Építési engedély nélküli építkezés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építésfelügyeleti bírság


Mire számíthat az, aki építési engedély nélkül építkezik? Bírságra!
 
Bírságolni pedig nem a Rendőrség fog, hanem az ú.n. Építésfelügyelet. Mi kell ehhez? Akár egy bejelentés a területileg illetékes Polgármesteri Hivatal Építéshatósági/Műszaki osztályán, vagy egy ú.n. Építésügyi Szolgáltatási Ponton. A bejelentés illetékmentes. Szóban és írásban is működik, bárki megteheti, nem csak a szomszédos ingatlan lakója, hanem bárki, aki úgy tapasztalja, ilyen helyzetet lát.


Mi lesz ennek az eredménye? Építésügyi Bírság! Magyar forintban, amit a döntés meghozatalától számított 60 napon belül, egy összegben kell megfizetni a Magyar Államkincstár számlájára.
 
Mégpedig, a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet szerint:
„Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság a jogszerűtlen, vagy szakszerűtlen építési tevékenység esetében építésügyi bírsággal sújtja az építtetőt vagy az ingatlan tulajdonosát. „
Ez a bírság-típus az Építtetőt/Tulajdonost sújtja.
De a kivitelezésben, más minőségben szereplőknek is jut az elmarasztalásból, azaz más típusú bírságból, szerepüknek megfelelően. Így közbeszólhat a Kamara, az Iparkamara, a NAV….


Nézzük csak: mit vizsgálnak?
– Milyen terv alapján végzik a kivitelezést? Ki a tervező?
– Ki a kivitelező? Ki a Felelős Műszaki Vezető?
 
És akkor még nem beszélek arról, hogy biztosan nincs vezetve elektronikus építési napló sem…, valószínűleg feketén dolgoznak a nem feltétlenül szakmunkás képesítéssel rendelkezők, alapvető munka – és egészségvédelmi előírások betartása nélkül.
 
Az Építtetőt/Tulajdonost sújtó bírság két fő részből áll.
1. Fizetni kell egy bizonyos alapbírságot; családi ház esetén ez 200.000 Ft.
2. És a leleplezés pillanatában fennálló, adott készültségi foknak megfelelő számított építményérték szerinti százalékos mértéket is.


Ezeket lehet halmozni, például úgy is, hogy esetleg:
– az új épület, vagy épületrész helyén, engedély nélkül, vagy bejelentés nélküli bontás valósult meg; tehát ez esetben külön kell bírságot fizetni a bontás és külön az építés ürügyén is.
 
A bírság(ok) kiszabását határozatban állapítják meg. Például egy fennmaradási engedélyt megadó határozatban.
Ami úgy képződik, hogy az Építtető/Tulajdonos egy Fennmaradási engedélyezési tervet nyújt be, ha nem kíván a bontás lehetőségével élni.
 
Ha a megépített épület/épületrész nem engedélyezhető, akkor mégiscsak bontási kötelezettség keletkezik, mert például semmilyen korrigálással nem lehet szabályossá tenni a beépítési mutatókat, vagy az épület/épületrész élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.
 
Illetve az az eset is fennállhat, hogy a fennmaradási engedély iránti kérelmet elutasítja az Építéshatóság, mert az építési tevékenység engedélyezését a települési önkormányzat Polgármestere – élve vétó jogával! – a település Főépítészének véleményére támaszkodva településképi véleményében nem támogatja a fennmaradást.
 
Konklúzió:
Egy ilyen eset soktényezős probléma-halom, és nem fillérekről van szó, némely esetben egzisztenciák is veszélybe kerülnek, milliós nagyságrend esetén.
 
Ja, és az elévülésben is nagy merészség bízni, hisz az 10 év!
 
Érdemes minden építési tevékenység tervezése/álmodozása kapcsán tájékozódni, szakember segítségét kérni.
Bejegyzésem szomorú apropója: ezen a héten két ilyen esettel kapcsolatban találtak meg, illetve kértek segítséget. 🙁

4 hozzászólásto Építési engedély nélküli építkezés

 1. Gaál Matyi szerint:

  Kérem válaszoljon az alábbi kérdésemre:

  Kb 30 éve engedély nélkül építkeztek a tulajdonrészemre is.
  Nem kérdeztek, kivásárlás, stb. Ingatlan nyilvántartásban nem szerepel, etelt a 10 év, mit tudok még tenni ?

  köszönöm
  Matyi

 2. Erzsébet szerint:

  Tisztelt Térképező!
  10 éve a társasházi lakásunk teraszára (30m2) tetőt tettünk, engedély nélkül. Számíthatok-e még bírságra?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Nehéz erre válaszolni. Ha van akit “irritál” , könnyen lehet ebből hatósági ügy, függetlenül attól, mióta áll fenn ez az állapot.
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építészeti t e r e k -et tervez/képez, így nem térképekkel foglalkozik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .