Polisztirolbeton-építéstechnológiával fogok építkezni?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Olvasói kérdéssor

Mihály a közelmúltban építkezett. A következő háza építésének előkészítéseként érdeklődik a polisztirolbeton-építéstechnológia iránt e-mailen, hosszú kérdéssorral. Itt válaszolok, blog formájában, hogy Te is képbe kerülj! Igyekszem közérthetően/gyakorlatiasan fogalmazni!

 • Ha a polisztirol betonnak jóval kisebb a hőtároló kapacitása, tud-e ugyanolyan egyenletes hőmérsékletet tartani, mint a jóval nagyobb tömegű Silka? Mennyivel kell többet dolgoznia a klímának/fűtésnek, illetve hogyan kell a berendezést méretezni, és milyen lesz az energiafelhasználás?

Egy tervezett lakóépület mindig a megrendelői igény szerinti épületgépészeti tervezést követel. Az építési anyag épületfizikai jellemzőit, a helyiségek m2/m3 arányait, tájolását, homlokzati nyílászárók felületét… és persze a kívánt „üzemeltetést” veszi figyelembe az Épületgépész-tervező az épületenergetikai méretezésnél. Összehasonlítani azonos épületeket lehetne: azonos helyen, azonos viszonyokkal…stb…vagy épületenergetikai modellezéssel.

 • Miért a 300kg/m3 testsűrűségű anyag az építészek álma az épület tömegének figyelembe vételénél?

A polisztirol beton testsűrűsége 300 kg/m3. Így adódott a lehetőség arra, hogy nagy méretű építőelemek készíthetőek belőle, ez ugye felgyorsítja a kivitelezési munkálatokat. Másrészt „könnyebb” épület, „kisebb/kevesebb” alaptestet igényel.

 • Ha a polisztirol betonból készült metszetet nézem, akkor a homogén, egybefüggő polisztirol szigeteléssel szemben a beton és a polisztirol gyöngyök viszonylag egyenletes eloszlását láthatom. Számomra kérdés, hogy a jó hővezető képességű beton, a vékony, polisztirol gyöngyök közötti réseken keresztül miért ne vezetné be a meleget, vagy a hideget?

A polisztirolbeton adalékanyaga polisztirol gyöngy, vagy hulladék polisztirolhab (csomagolóanyag, bontott hőszigetelés) ledarált változata, melyek a kívánt testsűrűség függvényében víz, cement, 0-4 homok, illetve speciális testtérfogat-növelő hozzáadásával készülnek. Ez az építési termék bevizsgálásra került, a hazai gyakorlat szerint az ÉMI laboratóriumi körülmények mellett tesztelte és adta meg az építőanyagnak, azóta kereskedelmi forgalomba hozott építési terméknek az épületfizikai jellemzőit.

 • Ősszel jártunk a „mintaházban”, és a lakók, velünk szemben meglehetősen „hidegtűrőek” voltak, a 18 fok körüli hőmérsékleten nagyon jól elvoltak, így arról sem kaptunk reális képet, hogy egy levegő-víz hőszivattyú képes lenne-e lazán hűteni és fűteni a lakást?

Természetesen, a beltérben kívánt hőfok elérhető, akár egy levegő-víz hőszivattyú képes hűteni és fűteni a lakást.

 • Ha felületfűtést szeretnénk, akkor azt hogyan lehet megoldani a polisztirol beton házban?

Alkalmazható padló-, fal- és mennyezetfűtés is. A más építési technológiánál alkalmazott kivitelben.

 • Padlófűtés estében a polisztirol beton felületre egy esztrich beton réteget húznak?

Igen. Beton anyagú aljzatra szükség van, hagyományos padlófűtés és fűtőfilm alkalmazása esetén is.

 • WYW blokk alkalmazása esetén is van egy vázszerkezet, gondolom a ház könnyűszerkezetesnek minősül, amely előre gyártott elemeinek méretei adottak?

Az épületszerkezeti elemkészlet és építési technológia két egymást kiegészítő, de önállóan is alkalmazható elemkészletből áll. Az egyiket Falazott Építési Elemkészletnek nevezném, a másikat vékonyfalú Acélvázas Elemkészletnek. Az épülteink könnyített épületszerkezetek. Az előregyártott építési elemek tipizáltak. Az acélszerkezet/nyílásáthidalók és a szeglemezes rácsos fatartók azonban minden épület esetében teljesen egyedileg, modern gyártósoron, statikai méretezés alapján készülnek. „Tégla”-épületeinknél (falazott technológia) a nehézacél anyagú függőleges és vízszintes koszorúk is egyedileg méretezett/gyártott elemek. A polisztirolbeton könnyűbeton, mivel bedolgozott állapotában 2000 kg/m³ testsűrűséget nem haladja meg.

 • Ha cca. 280 cm nettó belmagasságot szeretnénk, padlófűtéssel, mennyezet fűtéssel-hűtéssel, megvalósítható?

Igen, van megoldás erre az igényre is. Az indítósor magasságának növelésével, vagy kereskedelmi forgalomban kapható másik falazóelem-sor használatával.

 • Ha minden helyiségben csiszolt beton mellett döntenénk, akkor biztosan kell 5-6 cm réteg betont a polisztirol betonra önteni. Akkor is elérhető a 270-280 cm belmagasság?

Igen, így van, megoldható a felvetett igény.

 • Mi a maximális, áthidalható távolság?

Amennyiben teherhordó falak közötti fesztávra gondol, a közúti szállítás szab leginkább határt e méretnek, persze a statikai észszerűség mellett. Egyáltalán nem kizárt a 10 m körüli érték sem.

 • Az állítások szerint a falak pára-áteresztőek. A polisztirolbeton házban kihagyható a mesterséges szellőztetés? A födémekben el lehet helyezni a légtechnika csövezését (ha mi mégis ragaszkodunk hozzá), vagy a sztenderd méretezés (vasalás+polisztirol beton vastagság) ezt nem engedi meg?

Így igaz. 2010 óta épülnek házaim. Penész egyikben sem jelentkezett, szélsőséges körülmények mellett sem. Alig van lakóházam, melybe kért az Építtető mesterséges szellőztetést. A födémben lévő „gerendák/szeglemezes fatartók alsó öve” a födémben történő gépészeti vezetékelést befolyásolja, de pl. üres padlástérben, a zárófödémen, megfelelő hőszigeteléssel megoldható ez az igény. Vagy beltérben, a mennyezet alatt, álmennyezettel takart kivitelben.

 • Milyen a polisztirol beton hanggátlása?

A külső falszerkezet súlyozott laboratóriumi léghanggátlási száma R’w (C;Ctr)  42(-1;-3) dB. A léghanggátlás alapja az egységnyi felületre vonatkoztatott szerkezeti tömeg. A Silkáé biztosan jobb ennél, közelít a 60-hoz! A tömeg – teljesítmény összefüggéséből adódóan a „könnyű falszerkezetek” alacsonyabb léghanggátlási teljesítményt adnak. Egyetlen Építtetőm panaszkodott eddig erre, a saját épületgépészeti rendszerének kültéri egységét találta hangosnak, amikor az üzemelni kezdett. A kültéri egységet arrébb helyeztette. 🙂

 • A polisztirol beton technológia csak az AA+ szintet képes elérni, vagy tud ettől jobbat is? Ha AA++ energetikai besorolást szeretnénk elérni, mi a kiegészítő megoldás?

Épületenergetikai besorolás nem csupán az építési anyagoktól függ, hanem az üzemeltetés épületgépészeti megoldásától, a megújuló energiaforrások felhasználásától… Az egyik heves-megyei házam energetikai besorolása: AA++. Ezt az értéket nem kiegészítő hőszigetelés alkalmazásával produkáltuk, hanem az átgondolt épületgépészet és a napelemek segítségével! 😉

Polisztirolbeton építéstechnológiáról mesélek rövid videókban a saját csatornámon:

https://www.youtube.com/channel/UC0N8ASV3IHkSaA_xQbJqSyg/videos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .