Lécezés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Tetőlécek


Ma, ismét gyakorlati útmutatóval jelentkezem. Ott hagytuk abba, hogy van az a bizonyos tetőfólia .
 
Az pedig úgy kerül a tetőre, hogy az ereszvonallal párhuzamosan fektetjük, a szaruzat külső oldalára. És „alulról”, az eresztől indulunk a tető gerince felé, már tudod, éppen amiatt, amiért egyáltalán használjuk!


Másodlagos vízelvezetőként, ezért mindig a feljebb kerülő fóliasáv takar rá, az alatta lévő sávra a tető lejtésének irányába, így a nedvesség, amikor a fólia felületén csurog, akadály nélkül kijut/lejut, nem pedig a -helytelen fektetésnél – a tető alá kerül!
 
És persze rögzítjük is a fóliát. Erre lécet használunk, amit szabatosan ellenlécnek nevezünk, és ezen léceket a szarufákra szegezzük, vagyis párhuzamosak a ferde szarufákkal kerülnek rögzítésre.


Okosan, csak éppen az éppen kiterített fóliasáv szélességében történik meg az ellenlécezés, amivel a fólia rögzült, és erre az ellenlécre kerül a következő rétegként a cserépléc. A neve is jelzi, a cserépfedés fontos eleme, erre akasztjuk a cserepet, soronként! És rögtön „járhatóvá” teszi a tetőfedők számára a tetőfelületet, így könnyebben haladnak a tetőgerinc irányába, azaz felfelé!


A képeken látod, a fólia felületén jelek vannak, 10, 15, és 20 cm-re. Ez segít a helyes átfedés kialakításában. Az átfedés mértéke a tetőfelület hajlásszögének csökkenésével növekszik. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál nagyobb az átfedés. A vonalkák az átfedésen túl a fóliák egymással párhuzamos fektetését is segítik.
 
A fólia fektetése nem feszes, a szomszédos szaruk között, durván 2 cm-es lehajlást engedünk. A rögzítés módból az is egyértelmű, egy-egy fóliasávot, csak szaruzaton lehetséges biztonságosan megtoldani. A gerincen sosem toldunk, egyszerűen a gerincen áthajtjuk a fóliasávot.


Még van egy kényes pont, a fóliasávokat az átfedésnél kell-e ragasztani? Megoszlanak a vélemények. Azt gondoljuk a vízbejutást akadályozzuk ezzel is. Részben így van. A fóliagyártók ma már azt kommunikálják nekünk, hogyha az illesztéseket is leragasztjuk, csökken a fólia alá kerülő hőszigetelés (tetőtérbeépítés) külső felületén a légcsere, ezért majd a fűtési költségünk kedvezőbben alakul.
 
Ezért a prémium kategóriás tetőfóliákon már megjelent az öntapadó ragasztósáv, vagyis nem kell külön ragasztószalaggal bajlódni.
 
Ragasztani akkor is érdemes, ha az eresznél cseppentőlemezt építünk be.


Ilyenkor célszerű a fóliát a cseppentőlemezre ragasztani, a víz előírt útját tökéletesen biztosítani.
Ha a fóliázással a gerincig eljutottunk akkor a tetőfelületre a cserépléceket is elhelyeztük, kezdődhet a cserepezés?


Jövő pénteken, majd meglátod ! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .