Építési engedély nélküli építkezés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építésfelügyeleti bírság


Mire számíthat az, aki építési engedély nélkül építkezik? Bírságra!
 
Bírságolni pedig nem a Rendőrség fog, hanem az ú.n. Építésfelügyelet. Mi kell ehhez? Akár egy bejelentés a területileg illetékes Polgármesteri Hivatal Építéshatósági/Műszaki osztályán, vagy egy ú.n. Építésügyi Szolgáltatási Ponton. A bejelentés illetékmentes. Szóban és írásban is működik, bárki megteheti, nem csak a szomszédos ingatlan lakója, hanem bárki, aki úgy tapasztalja, ilyen helyzetet lát.


Mi lesz ennek az eredménye? Építésügyi Bírság! Magyar forintban, amit a döntés meghozatalától számított 60 napon belül, egy összegben kell megfizetni a Magyar Államkincstár számlájára.
 
Mégpedig, a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet szerint:
„Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság a jogszerűtlen, vagy szakszerűtlen építési tevékenység esetében építésügyi bírsággal sújtja az építtetőt vagy az ingatlan tulajdonosát. „
Ez a bírság-típus az Építtetőt/Tulajdonost sújtja.
De a kivitelezésben, más minőségben szereplőknek is jut az elmarasztalásból, azaz más típusú bírságból, szerepüknek megfelelően. Így közbeszólhat a Kamara, az Iparkamara, a NAV….


Nézzük csak: mit vizsgálnak?
– Milyen terv alapján végzik a kivitelezést? Ki a tervező?
– Ki a kivitelező? Ki a Felelős Műszaki Vezető?
 
És akkor még nem beszélek arról, hogy biztosan nincs vezetve elektronikus építési napló sem…, valószínűleg feketén dolgoznak a nem feltétlenül szakmunkás képesítéssel rendelkezők, alapvető munka – és egészségvédelmi előírások betartása nélkül.
 
Az Építtetőt/Tulajdonost sújtó bírság két fő részből áll.
1. Fizetni kell egy bizonyos alapbírságot; családi ház esetén ez 200.000 Ft.
2. És a leleplezés pillanatában fennálló, adott készültségi foknak megfelelő számított építményérték szerinti százalékos mértéket is.


Ezeket lehet halmozni, például úgy is, hogy esetleg:
– az új épület, vagy épületrész helyén, engedély nélkül, vagy bejelentés nélküli bontás valósult meg; tehát ez esetben külön kell bírságot fizetni a bontás és külön az építés ürügyén is.
 
A bírság(ok) kiszabását határozatban állapítják meg. Például egy fennmaradási engedélyt megadó határozatban.
Ami úgy képződik, hogy az Építtető/Tulajdonos egy Fennmaradási engedélyezési tervet nyújt be, ha nem kíván a bontás lehetőségével élni.
 
Ha a megépített épület/épületrész nem engedélyezhető, akkor mégiscsak bontási kötelezettség keletkezik, mert például semmilyen korrigálással nem lehet szabályossá tenni a beépítési mutatókat, vagy az épület/épületrész élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.
 
Illetve az az eset is fennállhat, hogy a fennmaradási engedély iránti kérelmet elutasítja az Építéshatóság, mert az építési tevékenység engedélyezését a települési önkormányzat Polgármestere – élve vétó jogával! – a település Főépítészének véleményére támaszkodva településképi véleményében nem támogatja a fennmaradást.
 
Konklúzió:
Egy ilyen eset soktényezős probléma-halom, és nem fillérekről van szó, némely esetben egzisztenciák is veszélybe kerülnek, milliós nagyságrend esetén.
 
Ja, és az elévülésben is nagy merészség bízni, hisz az 10 év!
 
Érdemes minden építési tevékenység tervezése/álmodozása kapcsán tájékozódni, szakember segítségét kérni.
Bejegyzésem szomorú apropója: ezen a héten két ilyen esettel kapcsolatban találtak meg, illetve kértek segítséget. 🙁

29 hozzászólásto Építési engedély nélküli építkezés

 1. Gaál Matyi szerint:

  Kérem válaszoljon az alábbi kérdésemre:

  Kb 30 éve engedély nélkül építkeztek a tulajdonrészemre is.
  Nem kérdeztek, kivásárlás, stb. Ingatlan nyilvántartásban nem szerepel, etelt a 10 év, mit tudok még tenni ?

  köszönöm
  Matyi

 2. Erzsébet szerint:

  Tisztelt Térképező!
  10 éve a társasházi lakásunk teraszára (30m2) tetőt tettünk, engedély nélkül. Számíthatok-e még bírságra?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Nehéz erre válaszolni. Ha van akit „irritál” , könnyen lehet ebből hatósági ügy, függetlenül attól, mióta áll fenn ez az állapot.
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építészeti t e r e k -et tervez/képez, így nem térképekkel foglalkozik!

 3. Dobsa Edit szerint:

  El èvül az engedèly nèlküli èpitkezès?? 36 ève èpitik ma már palota, a tervrajzon sincs az èpület a mai napig!!

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm Edit!
   Nem évül el. Minél később kerül „nyilvánosságra” az építmény léte, annál nehezebb az ügy rendezése.
   (Kis hazánkban kivételek persze akadhatnak: pl. vármegyei főméltóságok és saját/hozzájuk kapcsolódó siserehaduk…, elnézést!) 🙁
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. Jégerné Zita szerint:

  Üdvözlöm!2002 ben 8 nm es teraszt építettünk aminek nincs alapja,oszlop tartja alulról.Most bővítenénk az ingatlant (tetőtér) elő vehetnek minket az engedély nélküli terasz építés miatt?21 éves ügy..
  És bírság lehet még ebből?
  Jné

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zita!
   Próbálják meg az Egyszerű Bejelentés során a meglévő állapot (felmérés) terveinél ezt a „lábakon” álló teraszt feltüntetni, ha amúgy a létezése az érvényes építési mutatókba belefér.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 5. Dr4c0 szerint:

  Tisztelt Terkepező!

  Egy régi ház tetőszerkezete cserélve lett, tűzfalakat újra kellett rakatni. Ezekbe két ablakhely ideiglenesen (esetleges tetőtér beépítés lehetőséghez) ki lett alakítva, ami vissza lesz falazva eredeti formába. A tűzfalak eredetileg macskalépcsősek voltak. Illetve 2 beton koszorút kapott a lakresz belmagasságának csökkentése miatt (330 belmagasság lett 280 ezáltal). Széklábas elrendezés helyett fogó páros kialakítást kapott. Tetőtér beépítés nem lesz, kérdésem az lenne, hogy ehhez így fennmaradási engedély szükséges e? Amennyiben igen itt mit vesznek alapú, csak a tető és padlás részt vagy az egész házat? Válaszát előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Dr4cO!
   Lakóház épületszerkezeti beavatkozásához Egyszerű Bejelentés (csak nevében egyszerű!) szükséges!
   Ha már megtörtént a beavatkozás?! : „cserélve lett” , „ki lett alakítva” , „vissza lesz falazva” , ” 2 beton koszorút kapott„…, elképzelhető, hogy büntetést szabnak ki!
   Célszerű minél előbb felvenni a kapcsolatot a helyi Építéshatósággal!, hisz az épület kubatúrája és homlokzati megjelenése is változik/változott!
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építész, így építészeti tereket alkot, nincs sok köze a térképekhez! 😉

 6. Petrovics Zsolt szerint:

  Üdv!

  hogyan tudja megállapítani az Epitesi Hatóság hogy egy engedély nélkül épített épület mikor lett építve? Hogyan tudja ezt megállapítani? mi alapján?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsolt!
   Általános válaszom: az évek, meg a rutin! segíti az Építéshatóságnál a Kollégákat is! Azonban más eszközöket is alkalmazhatnak, így például a Település térinformatikai rendszerét, ami akár 20-25 évre visszamenőleg évi lebontásban fellelhető. Emellett hosszú ideje létezik a Google Earth, és az építményben felhasznált építési termékek is igen beszédesek! Létezik ugye a földhivatali nyilvántartás és vannak a Szomszédok is…
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 7. Bárdos Géza szerint:

  Szép napot!
  Segítségét kérném adott egy tó melleti nyaraló amihez hozzabovitettek 80nm illegalisan a kis 40nm épülethez.
  Ezt a történetet hova lehet bejelenteni név nélkül ugy hogy következményei legyen?

  • a Térképző szerint:

   Szép napot Géza!
   Bár nem vagyok híve ennek a módszernek…, és nem tudom, Ön teljesen biztos-e az „illegalitás”-ban…
   A helyi Polgármesteri Hivatalhoz tud fordulni, elsődlegesen.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 8. Nagy Károly szerint:

  Üdv!
  Többlakásos udvarban élek.
  Egy lakó úgy gondolom illegálisan építette be a tetőterét ami elégé zavaró. Mit lehet ikyenkor tenni.?
  Nyílván az együttélés nyugalma fontos de ez elég zavaró a közösségnek. Köszönöm a választ.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Károly!
   Lakóépület bővítésnek minősül a tetőtérbeépítés, függetlenül attól, hogy tetőn/házon belül létesül. Egyszerű Bejelentéssel létesíthető, ami csupán elnevezésében egyszerű!
   A Tulajdonostársak beleegyezése is szükséges ehhez. Talán beszélő-viszonyban vannak Önök, kérdezzen rá! Bejelenteni a helyi Polgármesteri Hivatalnál lehet.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 9. Zsóka Uri szerint:

  T.ügyvéd úr!
  Érdeklödnék,hogy osztatlan tulajdonban levö társasház,amely 4 házból áll.
  Amelynek egyik füves kert részére az egyik lakó önkényesen,meg kérdezés nélkül fel épitett 1 jatszó teret a háztól kb:3-4 méterre amely a lakók pihenését zavarja,van e erre jogszabály és akkor mi a teendő,hogy botrány nélkül meg lehessen oldani.
  Köszönőm a válaszát!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsóka!
   Osztatlan közös tulajdonnál: az ingatlan használata mindenki számára megengedett, ugyanakkor a tulajdonosok ezt a jogukat nem gyakorolhatják a többi tulajdonos jogainak a kárára.
   A tulajdonosok a közös ingatlannal kapcsolatos kérdésekben közösen döntenek, vagy többségi szavazással, vagy egyhangú határozattal.
   Az ingatlan birtoklása, a hasznosítás, illetve a használat kérdéseiben elegendő a többségi szavazás, ilyenkor a tulajdonosok szavazata a tulajdoni hányaduknak megfelelően számít.
   Ha szép szóval nem tudnak elérni változást, jogi útra kell terelni a kialakult helyzetet.
   Üdvözlettel:
   Szabó Ibolya, a Térképző, aki nem ügyvéd, hanem építész

 10. Ati81 szerint:

  Üdv. Kérdésem az lenne, hogy 2 022. 05 hóban került a tulajdonomba egy ingatlan. Most szeretném bővíteni. A szükséges tervezői iratok beküldésre kerültek az illetékes hatóság felé. Hiánypótlásra kötelezték a tervezőt. Az egyik hiba az volt, hogy van a területen egy 37,5 m2 alapterületű ( beton alap, hullámpala tető, osb oldalfal, vas szerkezet, 97 légköbméter. ) építmény. Ez kb. 9-10 éve épült. A tulajdon szerzés előtt építették. Esetleg engem terhel valamilyen büntetés? Válaszát előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   Az ingatlan bővítésekor a korábbi „szabálytalanságokat” szabályossá kell tenni, az érvényes övezeti előírásoknak megfelelően. Büntetést nem szabnak ki, ha a beépítési mutatók az új bővítéssel igazoltan kimutathatók.
   A meglévő melléképítmény bruttó alapterületét pl. bele kell számítani a beépítettségbe!, és annak építési helyen belül kell állnia…
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 11. Szerdi Attila szerint:

  Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanom oldal kertjében beton alapon telepítésére került egy mobilgarázs 6×3 méter méretben. A telekhatártól kb. 80 cm re. Az építési hatóság a fent leírt paraméterek alapján bele köthet e? Válaszát előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   Azt gondolom, ez általában nem szabályos kialakítás,
   mert az oldalkert előírt legkisebb méretén belül nem lehet: a Helyi Építési Szabályzatban nem megengedett (tároló)építmény.
   A „mobilitás” sem mentség.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Szerdi Attila szerint:

    Kedves Térképző. Az a távolság mennyi lenne ami megengedett az oldal kertben a telekhatártól?

 12. Csaba szerint:

  Kedves Térképező!
  Vásárolnék egy külterületi, művelés alól kivont földterületet, rajta egy kb 80 m2-es könnyűszerkezetes, OSB falú épülettel, mely 8 éve épült, beton alapra. Megtekintéskor kiderült, hogy nincs építési engedély az épületre, emiatt nem is szerepel a tulajdoni lapon. Ha megvásárolom, engem büntet(HET)nek meg vagy aki építette? Illetve, engem kötelezhetnek az épület elbontására? Ha eltelik az építéstől számított 10 év, akkor a „megtűrt” kategóriába fog tartozni az épület?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Csaba!
   Ha a tulajdoni lapon nem szerepel az építmény, akkor „hivatalosan”, azaz jogilag!, nem létezik! Ezért (is) érdemes végiggondolnia a vásárlást!
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész, így nem sok köze van a térképekhez…

 13. Varga Jozsef szerint:

  Kedves Téképező! Vasároltunk egy ingatlant .A szomszéd ingatlan telekhatáron van .És van egy ablak ami a tetőtér tűzfalon van .Kb 150×70- és az a baj az ott lévő vendégek .Ki hajolnak rajta és zavarják a magán szféránkat .Szóltam a tulajnak csináljon valamit vele .De nem hajlandó .Azt a választ kaptam régóta ott van ott is marad . Itt van elévülési idő?

  • a Térképző szerint:

   Kedves József!
   Oldalhatáron álló épületek esetében az OTÉK így fogalmaz:
   A szomszédos telekkel közös határvonalon álló határfalban (tűzfalban) kiképzett légaknára kizárólag nem huzamos tartózkodás célját szolgáló és nem tűzveszélyes anyag tárolására igénybe vett helyiségek szellőzői vagy a helyiség alapterület legfeljebb 1/10-ed részének megfelelő nyílófelületű szellőzőablakai nyithatók, a szellőzésre vonatkozó általános előírások megtartásával és legalább 1,80 m-es mellvédmagassággal.
   Ha ezen az ablakon kihajolnak, akkor bizonyosan nem éri el a mellvédmagassága a 180 cm-t. Ezzel a ténnyel tud „intézkedni” a helyi Építéshatóságnál.
   Illetve még: Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet.
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki tereket képez, és nincs sok köze a térkép-hez! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .