Mint egy krimiben: Tényállás tisztázása

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Nyilatkozattételre való felhívás


Még 2015-ben terveztem egy nyaraló bővítését és felújítását, több fordulós projekt volt ez is, mivel, a területi Főépítész támogató véleményét is be kellett szereznem az építési engedélyezési eljárás megindításához.
 
Azzal nem is volt semmi galiba, de a szomszédos ingatlantulajdonosok nem igazán „támogatták” a szabályoknak megfelelő bővítést, azaz Építéshatósági szemlét kértek azzal az indokkal, hogy a löszfal le fog csúszni, ha mi teraszt is építünk…és majd ők is velünk csúsznak… 🙁


Az illetékes Építéshatóság próbálta lehűteni az indulatokat, a beadott tervem kapott engedélyt, sőt a szomszédok sem fellebbezték azt meg, így jogerős építési engedély birtokában kezdődött meg a kivitelezés elektronikus naplóval támogatva.
 
A bővítés/felújítás 2017 őszén befejeződött, így az Építtető kérte az elkészült nyaraló használatbavételét, amit Hatósági Bizonyítvány formájában prezentálnak, a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerint:
 
” 54. § (1) Az építtető kérelmére az építésügyi hatóság tudomásulvételi eljárásával vehető használatba – a 39. § (1) bekezdése szerint használatbavételi engedélyhez kötött építmények kivételével – az az építmény, építményrész, amelyre az építtetőnek építési engedélyt kellett kérnie.”


Az Építéshatóság helyszíni szemlét tartott, melyen kiderült: tartószerkezeti változás történt, a teraszok és a hozzájuk kapcsolódó lépcső tekintetében, amit az Építtető, hogy a jó szomszédi viszonyt megőrizze!, az egyik Szomszéd tanácsára hallgatva! – a tervtől eltérően! kiviteleztetett.
 
Most pedig kapott egy Nyilatkozattételre szóló felhívást, 10 napos határidővel, ami arról szól, hogy az Építéshatóság tisztázni szeretné, mi oka volt a tervtől való eltérésnek, azaz a lépcső keletkezésének körülményeit szeretné kinyomozni, például azt:
– ki kérte a módosítást,
– mikor kérte,
– rögzítették-e ezt a tervektől történő eltérést a naplóban…stb…).
– Egyértelműen azt kérik az iratban, hogy az Építtető és a Felelős Műszaki Vezető nyilatkozzon minderről… mert a naplóban valószínűsítem, nyoma nincs a dolognak…


Általános esetben e nyilatkozattétel után rendelkezik arról az Építéshatóság, hogy mi legyen: pl.
 – lebontatja a lépcsőt,
 – felszólítja az Építtetőt, hogy nyújtson be fennmaradási tervet,
 – előbbi + bírságot ró ki,
 – bírságot ró ki.


Ebben a projektben csupán az építész voltam, nem vettem részt a kivitelezési szakaszban, így sajnos én sem tudtam a tartószerkezeti változásról…
 
Megérte eltérni a tervtől? Amikor keletkezett az ötlet, nem lett volna érdemes körbejárni picit a lehetőségeket, és ha minden oké, módosítani a tervet…?! 🙁
 
Igen, azt is ki lehet jelenteni, mit kukacoskodik az Építéshatóság! Végül Ők is csak a munkájukat igyekeznek elvégezni, szerintem nekik sem öröm ilyen piti dolgon tornázni, és nekem sem lesz az, amikor végül a fennmaradási tervet rajzolgatom egy nem túl jól sikerült döntés miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .