Kell-e kiviteli terv?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kell-e kiviteli terv? Kell, bizony!

 


Az évek óta húzódó gazdasági válság az építőipart erősen sújtja és sújtotta.
Mindenki spórolni szeretne. Az Építtető is. Már a beruházása elején, rögtön a terveken. Az építési hatósági engedélyhez kötött építkezéséhez először szüksége van jogerős építési engedélyezési tervre.

De a kiviteli tervet már szeretné megúszni, költségtakarékossági szempontból.
Pedig törvény szerint a kivitelezés, ha az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység, akkor a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerint, a kivitelezés meghatározott tartalmú kivitelezési dokumentáció alapján végezhető el!
 
Kiviteli dokumentáció az OTÉK szerint:
Meghatározott alapvető követelmények és egyéb előírások kielégítését bizonyító, az építmény megvalósításához – minden munkarészre kiterjedően az építő, a szerelő, a gyártó számára kellő részletességgel – a szükséges információt és utasítást tartalmazza, továbbá meghatározza az építmény részévé váló összes anyag, szerkezet, termék, berendezés helyzetét, méretét, minőségét és mérettűrését!
 
Építkezni csak a jogerős építésügyi hatósági engedélynek, és a hozzá tartozó, jóváhagyott engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációnak, valamint az ezek alapján készített kivitelezési dokumentációnak megfelelően szabad!


Az Építtető feladata a kivitelezési dokumentáció meglétéről való gondoskodás, vagyis a kiviteli tervnek az elkészíttetése!
 
Azért is szükséges a kiviteli terv, mert a Vállalkozó kivitelező csak olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet, amelynek végzéséhez a kivitelezési dokumentáció rendelkezésre áll!
 
Az építésfelügyeleti hatóság a helyszínen ellenőrzi majd (egyebek mellett) az építési tevékenység folytatásához előírt kivitelezési dokumentáció meglétét is!
 
Azt gondolom, az a helyes és bölcs építtetői magatartás, ha az Építtető, a törvényi előírások teljesítésében nem csupán a szükséges rosszat/papírt/bürokráciát igyekszik leküzdeni, esetleg kibúvókat keresni, hanem a saját – jól felfogott – érdekében ennek hasznosságát helyezi előtérbe, és kiviteli terv szinten minden felmerülő elképzelését a tervező(k), a Térképző 🙂 által tervi szinten is érvényesíti!
Ezzel megakadályozza azt a kivitelezői magatartást, miszerint a Vállalkozó kivitelező az „így szoktuk / és különben is húsz éve így csináljuk / Klárikáéknál is jó volt így” – megoldásokkal egyszerűsítse saját munkáját, azaz ötletszerűen építse az Építtető leendő otthonát… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .