Kapálni tudni kell!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Térkövezés rotakapával!

Rengeteg építéssel kapcsolatos feladatot bevállalok, főként ha otthonteremtésről álmodik a kedves és lelkes Megrendelőm!

A többször, kisebb részleteiben már itt a Blogomban bemutatott, átváltoztatott, szinteltolásos családi ház belső átalakítása, a függönyvarrási segítségemmel Karácsonyra befejeződött, most a tavasz hírnökeiként kimerészkedtünk az udvarba és a kertbe! 😉


Szóval, kertet terveztünk, de leginkább a meglévő állapotot fejlesztettük. Sok kötöttség adódott, kezdve a telek méretétől, a tájolástól, az ingatlan építményeinek elhelyezkedésén át a meglévő-megmaradó anyaghasználatig.

Az írtást, azaz a kiöregedett, felcsupaszodott tujákat, beteg gyümölcs- és díszfákat még az ősszel száműzte Tibor. Az agyon gyomosodott fűtakarót nyeséssel eltávolította. A hosszú, meleg ősz legvégén már a növénytelepítést is elkezdte.

Jelenleg a térburkolat felújítása, azaz a meglévő, itt-ott megsüllyedt „őszi lomb” felület újrarakása, valamint a térburkolt felületek kibővítése folyik.

És e munka kapcsán a Burkolók számomra is új technikát mutattak be: miszerint a CKT előállítása kapálással kezdődik! Mert ahogy a címben is jeleztem, Ők úgy tartják: Kapálni tudni kell! 😉

Rendben, előbb tisztázzuk, mi is az a CKT?! Olyan betonfajta, aminek viszonylag kevés a cement és a víztartalma, konzisztenciája leginkább a nedves földet utánozza. Ez a betontípus egyébként megvásárolható Betonüzemben is. És kiváló ágyazó réteget biztosít a térkőburkolat számára, mivel „betonságával” arra hivatott, hogy meggátolja a térkő-felület süllyedését, a térkövek elmozdulását.

Itt is fontos ez a követelmény, hiszen a burkolt felületeken gyalogos forgalmon túl, személygépkocsi forgalom is halad, ráadásul az autó gyakorlatilag mindig ugyanazon a nyomvonalon fut, kapun be a garázsig, onnan meg vissza…

A meglévő homokos kavicságyazatot varázsolták CKT-vá. Méghozzá nem felszedték azt, hanem eredeti helyén fejlesztették betonalappá.

A régi térkőfelületet raklapra szedték. A raklap így már „békával” mozgathatóvá is vált!

A meglévő homokos kavicságyazatot rotakapával két irányban is átkapálták.

Hozzáadták a cementet, majd újra átkapálták a teljes ágyazatot, amit ezután lapvibrátorral gyengéden tömörítettek, vigyázva a kerti szegélyekre, és a felületek lejtésviszonyaira.

Ezután belocsolták, azaz hozzáadták az építési vizet. Ezzel elkészült helyben a CKT, a lehető legtakarékosabb módon, azaz viszonylag olcsón!

A térkövezés innen folyt tovább, finom homokos kavicságyazatba rakva, az egyes térkődarabok egymással is kötésben helyezkednek el, szintjüket gumikalapáccsal igazgatni kell rakás közben is.

Mikor készen lett a térkőfelület lerakása, száraz kvarchomok fugázóanyag került besöprésre, majd lapvibrátorral szintre igazították a teljes burkolt felületet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .