Rongyika néni

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Faluból a Fővárosba


Julika néninek költöznie kell. A Szolnok melletti faluból, egyenesen Budapestre. Zsoltiék, a Fiáék döntöttek így. Julika néni eladta a „házát és szőlejét”, és Zsoltiék mellé, a közvetlen szomszédba költözik, ebbe a felújítandó családi házba.


A felújítás mellé, javaslom a belső átalakítást is. Mert gyakorlatilag szétverik a házat, hiszen a fűtési rendszert ki kell cserélni. Tudod, új kazán, új lapradiátorok… És hát a cserepezés is rossz állapotú. Ebből azután majd megszületik az új beltéri ajtók, új burkolatok igénye.
 
Szóval, megbízásom, az áttervezésre még nincs, de Julika nénivel már beszélgettem, mikor megnéztem a házat. Ő tanító néni volt, most már nyugdíjas ugyan, de aktívan dolgozik. Rongybabák rongytestét varrja, és mindenki Rongyika néninek hívta otthon, a faluban.
 
Kérdeztem Tőle, akkor a konyhából nyíló félszoba lesz a műhelye? Azt válaszolta nem kell műhely, mert a konyhaasztalnál dolgozik.
De az itteni konyhával nincs megelégedve, mert még a konyhabútora sem fér egyik fal mellé sem…
 
Látod? A konyha a felmérési alaprajzon, 17 m²-nyi alapterülettel, körben ajtókkal, gyakorlatilag egy közlekedő tér.
 
Ezért áttervezem az alaprajzot:


1. A bejárat a helyén marad, de az 1,0 m széles előteret elbontom, hogy valódi előtér születhessen: szekrénnyel, tükörrel.
 
2. Beáldoztam a félszobát is. Ennek helyére kerül a konyha. Nem nagy alapterülettel, de az ablak közelében egy munkaasztallal és munkaszékkel.
 
3. A korábbi konyha területe most is elosztó/közlekedő tér, de étkezőként bútorozható. Az ablakot kétszárnyú erkélyajtóra váltanám, új nyílásáthidalással, ezzel a kert felé is megnyitnám a házat.
 
4. Az apró kamrát területileg növelném, ami a Rongyikák alapanyagának a tárolását biztosíthatja, vagyis raktár lehetne.
 
5. Így a fürdőszoba mérete csökken, bár így is tágas marad, kádat is tudna fogadni. Az ablak alatti mosdó nem tévedés, az ablak parapetmagassága 2,0 m, még a fürdőszobai tükör is elfér alatta.
 
6. Előtte pedig kialakul egy tároló rész. Ez a terület alkalmas a porszívó és egyéb takarítószerek tárolására, és az új fali kazán elhelyezésére, aminek a szerelt kéménye jóval olcsóbb, mint a meglévő kéménytest körtőjének utólagos bélelése.
 
7. A két szobát elválasztó falat is mozdítottam. És persze a zsákszoba voltát is felülbíráltam, mert a tároló területről elérhetővé tettem, és így egy jól bútorozható hálószobát alakítottam ki.
 
8. A középfőfalban lévő nappali szoba ajtaját új nyíláskiváltással növelném, így a délnyugati irányból érkező napfényt a lakás ezen részébe is becsempészném.
 
A funkciók gyakorlatilag alig mozdultak, mégis élhetőbb lakásterület alakult ki. Több természetes fény jut a lakásba, és létrejöhet egy intenzív kertkapcsolat is. 😉 Nincs önálló WC, vagyis egy „idegen” is bejut a lakás hátsó, intim terébe. Igen, így igaz, de szerintem ez egy vállalható kompromisszum, Julika néni számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .