Országház alatti terek

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Lejárat a Kossuth térről


Korábbi bejegyzéseimben már említettem, szakmagyakorlóként kreditpontokat kell szereznem, melyeket 5 évenként lajstromba is vesz az Építész Kamara. Ellenőrzi, teljesítettem-e a kötelező és szabadon választható kreditpontos képzésekből a szükséges mennyiséget?!


A szabadon választhatókból általában jobban állok, a kötelezőre mindig a ciklus végén szakítok időt. Tegnap csodaszép kiránduló idő volt, és slusszkulcsos turistaként azt határoztam el, hogy Parlamenthez hajtok, a 3 szintes mélygarázsba. Még időben kiderítettem interneten, a mélygarázst a Látogatóközpontba érkező látogató (évente félmillió ember) nem látogathatja se gyalog, se autóval, mert csak a képviselőknek jutott cca. 600 parkolóhely.


Mindegy, végül is odatömegközlekedtem. És körbesétáltam a Parlamentet, mert ezt ma már meg lehet gyalogosan valósítani, még a rakparti oldalán is!


A tárlatvezetés számunkra az építés SIP (Steindl Imre Program) programjának ismertetésével, a kivitelezés előtti tervezési és kivitelezés közbeni kulisszatitkok felidézésével kezdődött, az északi oldalon, a Szalay utca tengelyére felfűzött, terepszint alatti Látogatóközpont bejáratánál.


Az tervezés építészeti koncepciójától kezdve a résfalazás rejtelmein át, a még ki nem próbált árvízvédelmi kapuról és mobil árvízvédelmi falról is szó esett, szóval elsősorban szakmai tájékoztatást kaptunk.


Mélyebb tájékozódáshoz két linket adok, az első a megvalósítást mutatja:
http://www.uvaterv.hu/hu/a+kossuth+teri+melygarazs+es+latogatokozpont+tervezese+1.html
 
ez pedig inkább a Kossuth tér történelmi fejlődését idézi:
http://budapestcity.org/11-egyeb/utcak-terek/Kossuth-Lajos-ter/index-hu.htm
 
Persze filmeket is találsz a neten, akár a Youtoube-on. Miután ezeket tanulmányoztad, javaslom, járd be a helyszínt Te is. A Látogatóközpont gyakorlatilag egyetlen kiállító tér: Az országház története címmel, cca. 30-40 perc alatt „kiolvasod”, megnézed a képeket és kisfilmeket.


Meg a csillagot. Középiskolás koromban elég sokat nézegethettem, mivel a Budai Vár oldalába jártam, a Vági István Építőipari Szakközépiskolába, ahol geodézia órákon – gyakran – kitelepültünk a Hilton szálloda alatti területre, az Ibolya utca alá, és onnan teodoliton (szögmérő műszeren) át „távcsöveztük” az akkor még, a kupola tetején lévő vörös csillagot. 😉 .


A Kossuth tér egykori szellőző-alagutjaiban plusz kiállítótereket hoztak létre. A déli szellőzőbe az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékhelye került, az északiba pedig az Országházhoz köthetően, egy kőtár került kialakításra. Ez utóbbi kettő, ingyenesen látogatható.
 
De ha már elhatározod, hogy elkirándulsz ide, A nemzet főterére, tájékozódj az interneten, és nyitvatartási időben, mikor az Országgyűlés nem dolgozik, látogasd meg magát az Országházat (Díszlépcső, Kupola terem, Ülésterem, Szent Korona és Koronázási ékszerek) is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .