Faház-lakás, építési engedély nélkül?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Olvasói kérdéssor

Gábor egy korábban írt „Építési engedély nélkül…” című bejegyzésemhez szólt hozzá, a 215. hozzászólásban!, rövid kérdéssorral. Ismét úgy döntöttem, hogy itt, blog formájában válaszolok, éppen azért, hogy Te is képbe kerülj, légy tájékozott!

 • Rengeteg kommentet végigolvastam és nagyon hasznos a fórum, sok új dolgot tudtam meg, így ezt szeretném megköszönni. Viszont a kérdéseimre a választ sajnos nem 100-%ig találtam meg.

Köszönöm! 🙂 Mindig igyekszem közérthetően/gyakorlatiasan fogalmazni, és az életünkben zajló valós építési esetekkel/példákkal illusztrálni egy-egy bejegyzés tartalmát!

 • Pontosan mi számít támaszköznek? Adott egy 5,40 m x7,60 m méretű faház, ami 5×15 cm-os pallókból épülne, vagyis ez lenne a vázszerkezet. Tehát a támaszköz a két egymással szemben lévő palló legtávolabbi pontja vagy a pallók közepe, azaz mínusz 7,5 cm mindkét pallóból, és így már a támaszköz csak 5,25 m lesz?

Építési/műszaki gyakorlatban az egyik leggyakrabban alkalmazott tartószerkezet a kéttámaszú tartó. Képzelj magad elé egy tartógerendát, melyet a két végpontján támasztunk alá. A fenti példából az 5,40 m a támaszköz=fesztáv, mert érdemes a teherhordás irányának a rövidebb oldalt választani! Ha így teszünk, a tartógerendánk nem szenved olyan mértékű lehajlást, hogy az károsan befolyásolja használhatóságát vagy esztétikai megjelenését.

 • Esetleg valamilyen információval tudna szolgálni az „építmény nem tartalmazhat vasbetont”-ról. Ez pontosan hogyan értetődik? Akkor az alapot se lehet megcsinálni vasbetonból?

Ez a szövegösszetétel számomra ismeretlen: „építmény nem tartalmazhat vasbetont”. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1.számú mellékletében, ami az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységeket sorolja, ilyen kritérium nem szerepel. Nem is tudom, milyen szövegkörnyezetből kerülhetett ez a szövegrész kiragadásra ebben a formájában…

Talán a kivitelezési kódexben olvashattad, hogy tartószerkezeti kiviteli terv is szükséges akkor, ha a támaszköz eléri az 5,4 m-t, illetve akkor is kell ilyen statikai kiviteli terv, ha az adott épület éppen nem építési engedély-köteles, de tartószerkezete monolit vasbeton. 😉

 • Egyik kommentjében így fogalmazott: „fa-szerkezetű/deszkaborítású épület nem tud emberi tartózkodásra szolgáló lakóépületként funkcionálni” Ezt ki tudná fejteni egy kicsit bővebben? Miért nem tud emberi tartózkodásra szolgálni, ha 5 x15 cm-es pallókból meg van csinálva a szerkezet, és kívül OSB lap és hajópadló, belül a pallók között 15 cm-es kőzetgyapot hőszigetelés és gipszkarton.

Az OTÉK így definiálja a lakóépület fogalmát: jellemzően lakást és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épület. Persze a lakás ismérvét is megadja: A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,

b) a főzést, mosogatást és az étkezést,

c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,

d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Lakásépítés ma hazánkban családi házak tekintetében Egyszerű bejelentéssel valósulhat meg, jelenleg szakági kiviteli tervek előbb ÉTDR felületre, majd ezt követően többnyire az elektronikus építési naplóba történő feltöltéssel. Ez a kategória, ebben formában valóban nem építési engedélyköteles! 🙂

Másrészről a lakóépület létrehozása kereskedelmi forgalomban kapható építési rendszerrel/építési termékekből építhető. Ez már igaz a könnyű- vagy könnyített szerkezetű építési technológiára is, vagyis megszűnt a házi kivitelezés lehetősége. Ezen lakóházaknak a kivitelezője/forgalmazója, a kivitelezést követően teljesítmény-nyilatkozatot ad ki az általa megépített szerkezetről. A teljesítmény-nyilatkozatot pedig építési terméket minősítő szervezettől kapta meg, amikor azt bevizsgáltatta.

Harmadrészt megemlítem, sajnos van olyan élethelyzet, olyan területi régió hazánkban is, ahol ilyen egyszerű házi-barkács épületszerkezet ad „otthont” Családoknak. 🙁 🙁 🙁 Bejegyzésem első fotójával utalok erre…

50 hozzászólásto Faház-lakás, építési engedély nélkül?

 1. Gabor szerint:

  Udv!

  Szuper igy mar jobban ertheto a tamaszkoz mint olyan es persze a lakoepulet fogalma es mit kell tartalmaznia is. Nagyon szepen koszonom a valaszokat es az idot amit raforditottal.

  Megegyszer koszonom es csak igy tovabb 🙂

 2. Krisztina szerint:

  Kedves Térképző,

  átolvastam a bejegyzését, és segítséget kérnék az alábbiak értelmezésében:

  a)tartószerkezeti kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha
  aa) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbeton, kivéve a 6,6 m-es fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút

  A porotherm vagy bakonytherm födémgerendát szeretnénk. A porotherm leírásánál a következő szerepel: kerámiaköpenyes előfeszített vasbeton födémgerenda. A bakonytherm oldalán azt találtam, félmonolit födémszerkezet.

  Ezzel megoldható a melléképület lapostetőjének megépítése vagy kiviteli terv szükséges? (7×5,4×2,2 m-es lenne a melléképület)

  Nagyon szépen köszönöm a segítségét.

  üdvözlettel
  Krisztina

  • a Térképző szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az Ön által megadott méretek: 7 m × 5,4 m! , és ha a Teherhordás iránya, azaz a gerendák „felfekvése” az 5,4 m „fesztáv”-ot hidalja át, akkor nem szükséges Tartószerkezeti kiviteli terv.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Krisztina szerint:

    Nagyon szépen köszönöm.

   • Dávid szerint:

    Üdvözlöm!

    Egy kivett, beépítetlen területre ( erdős rész, közvetlenül közútról nem megközelíthető) szeretnénk építeni egy kb 5,5×7,5 méteres faházat 5×15-ös pallóból pont alpozással. Az épület időszakosan nyaralónak lenne használva.
    Szükséges ehhez bármilyen bejelentés vagy engedély?

    Köszönöm!
    Dávid

    • a Térképző szerint:

     Kedves Dávid!
     A helyi rendeletekben kell utánajárni, hogy pontosan milyen feltételek mentén, milyen funkciójú épület létesíthető az adott területen!? A HÉSZ Szabályozási tervlapján a helyrajzi szám beazonosításával érdemes kutakodni előbb, itt az övezeti besorolás ismerhető meg.
     A művelési ág alól történő kivonás a terület művelési ágának megváltoztatását jelenti, elképzelhető, hogy esetleg az (erdős rész!?) erdőként nyilvántartott jogi jelleg van feljegyezve, akkor viszont az erdőgazdasági hasznosítású földnek minősül…
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 3. Emil szerint:

  Üdvözlet!

  Mekkora:padlóból,gipszkartonból, kőzetgyapotból, osb-ből lehet engedély nélkül lakó házát építeni?
  Külterületi zártkerten.
  Beton alap nélkül, lábakon álna.
  Alapterület, légköbméter, magasság tekintetében.

  Lehet volt már ilyen kérdés…
  Előre is köszönöm.
  Emil.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Emil!
   Zártkertben lakóépület az esetben létesíthető, ha a Helyi Építési Szabályzat is lehetővé teszi azt.
   A lakóház építése ú.n. Egyszerű Bejelentéssel történhet, amikor is a lakóházakra vonatkozó összes szabályt/előírást/követelményt szükséges betartania az építési anyagok/rendszerek tekintetében is.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. Péter szerint:

  Kedves Térképző!

  Ponikléc tipusú régi cseh faházat szeretnék új helyén (nyaraló telek) felépíteni. Milyen engedély kötelező hozzá? Beton alap szükséges.

  Köszönettel:
  Péter

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Nyaraló telek bizonyosan Üdülőházas-, vagy hétvégi- házas övezetben helyezkedik el. Jelenleg Építési engedélyezési tervkérelemmel lehet építkezésbe kezdeni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 5. Várkonyi Judit szerint:

  Jó napot kívánok! Érdeklődnék, hogy egy 3*4 méteres faházra, ami beton alapra épült kell-e engedély? A kis ház a mező közepén, termelés alól kivonat területen van. Válaszát, előre is köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm Judit!
   Azt gondolom, az ingatlan művelés alól kivont területen fekszik.
   Rajta csupán a helyi építési előírások, elsősorban a HÉSZ-ben megjelölt beépíthetőség/építmény típus/beépítési magasság szerint állhat építmény.
   Építési engedélykérelemmel létesülhet új építmény, amennyiben meglévő az építmény, úgy ottani helyzete fennmaradási engedély iránti kérelemmel realizálható.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. Szabó Gábor szerint:

  Üdvözlöm. Egy 50m2-es osb lapokból épült belül leszigetelve,gipszkartonnal falazva,2m belmagasságig épült üzlethelyiségre kell e valamilyen építési engedély? Az üzlet működik minden engedéllyel ellátva 20m2-en,és ezt az üzletet szeretnénk nagyobbítani. Nem hozzá építéssel,ugyan azon a telken,csak nagyobb,különáló épülettel. Válaszukat előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm, Gábor!
   Új üzlethelyiség létesítése, vagy a meglévő bővítése is építési engedélyköteles tevékenység.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 7. Attila szerint:

  Kedves Térképző,
  Gratulálok a hatalmas kitartásához, amivel ezt a blogot viszi.
  Szerintem megérne egy külön bejegyzést a MAX. 100 lég m3 / 4,5 m ger.mag. szabály emberbarát kifejtése.
  Pl. Adott egy falusi belterületi telek, rajta egy házzal, ahol az ember él, ahová állandó lakcímmel be van jelentve.

  Szeretne a kertbe bárhová (elég nagy telek esetén, pl. x > 1500 m2) egy osb-s faházat, pl. betonalapon, ami „kerti tároló, melléképület” (a fenéket, man-cave), amiben van szoba, egy wc-s fürdőszoba, a szennyvíz vagy derítőbe vagy akár rácsatlakozik a meglévő szennyvízcsőre, van benne víz, villany, ahol akár lakhatnék is, de van egy rendes házam a telek elején.

  A kérdés persze az, hogy megépíthetem-e magam ezt a házat, anélkül, hogy a hatóságokat be kellene vonnom, főleg ha a szomszédiamat se zavarom az ottani életvitelemmel?

  Aztán, az részletkérdés, hogy ezt én azért teszem, mert épp átépítem a főépületet, és addig valahol lakni akarok (akarunk a családdal), vagy kerti irodának használom, vagy van egy bazi romos házam, és olcsóbb felhúzni egy ilyen kis faházat, ahol lakok-lakunk.

  Mindenki igyekszik „megfogalmazni a kamut”, de a lényeg, hogy a hatóság ne zargasson minket, ha mi se zavarunk senkit.

  Pláne, hogy valahol olvastam, hogy ha van egy főépület a telken, akkor a „melléképület” nem „állandó emberi tartózkodásra szolgál” jogilag.
  De ha az alkalmas rá, akkor miért ne „tartózkodhatnék” benne? Milyen Isten vagy Ember vagy Jog tilthatja azt meg nekem?

  Szóval építhetek a nagy telkem végébe egy frankó kis faházat (max 100 m3, max 4,5m magas) vagy nem?

  Köszönettel, Attila

 8. Kovács Áron szerint:

  Tisztelt Térképző!

  A YouTube-on nagyon sok Tiny House videó van, és ezek nekem nagyon tetszenek. Annyira, hogy szeretnék venni Magyarországon, lehetőleg községi belterületen egy telket, amelyen szeretnék építeni néhány „1-2 funkciós” kis házikót. Esetleg ezeket egymás közelébe, mint egy kis falucska házait. Az egyik egy kicsi lakás lenne, pl. 3 x 5 m alapterülettel, egy másikban egy szauna-blokkot alakítanék ki pihenővel, 3-as vizesblokkal együtt, de lenne egy iroda is nagy terasszal, félig lefedve. Körben pedig parkosítva, bokrokkal, virágokkal, ahol jó lenne lakni.
  Tudom ez nagyon nem illik bele a szokásos törvényes koncepcióba, ahol van egy §.LAKÁS, egy §. MELLÉKÉPÜLET, és mást ne akarj.
  *** Tehát a kérdésem, hogy MILYEN ingatlantípust vásároljak, (belterület, külterület, üdülőövezet ???), és megvalósítható-e az álmom?
  *** A belterület az állandó lakcím, esetleg vezetékes internet miatt lenne jó, de nem égető….

  Válaszát előre is köszönöm,
  Üdv. Áron

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Áron!
   A héten Ön már a második Olvasóm, aki e témában kutakodik…
   Megérett a helyzet arra, hogy önálló bejegyzésben reagáljak a felvetett lehetőségekre.
   Hamarosan készítek e témában is blogbejegyzést!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 9. Attila szerint:

  Kedves Ibolya,

  Köszönöm a gyors reagálást a bejegyzésemre, amelyben bevallom sok korábbi bejegyzés mögött rejlő szándékot is megfogalmaztam, de sajnos jó választ nem kaptam / kaptunk.

  > Az OSB lapokból felállított építmény nem elégíti ki a lakóépülettel szemben támasztott alapvető igényeket
  Nem a frászt, nem….

  Természetesen, ha ott akarok élni, akkor kívül 20 cm hungarocell rabicolva, belül kőzetgyapot a gipszkarton alatt, és már L = 0.12 W/m2K.

  Egy pl. 8×4 = 32 m2-es faház; 2.5 m belmag. 75 m3; határoló falak és födém (8+8+4+4)*2.5 + 8*4= 92 m2, hőmérséklet kint / bent [-3; +22]
  összeszorozva: L= 92 * 25 * 0.12 = 276 Wh hőveszteség.
  egy 1200 W-os olajradiátorral 25%-os üzemben, napi max 12 órát menetve 32 Ft/kWh villannyal = 8 Ft / óra; 106 Ft / nap.; 3.200 Ft/hónap fűtési költség.

  És akkor még nincs napelemem se. Szerintem ezzel a fűtésszámlával bárki boldog lenne.

  > Ugyanezek a lakossági törekvések …

  Mint írtam,

  >> „a szennyvíz vagy derítőbe vagy akár rácsatlakozik a meglévő szennyvízcsőre, van benne víz, villany, ahol akár lakhatnék is, de van egy rendes házam a telek elején.”

  Szóval van egy öreg ház a telek elején, oda be lehet jelentkezni állandóra, mert a hivatalok ezt szeretik.
  Egy öreg ház, Kádár-kocka L=1,60 W/m2K. Na miért fáztak mindig az elődeink? Miért csak ott fűtöttek és csak akkor ha ott voltak? Na miért? mert ha ezt kifűtöm rendesen, ingem-gatyám rámegy.
  Még jó, hogy be se teszem a lábam…

  Az új kis faházam akkora amekkora kell, a hőtechnikai együtthatója mesés, fűtése filléres, nem fogyasztok több vizet, villanyt, mint elöl, nem lesz több szennyvizem mint elöl, ugyanúgy szabályosan elhelyezzem mint az öreg háznál tenném, akkor MIÉRT nem építhetek magamnak egy másik házat a kertbe? (pl. a beépítési vonalakon belül.) ?

  > Attól kezdve, hogy wc-s fürdőszobára van igényünk, meg „életvitelt” tervezünk bele, már nem is igaz az az állítás, miszerint nem emberi tartózkodásra szolgál.

  Két ellenpélda:
  1. A kerti munka után le akarok fürdeni, tiszta ruhát venni, és nem akarom végigtrappolni a fő-lakást és teleszórni a kerti szeméttel.
  Nem életvitel szerűen használnám, ha építenék egy kis kerti fürdőt, esetleg hozzá egy kis pihenőszobát, és akkor megint ott vagyunk a 6×3 vagy 8×3-as faháznál.
  A kerti WC miért csak a 100 éves pottyantós lehet? Miért nem lehet az egy 21. századi TISZTA, kultúrált hely?
  Vagy álljak a fa tövébe, mint az sokan teszik a kertben? Na ne….

  2. Szauna + vizesblokk: NEM életvitelszerűen szaunázok, csak egy órát naponta (ez a vágyam) vagy 3-4 órát hetente egyszer.
  Vagy azt már tilos lenne? ja igen, mert: „>Emberi tartózkodásra szolgáló helyiség, tér”… a 4 óra már kiveri a biztosítékot a jogban…

  > … zártkertekben is, ahol állandó, azaz életvitelszerű létre rendelkeznek be Családok. …

  Igen, itt közelünkben agyon sok elhagyatott hétvégi ház van a zártkertekben (titokban, mutyiban, mert azok melléképületek, ügye…)
  Amint kitört a Covid-hiszti 2021. márciusban, azonnal megteltek. Sokan később is itt maradtak, páram pedig nekiálltak téliesíteni is.
  Itt nem kellett a kertben maszkot viselni… 🙂

  Igen, értem én, hogy a hivatalok ezt nem így tervezték 40-50 éve, de így alakult. Akkor is elbírta a rendszer, most is elfogja bírni…
  Víz + villany szinte minden zártkerben van, a szennyvíz és a fűtés lehet gond…

  De meg is fordíthatom a kérdéseimet: Mi a módja annak, hogy több „alkalmi”, de „emberi” tartózkodásra szolgáló, akár téliesített, akár szimpla menedék- épületecskét építsek a telkemre?

  …és milyen telekre? Ne a pesti agglomerációs 800 m2-es telkek nyomorára gondoljon, hanem egy jó kis somogyi, nyírségi stb. megyei falucskára 5-8.000 m2-es telekkel…
  Ott nem zavarják az emberek egymást (annyira…) De a faluban 1 ház + 1 melléképület koncepció van, nem? Vagy van ahol ez nem így van?

  Végül ezzel a „Településképi bejelentést kell tenni” megjegyzéssel bogarat ültetett a fülembe.
  Ez a megoldás? vagy ez mi?

  Üdv. Attila

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   Hátrább az agarakkal! Miért vitatkozik velem? Miért nem akarja érteni, amit közreadtam?
   Nem jogalkotó vagyok. Elmagyaráztam a lehetőségeket, és picit a másik oldalról is érintettem az összetett kérdéskört. És válaszoltam a feltett kérdésére, külön, Önnek címezve.
   Jó válasz? Ez kb. olyan mint az igazság. Mindenki azt gondolja, az neki van! Mármint igaza… , hát persze! Természetesen! 🙂
   Ha egy övezetben, egy telek, egy főépületet tartalmazhat a helyi előírások szerint, akkor a melléképítmény létesítése általános esetben építési engedély-köteles tevékenység. Hogy ez nem tetszik Önnek, az lehet egyfajta álláspont. Lehet ellene tenni… kezdeményezni a HÉSZ megújítását… rengeteg idő, energia, ohhh és ezt is ki kell fizetni!
   Ugye Ön sem gondolja komolyan, hogy a saját, általam fenntartott ‘játszóteremen’ az érvényes szabályok/törvények elleni megoldásokra buzdítsak és tippeket adjak!? 🙁
   Egyébként Ön nem adott megbízást arra, tanulmányozzam a helyi HÉSZ-t, … látja, olyan bátran titkolja az építés tervezett helyét! 😉
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Attila szerint:

    Kedves Ibolya,

    Elnézést kérek, nem állt szándékomban megbántani, csak sok mindent nem értek, és azokra kerestem megoldásokat törvényes keretek között. Én úgy látom, hogy sem egy települési HÉSZ, se az építési törvény mintha nem fogalmazna pontosan az ilyen „alkalmi” emberi tartózkodási helyek építéséről, hiszen ezek nem lakások, de nem is „nem emberi tartózkodásra szolgáló” helyiségek.

    Köszönöm az eddig rám szánt idejét,
    Üdv. Attila

    • a Térképző szerint:

     Kedves Attila!
     Nincs harag.
     Az életünk folyamatos változás és fejlődés. A szabályok e változások mentén alakulnak. Bizony, idő kell arra, míg a szabályok/Jogalkotók is felveszik a ritmust! Utóbbiak is rájönnek, szükséges változtatni, mert nagy mennyiségű ‘lakossági’-nyomás érkezik az új, eddig nem létező emberi igények (sok esetben szűkös lakhatási lehetőségek) kapcsán.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 10. Attila szerint:

  Kedves Ibolya,

  És akkor nem említettem, hogy a „man-cave”-re adott részletes kifejtése után elfelejtett válaszolni, hogy miért ne építhetnék a kert végébe egy kis bármilyen faházat terasszal, ahol a haverokkal borozgassunk? Persze Wc-ve, mosdóval, szennyvíz-kérdés megoldással, EMBERI tartózkodásra, több mint 4 órásra, de nem állandóan, mert azért alkoholista nem vagyok.

  Nem életvitelszerűen leszünk ott, csak alkalmilag. Ilyen jogi kategória nincsen?

  Üdv. Attila

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   Válaszoltam a blogbejegyzésben, hogy általános esetben mi a módja a melléképítmény létesítésének.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 11. Károly szerint:

  Tisztelt Térképező,

  Szeretnék egy 3×5 méteres födém nélküli tégla garázst építeni amit betonkoszorúval szeretnék lezárni. Saját értelmezésem szerint az alábbi eset nem vonatkozik rám mert födém nélkül épül a garázs:

  a) tartószerkezeti kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha
  aa) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbeton, kivéve a 6,6 m-es fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút[3]

  Ön szerint kell nekem tartószerkezeti kivitelezési dokumentáció?

  Tisztelettel,
  Károly

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Károly!
   Ilyen méretű fesztávok esetén nem előírás a tartószerkezeti kivitelezési dokumentáció.
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építészként tereket képez, és nincs sok köze a térképekhez

 12. Miskolczi Zoltán szerint:

  Üdvözlöm!
  Egy hétvégi telken szeretnék egy kiülőt,árnyékolót (ki minek mondja)csinálni ami egy 30m2-es beton placcra építenék fém fóliavázra aminek a magassága 3m,oldalt nyitott tehát csak a tetején lenne árnyékolóháló és fólia.Erre kell e valamilyen engedély?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zoltán!
   Ha a helyi előírások nem tiltják ezt az építménytípust, úgy telepítheti építési engedély nélkül.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 13. Anita szerint:

  Tisztelt Térképező! Egy művelés alól kivont zártkertben szeretnénk elhelyezni úgy mond szilard alap nélkük, térkőre egy 30 m2 faházat.A telek beepithető 25%-ig 1200 m2.Ehhez kell engedély? Hogy induljunk el? Köszi

  • a Térképző szerint:

   Kedves Anita!
   A Helyi Építési Szabályzat szerinti funkcióval létesíthető építmény/épület.
   Elképzelhető, hogy építési engedéllyel telepíthető. Vagy esetleg Településképi Bejelentéssel.
   Helyi építéshatóságon érdemes érdeklődnie!
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építészként tereket képez/hoz létre, nem pedig térképekkel foglalkozik!

 14. Rezső szerint:

  Üdvözlöm!
  A segítségét kérném.
  Egy zártkerti ingatlanon (Kőrös holtág) szeretnék felállítani egy bontott, Csehszlovák gyártmányú 7,5mx5m-es Flóra2 faházat. Jelenleg egy téglaépület van a teken, ezt le bontanánk.
  Az lenne a kérdésem, hogy kell-e ebhez bármilyen engedély?
  Válaszát őre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Rezső!
   Általános esetben építési engedélyköteles ez a tevékenység!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Ligeti Rezső szerint:

    Kedves Térképző!
    Köszönöm válaszát és ha nem gond, lenne még egy kérdésem. Azt nem említettem, hogy ez egy nyaraló és nem egy állandó lakhatásra szolgáló épület (faház) lenne. Ebben az esetben is kell építési engedélyt kérni?
    Köszönöm.

    • a Térképző szerint:

     Kedves Rezső!
     Igen, építési engedéllyel létesíthető a tervezett épület.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

     • János szerint:

      Üdvözlöm, nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy könnyűszerkezetes házat szeretnék készíteni zártszelvényből, aminek nem lenne beton alapja csak beton pillerekre volna ráhelyezve. A telek az beltelek de viszont csak 12 meter szeles, utana jartam, hogy epitesi engedelyt csak minimum 14 meter szeles telekre kapok. Szóval csak gazdasági épuletet engednek rá építeni. Ebben az esetben a zártszelvényből készült (lakóházra) kell-e valami építési engedélyt kérnem?

     • a Térképző szerint:

      Kedves János!

      Belterületi ingatlanon, ha az lakóövezet, akkor ‘lakás’ létesíthető, a helyi szabályozás szerint.
      A lakás létesítés jelenleg Egyszerű Bejelentés keretében valósítható meg!
      Ha az övezet ‘gazdasági épület’ létesítését engedi, az Építési engedélyezési eljárással valósítható meg.
      Elnézését kérem, de egy „lakóház” megvalósítását zártszelvényből, házi kivitelezésben meredek elgondolásnak tartom.
      Üdvözlettel:
      a Térképző

 15. Szóládi György szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Szeretnék egy külterületi telekre 2250m2 (szántó besorolású de van 6 sor szőlő benne+ 1-2 gyümölcsfa) egy alpesi faházat építeni ami 6x6x6m.
  A faépület talajcsavarral épülne nem pedig betonalappal.
  Milyen engedély szükséges ennek felépítéséhez, egyáltalán kell-e engedély ennek kivitelezésére mivel ez úgy tudom gazdasági épületnek számít majd.
  3% beépíthető és ebben az esetben jócskán benne vagyunk mivel így 36m2 épületünk lenne.
  Köszönöm válaszát.

  • a Térképző szerint:

   Kedves György!
   Ha a Helyi (település!) Építési Szabályzat engedi a szántón (övezet területi besorolása!!! ) történő építmény elhelyezését, akkor az Építési engedélykérelemmel létesíthető.
   Szántón, általános esetben nem létesíthető semmilyen építmény!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 16. Emi szerint:

  Üdvözlöm!
  Van egy üres építési telek és mi szeretnénk egy régi faházat rá tenni ami beton cölöpökönvan ehez kell építési engedély?
  Köszönöm a választ.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Emi!
   Építési telek = lakóingatlan!
   Ha az ingatlan lakóövezetben van, akkor oda lakóházat lehet építeni. Egyszerű Bejelentéssel (ami csupán elnevezésében egyszerű!)!
   Ha az övezet üdülő/hétvégi házas, esetleg zártkert…, akkor a régi faház telepíthető. Építési engedéllyel!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 17. Bayer Flóra szerint:

  Tisztelt Térképezõ!
  Érdeklõdnék, hogy régi tanya épület helyére beton cölöpökre fel lehet épiteni egy 20-25nm2 -es faházikót?
  Köszönöm szépen

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Flóra!
   A OTÉK rendelkezései éppen 2023. március 30-ától módosultak a mezőgazdasági területek közt szabályozott tanyákra vonatkozóan! Így érdemes a helyi Építéshatóságon is tájékozódni az Ön tanyaterületére vonatkozó esetleges szigorítások/változások okán!, mert nem mindegy pl az sem, mi a létesítendő „faházikó” funkciója, és a beépítettség mértékéhez illeszkedik-e a tervezett 20-25 m2 alapterület…?!
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építész, így építészeti tereket alkot, nincs sok köze a térképekhez

 18. Wettstein Agnes szerint:

  Agnes vagyok a kérdésem a következő, vettem egy kis faházat szerszamtarolonak 382×382 milyen messze kell tennem a keritestöl?
  Eleg 1,40 ? es hogy kell e ra engedély?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Ágnes!
   A Település Polgármesteri Hivatalában tud érdeklődni, szükséges-e Településképi bejelentést tennie…!?
   A kerítéstől való távolság kérdéskörére az építési övezetre vonatkozó előírások az iránymutatók, amit a HÉSZ-ben talál(hat) meg.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 19. Gal Mikloslike ok szerint:

  Üdvözlöm,

  a szomszéd beton alapú melléképületet csinál közvetlenül -nincs talán a telekhatártól 1 m sem -lemeztetősen ,most készíti az oldalfalát valamiből,talán garázs lesz mellénk közvetlenül.
  Az udvarában már mindent beépített ami szerintem a településképi megfelelésbe belefért.Tehát a vele szembeni résure terjeszkedik már.Amit most csinál kb 1 méterre van a garázsunktól.
  Tele van az udvara kb 20 fajta állati ól tákolmányokkal is.
  Terménytárolóját is-beton alapú-közvetlen mellénk rakta nincs 1 m.
  A melléképület egy részét is lakásként használja konyhaval mellékhelyiségekkel
  bejelentés minden nélkül,2 év alatt folyamatos építkezés.
  Kérdésem:felőlünk lévő kihagyás nélküli épületeket köteles vagyok tűrni?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Miklós!
   A beépítési módot az építési övezet határozza meg. Valószínűsítem OH = oldalhatáron álló az övezet, így van lehetőség az 1,0 m távolságra.
   A melléképítmények és a főépület (lakóház) bruttó alapterületei együttesen nem haladhatják meg az övezetre vonatkozó beépítettséget. A végtelen számú melléképítmény megléte is kétséges lehet, ez szintén az övezeti mutatók között szerepel.
   Először a Helyi Építési Szabályzatot érdemes átolvasni, ha túlépítés/szabálytalan beépítés valódi gyanúja merül fel: érdeklődni a Szomszédnál, majd az illetékes Építéshatósághoz fordulni, mert a szomszédos szabálytalan beépítés a saját ingatlanjának beépíthetőségét/értékét is befolyásol(hat)ja, gyakran negatív irányban!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 20. Kusiák Ernő szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Üdülőövezeti ingatlanra szeretnék egy „kész házat” építeni.
  (SKANDINAV HOME),összerakható ház.
  A kivitelezést saját magam szeretném csinálni.
  Milyen engedélyekre van szükségem hozzá? Tervezőt be kell vonnom?
  A gyártó teljesítmény igazolásai elegendőek a hatóság felé az engedélyezési eljáráshoz?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Ernő!
   Üdülőövezetben építési engedéllyel létesíthető új építmény. Igen, ehhez Építészre lesz szükség, aki a tervdokumentációt elkészíti.
   A Gyártók többsége akkor ad ki termékéhez Teljesítmény-nyilatkozatot és garanciát a termékére, ha legalább a szerkezetet Ő állítja össze.
   Saját kivitelezés elvileg abban az esetben valósulhat meg, ha szakmailag Ön rendelkezik valamiféle kivitelezői jogosultsággal.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 21. Gyász Boglárka szerint:

  Kedves Térképező!

  A kérdésem az lenne, hogy ha raklapokból építenék egy 10×4 m-es épületet, ~2,5 m-es magasságal, ahhoz milyen engedély szükséges (ahogy levettem blogjából, nem az, de inkább rákérdezek)?
  Illetve ha raktárnak használnám, akkor minek minősülne? Beleszámítana a beépíthetőségbe?

  Válaszát előre köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Boglárka!
   Építési engedély nem szükséges: Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 m homlokzatmagasságot. A raktár funkció nem emberi tartózkodást szolgál. Természetesen beleszámít a beépítettségbe! Létesítése a legtöbb Településen Településképi Bejelentést igényel!
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki tereket képez, és nincs sok köze a térkép-hez! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .