Bécsi kiruccanás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Bécs változik, mert fejlődik


Elöljáróban csak annyit, nem az adventi vásárban jártam. Most nem.
 
Már meséltem, több alkalommal, hogy lelkes pontgyűjtő, kreditpont-gyűjtő vagyok, főleg a szabadon választott kategóriában. Kedvencem az épületlátogatás, amiből valóban lehet okulni/tanulni, a dolgok egyszerűségére és szépségére rácsodálkozni.


Október közepén, Bécsben kerestem meg aktuális kreditpontjaimat, mivel megnézhettem az Erste Bankhálózat új, decemberi átadásra tervezett, bécsi székházát, az Erste Campust; és a bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem épület-együttesét, a WU-t, ahol még a Zaha Hadid által tervezett könyvtárépület közösségi terei is szabadon látogathatók, bárki számára.


Az Erste székháza 117.000 m²-nyi bruttó alapterületű épület 600 parkolót és 4000 alkalmazottat tud befogadni, a teljesen újjá épített főpályaudvar szomszédságában, amely ma már központi főpályaudvarként és plázaként funkcionál.


Erről bővebben ezt találtam: http://iho.hu/hir/delibol-fo-lett-uj-palyaudvar-szuletett-becsben-141011
 
Az Erste épülete vasbetonvázas, fő attrakciója: a külső megjelenése, az egyedi, dupla-falú üveghomlokzata. Erről bővebben itt olvashatsz: http://epitesimegoldasok.hu/index.php?id=ilyen-lett-az-erste-campus-8211;-ablakszemszogbol


A közvetlen belvárosi környezet, a X. kerületi Quartier Belvedere városrész is megújul, a környék intenzíven fejlődik, társasházak tömege épül folyamatosan.


Ami igazán tetszett, az a társasházak „emberi” léptéke, hisz ezeken a képeken az utca eredeti, már meglévő 50-70 éves lakóépületeihez mind épülettömegben, mind magasságban sikerült idomulni.


A lakóházak közötti zöld területek közösségi terek, a kiadós eső miatt ugyan nem volt nagy élet itt, de a füves területek kopottsága arra utalt, valóban használják a parkosított területeket.


A házak sokfélék, szürkék és színesek, változatos anyaghasználattal, változatos lakásméretekkel. Minden új, nagyon látszik, hiszen a társasházak földszintjén levő üzletek és irodák még bérlőket várnak.


Az utazás másik állomása a Közgazdaságtudományi Egyetem, a WU egyetemi negyede volt, ami építészeti csúcskategóriát is jelenti most Bécsben, közvetlenül a Práter és Messe Wien melletti területen.


Egy szépen gondozott parkban egy főutcára felfűzve sorakoznak a sztárépítészek által megformált épületek egymás mellett. A teljes terület turistaként is látogatható! Kint és bent egyaránt, természetesen ezt a lehetőséget a közösségi terekre szűkítve értelmezd!


A számok: 25.000 diák tanul itt! 100.000 m²-nyi nettó épített alapterületen….


Látogatást a dél-keleti oldalon kezdtük: hosszúkásan elnyúló, két kubusból álló, finoman hullámzó homlokzati megjelenésű a tanulmányi központ épülete, fekete-fehér megjelenéssel. Építészet: Atelier Hithosi Abe.


A következő épület: az oktatási központ.


A homlokzatburkolata fémlemez, ami időjárás álló acél, nem egyszerű rozsdás felület. Bent van egy 650 férőhelyes előadó terem.


Ott is visszaköszön ez a burkolat.


Ez után jön a könyvtár és oktató központ. Ide érkezik az egyetemista az első napján, és innen távozik az utolsó napján, általános esetben diplomával.


A konzolos felépítmény a könyvtár rész.


Belül széles, spirális rámpák, futurisztikus megjelenés hófehér falfelületekkel.
Építészet : Zaha Hadid Architects


A következő épület tervező asszonya játékosan használ geometrikus formákat, és újra visszatér a fehér/fekete(na jó, antracit) színvilág.


Megjelenését a Tetris játék ihlette?


Az ablakokon a fém árnyékolók mozgathatók, így folyamatosan változik a homlokzati megjelenés.


Építészet: Estudio Carme Pinós SL, Barcelona
 
Az 5. épületben található az egyetem vezetőjének irodája is, nevezzük adminisztrációs központnak. Hosszan elnyúló, hullámzó épület, sárga különböző árnyalataival, vízszintes csíkokban színezett (vakolt!) homlokzatfelülettel, és részben fix árnyékolóként működő faburkolattal. Idegenvezetőnk szerint ez kezeletlen ezüstfenyő!


Építészet: CRABstudio, London
 
A tárlatvezetés utolsó épülete egy masszív épülettest, kocka kubusokkal játszik, homlokzata üveg és alumínium (Prefa márka).


Rendezvényeknek ad legtöbbször otthont, felsőbb emeleteken irodákkal oktatási és tanulási terekkel, csodás bécsi panorámával.


Építészet: NO.MAD Arquitectos, Madrid
 
A legtöbb épület földszintjén van vendéglátó hely: büfé, kávézó, kis étterem. Az egyikben még óvoda is üzemel. A park alatt természetesen mélygarázs épült.
 
Campus WU elérte másodlagos célját is, létrehozott egy olyan épített környezetet, ahol az emberek találkozhatnak, kommunikálhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak, és pihenhetnek. Mert bizony van sport részleg is, tornaterem beltéri sportoknak, aerobic és fitneszterem, és még egy külső kosárlabdapálya is.
 
Az egyetem honlapja: http://www.wu.ac.at/campus/ számos információval szolgál minderről, a fejlődést, a növekedést szimbolizálva, pozitív életszemlélettel kiegészítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .