Építési engedély nélküli építkezés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építésfelügyeleti bírság


Mire számíthat az, aki építési engedély nélkül építkezik? Bírságra!
 
Bírságolni pedig nem a Rendőrség fog, hanem az ú.n. Építésfelügyelet. Mi kell ehhez? Akár egy bejelentés a területileg illetékes Polgármesteri Hivatal Építéshatósági/Műszaki osztályán, vagy egy ú.n. Építésügyi Szolgáltatási Ponton. A bejelentés illetékmentes. Szóban és írásban is működik, bárki megteheti, nem csak a szomszédos ingatlan lakója, hanem bárki, aki úgy tapasztalja, ilyen helyzetet lát.


Mi lesz ennek az eredménye? Építésügyi Bírság! Magyar forintban, amit a döntés meghozatalától számított 60 napon belül, egy összegben kell megfizetni a Magyar Államkincstár számlájára.
 
Mégpedig, a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet szerint:
„Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság a jogszerűtlen, vagy szakszerűtlen építési tevékenység esetében építésügyi bírsággal sújtja az építtetőt vagy az ingatlan tulajdonosát. „
Ez a bírság-típus az Építtetőt/Tulajdonost sújtja.
De a kivitelezésben, más minőségben szereplőknek is jut az elmarasztalásból, azaz más típusú bírságból, szerepüknek megfelelően. Így közbeszólhat a Kamara, az Iparkamara, a NAV….


Nézzük csak: mit vizsgálnak?
– Milyen terv alapján végzik a kivitelezést? Ki a tervező?
– Ki a kivitelező? Ki a Felelős Műszaki Vezető?
 
És akkor még nem beszélek arról, hogy biztosan nincs vezetve elektronikus építési napló sem…, valószínűleg feketén dolgoznak a nem feltétlenül szakmunkás képesítéssel rendelkezők, alapvető munka – és egészségvédelmi előírások betartása nélkül.
 
Az Építtetőt/Tulajdonost sújtó bírság két fő részből áll.
1. Fizetni kell egy bizonyos alapbírságot; családi ház esetén ez 200.000 Ft.
2. És a leleplezés pillanatában fennálló, adott készültségi foknak megfelelő számított építményérték szerinti százalékos mértéket is.


Ezeket lehet halmozni, például úgy is, hogy esetleg:
– az új épület, vagy épületrész helyén, engedély nélkül, vagy bejelentés nélküli bontás valósult meg; tehát ez esetben külön kell bírságot fizetni a bontás és külön az építés ürügyén is.
 
A bírság(ok) kiszabását határozatban állapítják meg. Például egy fennmaradási engedélyt megadó határozatban.
Ami úgy képződik, hogy az Építtető/Tulajdonos egy Fennmaradási engedélyezési tervet nyújt be, ha nem kíván a bontás lehetőségével élni.
 
Ha a megépített épület/épületrész nem engedélyezhető, akkor mégiscsak bontási kötelezettség keletkezik, mert például semmilyen korrigálással nem lehet szabályossá tenni a beépítési mutatókat, vagy az épület/épületrész élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.
 
Illetve az az eset is fennállhat, hogy a fennmaradási engedély iránti kérelmet elutasítja az Építéshatóság, mert az építési tevékenység engedélyezését a települési önkormányzat Polgármestere – élve vétó jogával! – a település Főépítészének véleményére támaszkodva településképi véleményében nem támogatja a fennmaradást.
 
Konklúzió:
Egy ilyen eset soktényezős probléma-halom, és nem fillérekről van szó, némely esetben egzisztenciák is veszélybe kerülnek, milliós nagyságrend esetén.
 
Ja, és az elévülésben is nagy merészség bízni, hisz az 10 év!
 
Érdemes minden építési tevékenység tervezése/álmodozása kapcsán tájékozódni, szakember segítségét kérni.
Bejegyzésem szomorú apropója: ezen a héten két ilyen esettel kapcsolatban találtak meg, illetve kértek segítséget. 🙁

15 hozzászólásto Építési engedély nélküli építkezés

 1. Gaál Matyi szerint:

  Kérem válaszoljon az alábbi kérdésemre:

  Kb 30 éve engedély nélkül építkeztek a tulajdonrészemre is.
  Nem kérdeztek, kivásárlás, stb. Ingatlan nyilvántartásban nem szerepel, etelt a 10 év, mit tudok még tenni ?

  köszönöm
  Matyi

 2. Erzsébet szerint:

  Tisztelt Térképező!
  10 éve a társasházi lakásunk teraszára (30m2) tetőt tettünk, engedély nélkül. Számíthatok-e még bírságra?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Nehéz erre válaszolni. Ha van akit „irritál” , könnyen lehet ebből hatósági ügy, függetlenül attól, mióta áll fenn ez az állapot.
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építészeti t e r e k -et tervez/képez, így nem térképekkel foglalkozik!

 3. Dobsa Edit szerint:

  El èvül az engedèly nèlküli èpitkezès?? 36 ève èpitik ma már palota, a tervrajzon sincs az èpület a mai napig!!

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm Edit!
   Nem évül el. Minél később kerül „nyilvánosságra” az építmény léte, annál nehezebb az ügy rendezése.
   (Kis hazánkban kivételek persze akadhatnak: pl. vármegyei főméltóságok és saját/hozzájuk kapcsolódó siserehaduk…, elnézést!) 🙁
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. Jégerné Zita szerint:

  Üdvözlöm!2002 ben 8 nm es teraszt építettünk aminek nincs alapja,oszlop tartja alulról.Most bővítenénk az ingatlant (tetőtér) elő vehetnek minket az engedély nélküli terasz építés miatt?21 éves ügy..
  És bírság lehet még ebből?
  Jné

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zita!
   Próbálják meg az Egyszerű Bejelentés során a meglévő állapot (felmérés) terveinél ezt a „lábakon” álló teraszt feltüntetni, ha amúgy a létezése az érvényes építési mutatókba belefér.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 5. Dr4c0 szerint:

  Tisztelt Terkepező!

  Egy régi ház tetőszerkezete cserélve lett, tűzfalakat újra kellett rakatni. Ezekbe két ablakhely ideiglenesen (esetleges tetőtér beépítés lehetőséghez) ki lett alakítva, ami vissza lesz falazva eredeti formába. A tűzfalak eredetileg macskalépcsősek voltak. Illetve 2 beton koszorút kapott a lakresz belmagasságának csökkentése miatt (330 belmagasság lett 280 ezáltal). Széklábas elrendezés helyett fogó páros kialakítást kapott. Tetőtér beépítés nem lesz, kérdésem az lenne, hogy ehhez így fennmaradási engedély szükséges e? Amennyiben igen itt mit vesznek alapú, csak a tető és padlás részt vagy az egész házat? Válaszát előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Dr4cO!
   Lakóház épületszerkezeti beavatkozásához Egyszerű Bejelentés (csak nevében egyszerű!) szükséges!
   Ha már megtörtént a beavatkozás?! : „cserélve lett” , „ki lett alakítva” , „vissza lesz falazva” , ” 2 beton koszorút kapott„…, elképzelhető, hogy büntetést szabnak ki!
   Célszerű minél előbb felvenni a kapcsolatot a helyi Építéshatósággal!, hisz az épület kubatúrája és homlokzati megjelenése is változik/változott!
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építész, így építészeti tereket alkot, nincs sok köze a térképekhez! 😉

 6. Petrovics Zsolt szerint:

  Üdv!

  hogyan tudja megállapítani az Epitesi Hatóság hogy egy engedély nélkül épített épület mikor lett építve? Hogyan tudja ezt megállapítani? mi alapján?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsolt!
   Általános válaszom: az évek, meg a rutin! segíti az Építéshatóságnál a Kollégákat is! Azonban más eszközöket is alkalmazhatnak, így például a Település térinformatikai rendszerét, ami akár 20-25 évre visszamenőleg évi lebontásban fellelhető. Emellett hosszú ideje létezik a Google Earth, és az építményben felhasznált építési termékek is igen beszédesek! Létezik ugye a földhivatali nyilvántartás és vannak a Szomszédok is…
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 7. Bárdos Géza szerint:

  Szép napot!
  Segítségét kérném adott egy tó melleti nyaraló amihez hozzabovitettek 80nm illegalisan a kis 40nm épülethez.
  Ezt a történetet hova lehet bejelenteni név nélkül ugy hogy következményei legyen?

  • a Térképző szerint:

   Szép napot Géza!
   Bár nem vagyok híve ennek a módszernek…, és nem tudom, Ön teljesen biztos-e az „illegalitás”-ban…
   A helyi Polgármesteri Hivatalhoz tud fordulni, elsődlegesen.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .