Négyzetméterek eladók!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Eladható négyzetméterek

 


Ez egy fővárosi lakás, az első lakókertek egyikében. Az épületet a múlt század 90-es évei szerinti épületkiugrások jellemzik, a tipikus 1,50 m homlokzati sík mozgatása és erkélylemezek, ami a beépítési mutatókat „játszották ki” anno. 🙂
A lakás nagy, 78 m², de a négy szobából csak a nappali bútorozható könnyen, a 2,65 m szélesség nem az ideális hálószobai méret. A csíknyi előszoba is egy szükséges rossz…

 


A valóságban akkor minden az eladható négyzetméterről szólt, mert óriási lendületben volt a lakásépítés. Tervezőirodás múltamból is lehetne sok hasonló „eredeti” példát mutatni, hogy milyen, lehetetlen alakú terekbe kellett lakást illesztenünk, cipőkanállal belegyömöszölnünk, lehetőleg sok szobával, mert arra volt akkor gerjedés. 😉


A tervezett alaprajz is viseli ezeket a rossz nyomokat, hisz egy 3. szinti lakásban a fürdőszoba, WC helyiség nem tologatható. Itt még egy furcsaság van az eredeti terven, a homlokzati épületkiugrás rejti a konyhát! Teljes léptékvesztéssel, 2,40 x 1,20 m-nyi alapterülettel!


Nos az átváltozás is nehézkes lett.


1. Az előszobát keresztmetszetében mozgattam meg picit, de így legalább lett gardróbszekrény.


2. A WC helyiség önállóságát megtartottam, de méretét használhatóvá tettem.


3. Az önálló háztartási helyiségről Évát lebeszéltem, a fürdőszoba első szeparált részében intézheti a mosás és vasalás lehetőségét.


4. Az egymás mellett lévő hálószobákból beáldoztunk egyet, így a három szoba helyett lett két nagyobb méretű.


5. A gyerekszoba összetett alakja két fő funkciót különít el, az ajtóból feltáruló részén van a nappali játszó- és tanuló rész, és van egy belső hálórésze. A térben álló ággyal! Ez tervezési követelmény volt… Baldachinos rózsaszínű „hellokitti”-s álomként.


6. Konyha a helyén maradt, de a szülői háló fala mentén bővült.


7. Étkező a konyha végén lesz, már a nappali tér határán.


8. A szobaajtók előtti tér „maradék” tér. Nem bír valódi funkcióval, esetleg a vendégek fogadásakor az étkező asztal ide, térbe forgatható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .