Ablaktalan hálószoba

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Háló ablak nélkül?

 


Mindössze 36 m² ez a garzon. Eddigi lakói még egy hálószobát is megépíttettek. Olyan hálószobát, melynek nincs ablaka…
No igen, kicsi a hely.

 


Noémi, az új tulajdonos fehér színű lakásról álmod(oz)ik. Neki segítek, a valóságban csak alaprajzi átváltozást kér, és némi instrukciót a bútorozás tekintetében.
A lakás előnye, hogy jó a tájolása, és van árnyékolható terasza!
 
A tervezett átváltozást alaprajzon mutatom.


1. A fürdőszoba a helyén marad, bár alakja változik, az ülőkád helyett zuhanyzót kap.


2. Itt lesz a mosógép is, nem az előszoba-konyha eredeti falfülkéjében.


3. A konyha helye változatlan.


4. A bejárat mellett szorítunk helyet az előszoba-funkciónak.


5. A helyiségek határoló falait megszüntettük, így csak a bútorozás és a padlóburkolatok jelzik az elkülönülő térfunkciókat.


6. A válaszfalak „kibontása” elegendő helyet ad az étkezőasztal számára is.


7. A franciaágy elhelyezésénél az eredeti szoba helyét találtuk alkalmasnak, persze falak nélkül.


8. Az intimitás / takarás biztosítását a lakás két helyén, a fürdő előtt és az ágynál alkalmaztam, megvalósításra két dolgot javaslok:
 
Az egyik: függönnyel lehet megoldani az ideiglenes térhatárolást. Ez viszonylag olcsó és könnyen kivitelezhető megoldás, romantikus lakásbelsőhöz illik igazán, elég nőies megoldás. Noémi is ezt választotta.
 
A másik: valamilyen egyszerű perforált, áttört, rácsos szerelt szerkezet mutatja az intim terek határát. Ez költségét tekintve már magasabb áron valósítható meg, és például itt a fém alkalmazása is sok lehetőséget rejt. Ez a mód anyagát tekintve masszívabb hatású, így „férfilakásba” illene, ha a hagyományos geometrikus formákat idézzük vissza a rácsozaton.


A bútorok kiválasztásánál arra ügyelnék, hogy viszonylag sok áttört felület jellemezze azokat, így szellősebb/légiesebb a lakás megjelenése akár fehér színben is.

2 hozzászólásto Ablaktalan hálószoba

 1. Erika szerint:

  Szia!

  Es mik lennenek az otletek, ha megtartana az ablaktalan halot. Helykihasznalas vegett azon gondolkodom, hogy egy tarolo helyseget atalakitok halova. Nem tul kicsi, egy dupla agy jol befer, de mit lehetne csinalni, hogy ne legyen nyomasztoan sotet?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Erika!
   Csak végszükség esetén fogj bele. Ha nincs más lehetőség, tegyél rá „ablakot”. Ez pl. lehet üvegtégla betét. Készíttethetsz valódi nyílásokat, amiken textil függöny hozza az ablak hangulatát. Az ajtólapot leveszitek, az is egy szabad nyílás. Vagy a falat bontjátok, kb. 1-1,10 m magasságig, mintegy mellvédfalként. Mielőtt belefogsz győződj meg róla, nincs-e klausztrofóbiád?! Próbáld ki, azaz tölts ott egy éjszakát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .