Neked tetszik a parafa padlóburkolat?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Melegburkolatok egyike: a parafa


Egy most elkészült családi „házam”-ba az Építtetők parafa anyagú padlóburkolatot kértek. Bevallom, a tervezés fázisában a helyiségek padlóburkolatát átneveztem egyszerűen parafára, és valahogy idegenkedtem az egésztől. Talán, mert nem volt tapasztalatom/gyakorlatom ezzel az anyaggal kapcsolatban…


Amikor oda jutottunk a kivitelezéssel, hogy a hidegburkolás elkészült, utána néztem a dolognak, és sok jó tulajdonságot fedeztem fel ebben a természetes eredetű, de mesterségesen előállított anyagban, főleg mikor az Építtetők korábbi otthonukban élőben megmutattak egy közel 20 éve készült ragasztott parafapadló burkolatot.
 
Maga a parafa az építőiparban szerves hőszigetelő anyagként van és volt jelen eddig is. Amit mi parafának értünk, az a paratölgy parasejtekből álló kérge, melyet a fáról 8-10 évenként fejtenek le, akár 10-15 cm vastagságban.


Jó tulajdonságai:
– kiváló a hőszigetelő képessége,
– könnyen megmunkálható,
– jó a rugalmassága, és hogy
– penészedésre/rothadásra nem hajlamos.
 
Rossz tulajdonsága, hogy nem igazán olcsó! 🙂 De aki beleszeret, áldoz rá. Mivel ezen a kivitelezésen tanúja voltam a szakszerű parafa padlóburkolás minden fázisának, tulajdonképpen én is elcsábultam, főleg, mikor a kereskedelemben kapható színválasztékból is találtam kedvemre valót.
 
Amit itt használtunk, az 60x30x0,4 cm méretű parafa padlólap volt. A padlólap maga parafa őrleményből készül, és a színén, azaz a felső, járható felületén egy vékony furnér jellegű parafa réteg található. Ez a termék Portugáliából származik, a világ legnagyobb parafa-termelőjétől.
A burkolat fektetés előtt az aljzatnak száraznak és pormentesnek kell lennie, továbbá síknak, illetve vízszintesnek, ezért az esztrichre egy önterülő/padlókiegyenlítő réteg is rákerült.
 
A Burkoló segédje még előre is dolgozott, mivel a burkolólapok egyenként, a lefele néző felükön szintén kaptak egy ragasztóval történő beeresztést, hengerezéssel.


A teljes burkolandó padlófelület ragasztóval történő hengerezést kapott, és mikor a ragasztóval bevont felülethez a tenyerünk éppen csak hozzáragadt, megkezdődött a burkolás, egyenként, laponként, egy snitzer és egy gumikalapács segédletével, négykézlábazva haladva.


A közel 75 m2-nyi burkolat nem kapott felületi dilatációt, mivel a választott parafa-termék térfogatváltozása jelentéktelen. Az aljzat, a cementesztrich azonban helyiségenként dilatált.


A padlóburkolat kiegészítő eleme, a lábazati profil is ragasztással került a falfelületre.
A burkolatfektetést követő napon készült el a 3 rétegű selyemfényű, rugalmas lakkozás, mely 24 óra elteltével járható felületet adott, és óvja a felületet a lakáshasználatból adódó nedvességtől, merthogy ez a padló is felmosható!


A kész padlóburkolat valódi melegburkolat lett! És alkalmas padlófűtésre is, bár itt ilyen igény nem merült fel, de bírni fogja a ‘gyűrődést’ akár évtizedeken át! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .