Faház-lakás, építési engedély nélkül?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Olvasói kérdéssor

Gábor egy korábban írt “Építési engedély nélkül…” című bejegyzésemhez szólt hozzá, a 215. hozzászólásban!, rövid kérdéssorral. Ismét úgy döntöttem, hogy itt, blog formájában válaszolok, éppen azért, hogy Te is képbe kerülj, légy tájékozott!

 • Rengeteg kommentet végigolvastam és nagyon hasznos a fórum, sok új dolgot tudtam meg, így ezt szeretném megköszönni. Viszont a kérdéseimre a választ sajnos nem 100-%ig találtam meg.

Köszönöm! 🙂 Mindig igyekszem közérthetően/gyakorlatiasan fogalmazni, és az életünkben zajló valós építési esetekkel/példákkal illusztrálni egy-egy bejegyzés tartalmát!

 • Pontosan mi számít támaszköznek? Adott egy 5,40 m x7,60 m méretű faház, ami 5×15 cm-os pallókból épülne, vagyis ez lenne a vázszerkezet. Tehát a támaszköz a két egymással szemben lévő palló legtávolabbi pontja vagy a pallók közepe, azaz mínusz 7,5 cm mindkét pallóból, és így már a támaszköz csak 5,25 m lesz?

Építési/műszaki gyakorlatban az egyik leggyakrabban alkalmazott tartószerkezet a kéttámaszú tartó. Képzelj magad elé egy tartógerendát, melyet a két végpontján támasztunk alá. A fenti példából az 5,40 m a támaszköz=fesztáv, mert érdemes a teherhordás irányának a rövidebb oldalt választani! Ha így teszünk, a tartógerendánk nem szenved olyan mértékű lehajlást, hogy az károsan befolyásolja használhatóságát vagy esztétikai megjelenését.

 • Esetleg valamilyen információval tudna szolgálni az “építmény nem tartalmazhat vasbetont”-ról. Ez pontosan hogyan értetődik? Akkor az alapot se lehet megcsinálni vasbetonból?

Ez a szövegösszetétel számomra ismeretlen: “építmény nem tartalmazhat vasbetont”. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1.számú mellékletében, ami az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységeket sorolja, ilyen kritérium nem szerepel. Nem is tudom, milyen szövegkörnyezetből kerülhetett ez a szövegrész kiragadásra ebben a formájában…

Talán a kivitelezési kódexben olvashattad, hogy tartószerkezeti kiviteli terv is szükséges akkor, ha a támaszköz eléri az 5,4 m-t, illetve akkor is kell ilyen statikai kiviteli terv, ha az adott épület éppen nem építési engedély-köteles, de tartószerkezete monolit vasbeton. 😉

 • Egyik kommentjében így fogalmazott: “fa-szerkezetű/deszkaborítású épület nem tud emberi tartózkodásra szolgáló lakóépületként funkcionálni” Ezt ki tudná fejteni egy kicsit bővebben? Miért nem tud emberi tartózkodásra szolgálni, ha 5 x15 cm-es pallókból meg van csinálva a szerkezet, és kívül OSB lap és hajópadló, belül a pallók között 15 cm-es kőzetgyapot hőszigetelés és gipszkarton.

Az OTÉK így definiálja a lakóépület fogalmát: jellemzően lakást és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épület. Persze a lakás ismérvét is megadja: A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,

b) a főzést, mosogatást és az étkezést,

c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,

d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Lakásépítés ma hazánkban családi házak tekintetében Egyszerű bejelentéssel valósulhat meg, jelenleg szakági kiviteli tervek előbb ÉTDR felületre, majd ezt követően többnyire az elektronikus építési naplóba történő feltöltéssel. Ez a kategória, ebben formában valóban nem építési engedélyköteles! 🙂

Másrészről a lakóépület létrehozása kereskedelmi forgalomban kapható építési rendszerrel/építési termékekből építhető. Ez már igaz a könnyű- vagy könnyített szerkezetű építési technológiára is, vagyis megszűnt a házi kivitelezés lehetősége. Ezen lakóházaknak a kivitelezője/forgalmazója, a kivitelezést követően teljesítmény-nyilatkozatot ad ki az általa megépített szerkezetről. A teljesítmény-nyilatkozatot pedig építési terméket minősítő szervezettől kapta meg, amikor azt bevizsgáltatta.

Harmadrészt megemlítem, sajnos van olyan élethelyzet, olyan területi régió hazánkban is, ahol ilyen egyszerű házi-barkács épületszerkezet ad „otthont” Családoknak. 🙁 🙁 🙁 Bejegyzésem első fotójával utalok erre…

18 hozzászólásto Faház-lakás, építési engedély nélkül?

 1. Gabor szerint:

  Udv!

  Szuper igy mar jobban ertheto a tamaszkoz mint olyan es persze a lakoepulet fogalma es mit kell tartalmaznia is. Nagyon szepen koszonom a valaszokat es az idot amit raforditottal.

  Megegyszer koszonom es csak igy tovabb 🙂

 2. Krisztina szerint:

  Kedves Térképző,

  átolvastam a bejegyzését, és segítséget kérnék az alábbiak értelmezésében:

  a)tartószerkezeti kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha
  aa) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbeton, kivéve a 6,6 m-es fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút

  A porotherm vagy bakonytherm födémgerendát szeretnénk. A porotherm leírásánál a következő szerepel: kerámiaköpenyes előfeszített vasbeton födémgerenda. A bakonytherm oldalán azt találtam, félmonolit födémszerkezet.

  Ezzel megoldható a melléképület lapostetőjének megépítése vagy kiviteli terv szükséges? (7×5,4×2,2 m-es lenne a melléképület)

  Nagyon szépen köszönöm a segítségét.

  üdvözlettel
  Krisztina

  • a Térképző szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az Ön által megadott méretek: 7 m × 5,4 m! , és ha a Teherhordás iránya, azaz a gerendák “felfekvése” az 5,4 m “fesztáv”-ot hidalja át, akkor nem szükséges Tartószerkezeti kiviteli terv.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Krisztina szerint:

    Nagyon szépen köszönöm.

   • Dávid szerint:

    Üdvözlöm!

    Egy kivett, beépítetlen területre ( erdős rész, közvetlenül közútról nem megközelíthető) szeretnénk építeni egy kb 5,5×7,5 méteres faházat 5×15-ös pallóból pont alpozással. Az épület időszakosan nyaralónak lenne használva.
    Szükséges ehhez bármilyen bejelentés vagy engedély?

    Köszönöm!
    Dávid

    • a Térképző szerint:

     Kedves Dávid!
     A helyi rendeletekben kell utánajárni, hogy pontosan milyen feltételek mentén, milyen funkciójú épület létesíthető az adott területen!? A HÉSZ Szabályozási tervlapján a helyrajzi szám beazonosításával érdemes kutakodni előbb, itt az övezeti besorolás ismerhető meg.
     A művelési ág alól történő kivonás a terület művelési ágának megváltoztatását jelenti, elképzelhető, hogy esetleg az (erdős rész!?) erdőként nyilvántartott jogi jelleg van feljegyezve, akkor viszont az erdőgazdasági hasznosítású földnek minősül…
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 3. Emil szerint:

  Üdvözlet!

  Mekkora:padlóból,gipszkartonból, kőzetgyapotból, osb-ből lehet engedély nélkül lakó házát építeni?
  Külterületi zártkerten.
  Beton alap nélkül, lábakon álna.
  Alapterület, légköbméter, magasság tekintetében.

  Lehet volt már ilyen kérdés…
  Előre is köszönöm.
  Emil.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Emil!
   Zártkertben lakóépület az esetben létesíthető, ha a Helyi Építési Szabályzat is lehetővé teszi azt.
   A lakóház építése ú.n. Egyszerű Bejelentéssel történhet, amikor is a lakóházakra vonatkozó összes szabályt/előírást/követelményt szükséges betartania az építési anyagok/rendszerek tekintetében is.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. Péter szerint:

  Kedves Térképző!

  Ponikléc tipusú régi cseh faházat szeretnék új helyén (nyaraló telek) felépíteni. Milyen engedély kötelező hozzá? Beton alap szükséges.

  Köszönettel:
  Péter

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Nyaraló telek bizonyosan Üdülőházas-, vagy hétvégi- házas övezetben helyezkedik el. Jelenleg Építési engedélyezési tervkérelemmel lehet építkezésbe kezdeni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 5. Várkonyi Judit szerint:

  Jó napot kívánok! Érdeklődnék, hogy egy 3*4 méteres faházra, ami beton alapra épült kell-e engedély? A kis ház a mező közepén, termelés alól kivonat területen van. Válaszát, előre is köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm Judit!
   Azt gondolom, az ingatlan művelés alól kivont területen fekszik.
   Rajta csupán a helyi építési előírások, elsősorban a HÉSZ-ben megjelölt beépíthetőség/építmény típus/beépítési magasság szerint állhat építmény.
   Építési engedélykérelemmel létesülhet új építmény, amennyiben meglévő az építmény, úgy ottani helyzete fennmaradási engedély iránti kérelemmel realizálható.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. Szabó Gábor szerint:

  Üdvözlöm. Egy 50m2-es osb lapokból épült belül leszigetelve,gipszkartonnal falazva,2m belmagasságig épült üzlethelyiségre kell e valamilyen építési engedély? Az üzlet működik minden engedéllyel ellátva 20m2-en,és ezt az üzletet szeretnénk nagyobbítani. Nem hozzá építéssel,ugyan azon a telken,csak nagyobb,különáló épülettel. Válaszukat előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm, Gábor!
   Új üzlethelyiség létesítése, vagy a meglévő bővítése is építési engedélyköteles tevékenység.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 7. Attila szerint:

  Kedves Térképző,
  Gratulálok a hatalmas kitartásához, amivel ezt a blogot viszi.
  Szerintem megérne egy külön bejegyzést a MAX. 100 lég m3 / 4,5 m ger.mag. szabály emberbarát kifejtése.
  Pl. Adott egy falusi belterületi telek, rajta egy házzal, ahol az ember él, ahová állandó lakcímmel be van jelentve.

  Szeretne a kertbe bárhová (elég nagy telek esetén, pl. x > 1500 m2) egy osb-s faházat, pl. betonalapon, ami “kerti tároló, melléképület” (a fenéket, man-cave), amiben van szoba, egy wc-s fürdőszoba, a szennyvíz vagy derítőbe vagy akár rácsatlakozik a meglévő szennyvízcsőre, van benne víz, villany, ahol akár lakhatnék is, de van egy rendes házam a telek elején.

  A kérdés persze az, hogy megépíthetem-e magam ezt a házat, anélkül, hogy a hatóságokat be kellene vonnom, főleg ha a szomszédiamat se zavarom az ottani életvitelemmel?

  Aztán, az részletkérdés, hogy ezt én azért teszem, mert épp átépítem a főépületet, és addig valahol lakni akarok (akarunk a családdal), vagy kerti irodának használom, vagy van egy bazi romos házam, és olcsóbb felhúzni egy ilyen kis faházat, ahol lakok-lakunk.

  Mindenki igyekszik “megfogalmazni a kamut”, de a lényeg, hogy a hatóság ne zargasson minket, ha mi se zavarunk senkit.

  Pláne, hogy valahol olvastam, hogy ha van egy főépület a telken, akkor a “melléképület” nem “állandó emberi tartózkodásra szolgál” jogilag.
  De ha az alkalmas rá, akkor miért ne “tartózkodhatnék” benne? Milyen Isten vagy Ember vagy Jog tilthatja azt meg nekem?

  Szóval építhetek a nagy telkem végébe egy frankó kis faházat (max 100 m3, max 4,5m magas) vagy nem?

  Köszönettel, Attila

 8. Kovács Áron szerint:

  Tisztelt Térképző!

  A YouTube-on nagyon sok Tiny House videó van, és ezek nekem nagyon tetszenek. Annyira, hogy szeretnék venni Magyarországon, lehetőleg községi belterületen egy telket, amelyen szeretnék építeni néhány “1-2 funkciós” kis házikót. Esetleg ezeket egymás közelébe, mint egy kis falucska házait. Az egyik egy kicsi lakás lenne, pl. 3 x 5 m alapterülettel, egy másikban egy szauna-blokkot alakítanék ki pihenővel, 3-as vizesblokkal együtt, de lenne egy iroda is nagy terasszal, félig lefedve. Körben pedig parkosítva, bokrokkal, virágokkal, ahol jó lenne lakni.
  Tudom ez nagyon nem illik bele a szokásos törvényes koncepcióba, ahol van egy §.LAKÁS, egy §. MELLÉKÉPÜLET, és mást ne akarj.
  *** Tehát a kérdésem, hogy MILYEN ingatlantípust vásároljak, (belterület, külterület, üdülőövezet ???), és megvalósítható-e az álmom?
  *** A belterület az állandó lakcím, esetleg vezetékes internet miatt lenne jó, de nem égető….

  Válaszát előre is köszönöm,
  Üdv. Áron

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Áron!
   A héten Ön már a második Olvasóm, aki e témában kutakodik…
   Megérett a helyzet arra, hogy önálló bejegyzésben reagáljak a felvetett lehetőségekre.
   Hamarosan készítek e témában is blogbejegyzést!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .