekszem minivakációként is átélni, magamat motiválni.
 
Ausztriai határ mentén is áll már egy „házam”, melyet december közepén átadunk, így, amikor „odaszaladok művezetni”, midig megjutalmazom magam egy csöppnyi ausztriai nézelődéssel, a biztosan hosszúra nyúló munkanapomon! 😉


Mivel az idő szűk keresztmetszet, igyekszem előre tervezni, barátoktól informálódni. Így jutottam el egy nem tipikus fürdőhelyre, a stájerországi Bad Blumau városába, pontosabban a Friedensreich Hundertwasser által tervezett fürdőkomplexumba, a Rogner Bad Blumau-ba.
 
Egyszerűen szép! – hirdeti a gyógyfürdő szórólapja. Inkább úgy fogalmazok: Érdekes!, bár aki Bécsben nézegetett már Hundertwasser-házakat, hasonló mesevilágot fog felfedezni itt.
 
Azt is olvastam, hogy a művészet-harmónia-természet hármasát igyekezett a Tervező kiemelni/megteremteni, és az üzemeltetővel – a Rogner Család fejével – közösen dolgozták ki a domboldal-parkba vájt építészeti játékot.
 
Játék ez a terepasztal-makett is, mely a fürdő bejáratánál helyezkedik el:


A kellemesen meleg fürdővíz 3 km mélyről jövő gyógyvíz, ami kül- és beltéri medencéket tölti, no meg az egész komplexumot fűti!


Ha az épületeket nézegetjük, van itt sokféle… Ami messziről is jól látszik, az az aranykupolás főépület, ami, azt mondják, a boldogság szimbóluma itt is, és a Tervező kedvenc építészeti eszköze!


Van itt tégla-ház, meg kő-ház, mármint díszítésben. A legtöbb épület az üdülőfaluban a föld alatt van, egyetlen homlokzatukkal a napocska felé néznek a szemeikkel (ablakokkal), amikből kb. 2400 különféle van!


A belső folyósok kacskaringósak, még a padozatuk is hullámzik. Szerintem még a mellékhelyiségek is mesések: tiszták/illatosak, és csak a fali csempeburkolatok hullámzanak itt. Egyébként a padlók a lakóegységekben is vízszintesek maradtak!


Kifelé menet, a friss záporban, a kocsi felé menekülve vettem észre ezt a kerti gag-et: talán az Építők levonulása is sietve történhetett 🙂 , mert maradt utánuk:
– betonkeverő,
– csőállvány,
– silódarab,
– bakállvány is pallókkal… ,de valahogy nem zavaró ebben a lendületes miliőben, a kertépítők beleintegrálták ezeket az eszközöket a vidám környezetbe.


Rogner Bad Blumau egész évben látogatható, hét közben és hétvégén is. Ha majd a mi Balatonunkból kiöregszem, visszajövök ide csobbanni egyet! 🙂
 
Te is jössz majd velem? Addig is:
Művezetés, azaz tervezői művezetés
Kötelező tervezői művezetés, meg annak díja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .