Kaláka

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építési kaláka…

 


Mostanában egyre inkább azt érzem, építészeti feladataim jelentős részét a jogszabályokban történő kutakodás teszi ki. Néhány hónap alatt, rengeteg olvasni való gyűlik össze, mert az építésügy terén mindig új, és még annál is újabb jogszabályok jelennek meg…

kozlony

Már nem csak év elején, vagyis január elsején, hanem év közben is, gyakorlatilag állandóan! Most legutóbb március 15-én érkezett a legújabb változás-csomag…
 
Egy ismerősöm, amolyan Ezermester, saját házát építi… kalákában. Úgy is mondhatnám, működik a „sufni-tuning”. Vagyis a család és a barátok, a csupa hozzáértő, „összegründolják a kecót!”
 
Péter kérdezte tőlem, hogy tudja majd használatba vetetni?
Ha hiszed, ha nem: tulajdonképpen van rá lehetősége!
 
Az építési törvény azt mondja ki, hogy aki ugyan vállalkozói kivitelezési tevékenységre nem jogosult, de az adott tevékenység jellégének megfelelő szakképesítéssel rendelkezik, az csak saját maga, vagy hozzátartozója céljára végezhet építési munkát!


Ezt pedig jó magyar módra mindenki el tudja intézni. Mert a családban talál kőművest, villanyszerelőt, és vízszerelőt is! És ezeknek a hozzátartozóknak lesz szakképesítésük is!


Már csak egy feladat van hátra! A papírmunka, ami a valóságban online építési napló vezetést jelent!
Erre kell szereznie egy felelős műszaki vezetői jogosultsággal rendelkező személyt, aki vezeti az elektronikus építési napló -t.
 
De figyelj, a megnevezésben benne van: felelős!
Mondjuk, lesz ilyen…?!
 
Ezermester örül. Minden megoldódik! Hurrá!
 
Most jön az apró-betűs rész:
Az elektronikus építési napló vezetése során a jogszabály rögzíti, hogy a készenléti tárhelyre fel kell tölteni a felelős műszaki vezető – elektronikus építési napló vezetési kötelezettség teljesítésére vonatkozó – szerződését, és a kivitelezési tevékenységet végzők szakképesítésének az igazolását.
 
Ja, és az e-naplót van akik nézegethetik, mert van jogosultságuk hozzá, mint pl:
 
– építésügyi hatóság
– a Nemzeti Adó- és Vámhivatal építés helye szerint illetékes szerve,
– a helyszíni ellenőrzést folytató munkavédelmi és munkaügyi hatóság,
– külön jogszabályban az ellenőrzésre feljogosított más hatóság… építésfelügyelet…
 
Hm…?! Kikkel érdemes kalákázni?! 😉

Ez a kép a Kis szemtanú című alkotás egyik látványos filmkockája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .