Kockaházi átváltozás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Terezáék döntése: konyhából dolgozószoba

Legutóbbi bejegyzésben mutattam egy kockaházat, aminek konyháját változtattuk. Pontosabban az új funkcióját kerestük Terezáékkal:

Azóta döntés született: dolgozószoba lett a kiválasztott új funkció. Az eredeti alaprajz így mutat:

A teljes belső változás ilyen lesz! A 6 cm vastag válaszfalakat bontásra ítéltem, mert nehéz bennük az új vezeték-rendszereket (épületgépészet/épületvillamosság) kiépíteni, mivel állékonyságukat a 2,90 m-es belmagasság is veszélyezteti! 😉

  1. A lakás főbejáratát az eredeti helyén hagytam, vagyis a fedett teraszról egy ú.n. lakóelőtérbe lépünk. Gyakorlatilag ez egy több funkciót ellátó tér, mely jelen esetben biztosítja és a bútorozás által egyértelműen kijelöli a lakásbelső fő közlekedési útvonalait is, hiszen a lakás valamennyi további helyisége e térből tárható fel elsődlegesen.
  2. Az utcai traktus alig változott. A nappali bútorozásánál a megtartandó étkező asztal a tér közepén áll, a megtartandó nagy perzsaszőnyegen, a két karosszék egy kis-asztallal, lámpával olvasósarokká avanzsálhat. A kanapé felett és körül az egész falfelület könyves-szekrényként kihasználható. A másik két falhoz csak komódokat állítanék, felettük a falfelületeken a családi fényképek maradhatnak
  3. A hálószobát a lakóelőtérből is elérhetővé tettem, tehát itt a középfőfalban nyílást kell bontani! A korábbi szobaméret egy WC-helyiséggel csökkent, de így is megfelelően bútorozható, akár mennyezetig érő (tükrös-tolóajtós) gardróbszekrénnyel.
  4. Az új WC-helyiségnek azonban jót tenne egy homlokzati kis ablak, a wc-csésze a jelenlegi ajtónyílás befalazásával idetelepíthető.
  5. A fürdőszoba kb. a helyén maradt, alkalmas a fűtőberendezés fogadására, amit akár egy beépített-szekrénybe is el lehet rejteni. Mosdó(k) és mosógép is elfér.
  6. A pincelejáró/padlásfeljárót nem bántottam.
  7. A volt konyhát megnöveltem, így dolgozószobaként is bútorozható. A volt kamra pedig járható szekrénnyé válhatna. A kicsi ablak ott megszüntethető.
  8. A fürdőszoba a volt WC helyiség bontásával növekszik, a teljes gépészetet beépített-szekrénybe lehet rejteni!
  9. A főbejárat mellett oldható meg a kabátolás/cipőlevétel, mennyezetig érő beépített-szekrény ide is elhelyezhető. A helyiség optikai közepén áll az étkezőasztal, mögötte a fürdőszoba falán tálalószekrénynek jut hely. A volt kisszoba ablakából erkélyajtó lett, így a teraszon is lehet étkezni, pihenni. Intimitását pergolával, illetve arra futtatott növényzettel célszerű hatékonyan megoldani, de a napvitorla is jó ötlet lehet.
  10. Az U-alakú konyhapult álló hűtőszekrénnyel, mellette egy álló „kamra”-szekrénnyel kezdődik, viszonylag sok pultfelülettel bír, de ez tovább növelhető, ha a konyhaablak és az új erkélyajtó közé is kerül pultszakasz. Ez persze tovább fejleszthető, mert akár reggeliző pultfelületként is működhet.

Az új dolgozószoba születését már bemutattam. Az igény, hogy legyen egy ilyen helyiség, a home office több mint 2 éves megléte indukálta Terezáéknál. Szándékuk szerint a későbbiekben is így szeretnék a munkájukat végezni. Így jelenleg a két új, minimum 150 cm hosszú íróasztalt próbáljuk értelmesen elhelyezni az új dolgozószobában… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .