Tűz és víz

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Oltóvíz


Tervezési munkáim során folyton előkerülő téma a tervezett épületek tűz elleni védelme.
 
Lakóépületek tervezése során is figyelembe kell vennem az OTSZ-t, azaz Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseit, mi több, a benne lévő előírások igazolását önálló tervfejezetben, azaz egy ú.n. tűzvédelmi műszaki leírásban kell igazolnom.


Ha összetett, nagy feladatom van, pl. többlakásos társasházat vagy ipari épületet tervezek, segítségül hívok egy olyan speciális tudású tervező kollégát, aki titulusát tekintve: kamarai jogosultsággal bíró építésügyi tűzvédelmi tervező.
 
Amúgy meg az OTSZ lakóingatlanokra vonatkozó szabályait, lépésről-lépésre értelmezem a tervem vonatkozásában, illetve bizonyítom a tervezett épületem tűzvédelmi megfelelőségét. Most sem fogom idődet rabolni azzal, hogy ezt végig megmutatom, csupán a leggyakrabban előforduló problémát tárom eléd.
 
Ez a téma nem más mint az oltóvíz, pontosabban annak szükséges mennyisége.
 
A tervezett épület funkciójához és méretéhez egy táblázatból rendelünk oltóvízmennyiséget, amit a helyszínen biztosítani kell. Az oltóvíz mennyiségén túl még az intenzitásával is foglalkoznunk kell.
 
Például: az OTSZ idevonatkozó táblázata alapján, a biztosítandó oltóvíz intenzitás 900 liter/perc. Az oltóvíz intenzitást nagyon alacsony kockázati osztályba tartozó tűzszakasz esetén is legalább 30 percen keresztül kell biztosítani.


De létezik kis hazánkban az az eset, amikor a tűzcsap 100 m távolságon túl van. Vagy nincs tűzcsap, és nincs vezetékes ivóvíz sem! Mi van ilyenkor? Baj van. 🙁
 
Egy picike baj van. Amit persze lehet orvosolni. 😉
 
Tervezési fázisban olyan módszerrel, hogy a területen kiépített ivóvízhálózat szolgáltatóját megkeresve, beszerezzük a közműszolgáltató előzetes nyilatkozatát, mely szerint a kiépített közüzemi vízhálózatról biztosítható a szükséges x liter / perc intenzitású oltóvíz mennyiség.
 
Ezt azonban meg kell fejelni azzal – mert az OTSZ kimondja – , hogy
– a használatbavételi eljárás során a figyelembe vett meglévő tűzcsap vízhozamát vízhozam mérési jegyzőkönyvvel kell igazolni, mely nem lehet régebbi 6 hónapnál.
 
És ez a mérés bizony pénzbe kerül, az Építtető pénzébe.
 
Továbbá létezik még egy súlyosabb eset, amikor nemhogy tűzcsap nincs, de még ivóvízvezeték rendszer sincs kiépítve az ingatlan közelében, például üdülőterületen találkoztam már ilyen problémával.
Ha pedig nincs semmilyen vízvezeték rendszer a közelben, akkor oltóvíztározót kell keresni a környéken, maximum 200 m távolságon belül, vagy pedig létesíteni kell egyet.


Oltóvíztározó lehet:
– vízmedence
– valamilyen ipari létesítmény technológiai vízének tárolómedencéje
– természetes folyóvíz, állóvíz stb.
Ezen megoldási típusoknál a nehézséget a tározókból történő vízkinyerés mikéntje okozza, mivel erre is igen szigorú szabályok érvényesek.
 
A lényeg mindebből az, ha telekingatlant keresel, és közel-távol nem látsz föld feletti tűzcsapot, érdeklődj a helyi Polgármesteri Hivatalban arról is, milyen oltóvíz-megoldások vannak az adott területen, illetve milyen megoldásokat terveznek kiépíteni a közeli jövőben, akár lakossági összefogással!
 
Ne vond meg a vállad, mert éppen látsz megvalósult lakóépületet a környéken. Lehet, hogy az engedélyek nélkül valósult meg, és lehet, sosem veszik használatba… kérlek, ne az ilyen megvalósulást vedd pozitív példának!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .