Áttört-e a tömör?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Tömör kerítésen is belátnak!

Kerítésépítés nem építési engedélyköteles tevékenység!

Alapesetben az OTÉK így ír a kerítésről:

44. § (1) A telek határvonalain – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – kerítés létesíthető.

Azonban a legtöbb település HÉSZ-e önálló fejezetben írja össze a kerítéssel szemben támasztott követelményeit, elsősorban az utcai, azaz a közterülettel határos kerítésre vonatkozóan! És bizony gyakran a kerítés építése az utcai határvonalon bejelentés-köteles tevékenység!

Vagyis, igen gyakori, hogy a települési HÉSZ szabályozza annak:

 • magasságát;
 • listázza a felhasználandó anyagokat;
 • és útmutatást ad az átláthatatlanság/beláthatatlanság kapcsán, többnyire a tömör/áttört kifejezések használatával!

A tömör kifejezés kerítés esetében nem azonos a teljesen áttörés nélküli/belátásmentes kerítésszakasszal! Ízelítőül olvasd csak el:

Tömör kerítés: az a kerítés, amelynek a közterület felőli merőleges vetületének összes felületének kevesebb, mint 50%-ban átlátható! Az összes felület a lábazatot is tartalmazza!”

Érted már? Tömör, mégis átlátható! Vagyis „lyukakkal/résekkel” tarkított felületre kell gondolnod! A kerítésmező az átlátható, mivel a lécek/pálcák között hézag van! 😉

Folytatom az idézett HÉSZ szavait:

Kerítés magassága legfeljebb 2,0 m lehet, kivéve a sportpályát határoló labdafogó hálót, kerítést.

(2) Utcafronti kerítés

a) lábazatának megengedett magassága a kisvárosias, jellemzően szabadonálló lakóterületen legfeljebb 0,6 m,

b) összefüggő tömör szakasza legfeljebb 2,0 m széles lehet,

c) összefüggő áttört szakasza legfeljebb 2,0 m széles lehet,

(3) Utcafronti tömör kerítés kizárólag abban az esetben építhető,

a) ha a beépítés módja zártsorú, hézagosan zártsorú jellegű,

b) a lakó- és vegyes terület építési övezeteiben közbenső telek esetén

Mert sarokteleknél az a fontos cél, hogy a forgalomban haladók akadály nélkül átlássák/belássák az útkereszteződést, gyalogos/járműves egyaránt!

(4) A tömör kerítés teljesen átláthatatlan szakasza legfeljebb 1,0 méter, kerítéssel egybeépített hulladéktartály-tároló esetében legfeljebb 2,0 m széles lehet. A tömör szakaszok között legalább 2,0 méter szélességű 1,5 m magasság felett merőleges irányban legalább 50%-ban merőlegesen átlátható kerítésszakaszokat kell építeni!

Végül egy jó hír: 2021. januártól lakásfelújítási támogatással is létesíthető új kerítés! Lásd: kormányrendelet: A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető: 6.§./l) kerítés építése  🙂

6 hozzászólásto Áttört-e a tömör?

 1. Donka Zsolt szerint:

  Kedves Ibolya!

  Kerítés építésével kapcsolatban felmerült vitás helyzetem alakult ki az Önkormányzattal. Olvasgattam a neten és rátaláltam az Ön oldalára ahol egészen pontosan megfogalmazva találtam meg a tömör kerítés fogalmát. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint az áttört kerítés megfogalmazása helyes e ha csupán ennyit írnak elő: „olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%-nál nagyobb mértékben nem korlátozott. A szóbanforgó kerítés leier elemekből épült és 20 cm méységű. Véleményem szerint a „sík” meghatározás ebben az esetben nem pontos. Van egy utcafronti , egy belső és ha felülnézetből nézem akkor is van egy síkja. tallózgatva a neten sokkal pontosabb meghatározásokkal találkoztam más települések rendeleteiben ahol kiemelik a felületet és azt is, hogy honnan kell nézni a síkot. Utcafront vagy telek felől. Köszönöm szépen a segítségét előre is! Üdvözlette, Donka Zsolt

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsolt!
   A „sík” kifejezést itt a határvonal síkjára értik, és utcafront felől nézzük a síkot. Hisz maga a kerítés, mindig valamilyen határvonalon létesül. Így, erre a síkra merőlegesen értelmezhető az „átláthatósága 50 %-nál nagyobb” meghatározás.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Fodor Nóra szerint:

  Ha a szomszédom az én határvonalamra tette a kerítést az ingatlan között 2m magas t betonból tehette -e amelyet elleneztem ,pert is indítottam a bíróságon de elvesztettm ,mert a bíróság a szomszédnak adott igazat és azt írja , hogy jól csinálta. a szomszéd.

  • a Térképző szerint:

   Én is üdvözlöm Önt, kedves Nóra!
   Az OTÉK sem tiltja a 2,0 m magas kerítést, de a település Helyi Építési Szabályzatában rögzített előírásokat is be kell tartani!
   Az „én határvonalamra tette” kifejezésre csupán azt tudom válaszolni: az OTÉK rögzíti, hogy a kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia! De, ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak…
   Nos, ha egy bírósági per már lezajlott, akkor azt gondolom, az oda kirendelt, független Szakértő segítette a Bíró munkáját, megismerve a valós, tényleges állapotot és a kerítés létesítése idején fennálló előírásokat is, így mindezzel nehéz „vitába szállni”.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 3. Gyuri szerint:

  Szép estét. Olyan problémám van, hogy a szomszéd minden mozdulatomat figyeli, és szerinte ez fordítva van. Ennek szeretnek véget vetni és egy akár Obiban kapható lamellás fakerítést telepíteni a meglévő kerítéstől 10 cm-re a telkemen belül. Hész szerint 1.8 m magas áttört kerítés helyezhető el. Kérdésem az lenne hogy ha megépítem az én variációmat az később megtámadható a bíróságon ?? Köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Gyuri!
   Khmmm…a jelenlegi kerítés a Szomszéd és Ön között áttört, így értelmezem a leírtakat. Az új, 10 cm távra tervezett „tömör-kerítés” ,így nem feltétlenül kerítés funkcióval fog bírni. De hogy egy bírósági pernél ki/mit/hogyan ítél…?! nem prognosztizálható. Érdemes ölre menni? Inkább növényzettel takarjon, persze ügyelve a telepítési távolságra!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .