Megtámogatott kerítés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Hogyan támogatott? Államilag!

A KERÍTÉS kérdéskör – úgy tapasztalom – , örök téma marad, mert ebben a témakörben rendkívül sok tisztázandó kérdés/megkeresés érkezik Tőletek/Olvasóimtól. 😉

Mivel alaposan körbejártam évek során a kerítés-t, ismétlésként felidézem:

Ismétlés a tudás Anyukája! Talán azért időszerű újra foglalkoznom picit a kerítéssel, mert az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szerinti otthonfelújítási támogatás igénybe vehető a létesítéséhez, vagy a meglévő felújításához.

Akkor, vagyis az esetben, ha a kerítéssel érintett ingatlanban gyermeket nevelő család él! A rendelet kimondja:

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében az e rendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.”

Sokaknak nem világos, hogy a lakóépület (otthon!) körüli külső munkákra is vonatkozik ez a lehetőség! Tehát sorolom:

  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha,
    tároló) felújítása,
  • kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat, illetve külső lépcső készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása.

A támogatás összege számlával igazolt költségek fele, azaz 50 %-a, mely maximum 3 millió Forint lehet. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.

A lényeg néhány mondatban:

Attól, hogy az OTÉK szerint, a kerítés építése nem építési engedélyköteles tevékenység még az utcafronton sem!, a legtöbb esetben Településképi bejelentéssel létesíthető! Ez bizony pici tervdokumentációt jelent. És gyakori hibalehetőségre is figyelmeztetlek: a kerítés vonalában létesítendő kapuk (kiskapu/nagykapu) sosem nyílhatnak a közterületre, azaz „kifelé”!

Kiviteleztetés esetén pedig a Vállalkozó kivitelezővel írásban is szerződni szükséges. Ehhez „itiner” is rendelkezésre áll.

Ne feledd: Kivitelezővel tételes árajánlat alapján tudsz szerződni!

  • Kiállított számláról nem mesélek, de talán azt még kiemelem hogy, a támogatás az 5%-os Áfa (általános forgalmi adó) mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe!

Hajrá, mert 2022. december 31-ig nyitva áll a lehetőség! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .