Osztatlan, közös tulajdon

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Ez a „Közös lónak…”?

Nándor hónapok óta próbál eligazodni, milyen feltételekkel bővítheti az egyszintes családi házát, ha az egy osztatlan, közös tulajdonú ingatlan része?Számtalan kérdést intézett felém, telefonon és írásban is, így jutottam arra, megpróbálok néhány dolgot tisztázni ezzel kapcsolatban. 😉

Lakóház bővítése, mehet? Ez nem tipikusan a „A közös lónak túros a háta!” ami, kb. azt jelenti, hogy amit többen tulajdonolnak és használnak/hasznait szedik, arra nem vigyáznak annyira, mintha csupán a sajátjuk lenne, ezért pl. az hamarabb tönkremehet… (Rövid kitérő: nem túrós (túrós tészta, túrós rétes) !, hanem túros!, ahol a túr, sebhelyet, fekélyt, tajtékot, habot – idegen eredetű szóként, kb. valamilyen betegséget – jelent… )

Térjünk vissza a közös tulajdonhoz, -ba! 😉

Tehát, a tulajdonjog ugyanazon a dolgon meghatározott hányadok szerint több személyt is megillethet! Mindegyik Tulajdonos(társ) az egész tulajdonnak a tulajdonosa, de csakis az Őt megillető hányadrész erejéig! Nem a dolog van megosztva, hanem a dolog tulajdonjoga.

Ingatlanok esetében ezen úgy segítenek a Tulajdonosok, nagy egyetértés mentén, hogy, az egyetlen helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanjukat megosztják a használatmegosztás (Ügyvéd által létesített okirat!) segítségével.(Ha az övezeti előírás nem tiltja, még telken belül kerítést is építenek…)

Vagyis, a használati megosztási szerződésben/megállapodásban rögzítik (leginkább területi megosztás a célravezető!), hogy pl. a telekingatlan esetében melyik részek a kizárólagos használatúak és melyek az esetlegesen közösek.

Így, mindegyik Tulajdonos csak a saját részével rendelkezhet, a másik kizárólagos használatú részét nem hasznosíthatja/nem használhatja/hasznait nem szedheti, és nem építheti be a ténylegesen használó engedélye nélkül.

Az, hogy egy ingatlanon pontosan milyen funkció és az hogyan építhető be, az természetesen függ a Tulajdonosok akarata mellett, a telek beépíthetőségi szabályaitól!

Mert, pl. attól, hogy a beépítettség esetleg már kihasználásra került, elképzelhető, hogy a bruttó szintterület még ad valamilyen tartalékot, vagyis egy földszintes lakóépület, emelettel/tetőtérrel bővíthető lehet, ha a többi beépítési mutatót is tudjuk tartani (védőtávolság, épület/építménymagasság, utcakép..).

Ha az osztatlan közös tulajdon használati megosztással bír, az már jó lehet a CSOK-nál is, és a bármilyen bank is szóba áll az Építtetővel! De ettől még, a Tulajdonostárs(ak) beleegyező nyilatkozatára is szükség lesz, a meglévő lakóépület bővítéséhez!

Ennek szükségességére még a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet is figyelt:

Az általános építmények körében, ha az építtető nem az építési tevékenységgel érintett telek, építmény vagy építményrész kizárólagos tulajdonosa, a kivitelezési szerződés mellékletét képezi az a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat, amelyben a telek, építmény, építményrész tulajdonosa, társtulajdonosa az építési munkaterület átadás-átvételét tudomásul veszi.”

Legrosszabb esetben (Jó szomszédi iszony-kor!) bírósági határozattal még ez is pótolható! 😉 A mi esetünkben erre – szerencsére!!! – nincs szükség, csupán Településképi véleményezési eljárással kell(ene) elindulnunk Nándival… a lakóház bővítés rögös útján…

6 hozzászólásto Osztatlan, közös tulajdon

 1. Szalay T. László szerint:

  T. Térképző!!
  Ha egy osztatlan közös tulajdonú telekre két ikerházat építettek, amelyekben egy család ( a két két nagyszülő pár) lakott. Az egyik nagyszülő – családi okok miatt-eladta az ingatlanját. A helyére kölköző új tulajdonos- önkényesen -egy 210 cm méter magas vasszerkezetű tömör kerítés-falat épített a régi tulajdonosok terasza elé. Nem akar használati szerződést kötni. Az OTÉK. szerint a két tulajdon között nem lehet tömör falat építeni. A Helyi Építési Szabályzatában Az Országos ÉSZ 49 paragrafus 9 pontjában leírtak – illetve az annak helyi előírásai (pld a kerítés paraméterei) nem találhatók meg a HESZ-ban.Ilyen esetben, hol lehet erre állásfoglalást kapni, ill milyen jogorvoslati lehetősége van a ” befalazott” eredeti tulajdonosnak, akinek a tíz éves növényeit elzárják a fénytől.

  • a Térképző szerint:

   Kedves László!
   Ha a HÉSZ nem rendelkezik a kerítés-ről, akkor az OTÉK érvényes!
   Jogorvoslat:
   1. Szép szó, hogy ne jószomszédi iszony keletkezzen!
   2. Ha 1. pont nem segít: helyi önkormányzat Jegyzőjéhez fordulva, úgynevezett birtokvédelmi eljárást tud megindítani. Pár ezer Forint díjjal. Ha a Jegyző (Képviselője) a helyszíni szemle alapján megállapítja a jogsértést, elrendelheti az eredeti birtokállapot helyreállítását, illetve a birtoksértőt eltilthatja a birtoksértő magatartástól!
   3. Bíróság előtt polgári peres eljárást lehet indítani, ez esetben akár kártérítést is követelhet a szomszédtól.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Tőzsér László szerint:

  T. Térképző!
  Korábbi szakszerű és jogszerű véleményét köszönöm. Szerettem volna egy képet elküldeni – elrettentésül – de nem tudom csatolni.( A kerítésekről a OTÉK 3 fejezetének, 44 paragrafusa 14. pontja rendelkezik….a telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel, vagy élősövénnyel szabad elválasztani. Nos darázsfészekbe nyúltam, az adott önkormányzat Helyi Építési Szabályzatának hatályos, egyszeges szerkezetbe foglalt szövegét nem lehetett elérni.A főépítész nem tudott egyértelmű kerítés paramétereket megadni – amelyek a két fél részére egyértelműsítik a mit lehet és mit nem adatokat. Nem tudom, hogy a helyi jogalkotás miért képtelen egy olyan normaszöveget megszülni, amely kogens normaként elejét veszi a későbbi vitáknak, polgári pereknek.-

  • a Térképző szerint:

   Kedves László!
   Köszönöm! 🙂
   Ha a helyi szabályozás nem rendelkezik, akkor az OTÉK a szabály!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 3. Pauluszné Páhy Ildikó szerint:

  Tisztelt Térképző! Családi
  házunk van mely emelet és földszinti lakásból áll. A házhoz tartozik a földszinten,pince és műhely melyről ügyvédi szerződés van ,hogy a két helységhez kizárolagos használati jogom van.
  Szerződésben szerepel, hogy közös használatot biztosítunk az emeleten lakónak de kizárólagosan az enyém! A megállapodásban nem szerepel , hogy meddig, nincs időtartam irva! Kérdés, hogy megszüntethető e a felajánlott közös használat? Jogom van hozzá?
  Köszönöm szépen a munkáját és a válaszát. Üdvözlettel! P.Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .