Utca végi kockaház

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Megújul a kockaházunk!

Örökzöld hazai téma: Kockaház korszerűsítése és belső átalakítása. Szerintem hálás feladat is! 🙂

Az átváltozást megrendelő fiatal Pár, határozott elképzelésekkel és tervező-programmal méretezett felmérési tervvel kérte segítségemet. Néhány, lakáshasználattal kapcsolatos kérdéskört tisztáztunk, vállaltam az átváltoztatást. A kiindulópontot mutatom:

A lakóház tervezésénél a meglévő falusi hangulatú, kockaház-habitust nem változtattam, eredeti épületkubatúrát és tetőidomot megtartottam. A belső átalakítás kapcsán, szokatlan térszervezést alkalmaztam, mivel az utcai épülettraktust tovább osztottam.

A helyiséglistában szereplő 3 hálószoba kialakításánál igyekeztem minél nagyobb alapterületet adni számukra a szűkös lakásterületből, ugyanakkor a kiszolgáló helyiségek alapterületét kénytelen voltam minimalizálni.

Így ügyeltem arra is, hogy a gyerekszobák közel azonos adottságokkal bírjanak, valamint a szülői háló franciaággyal is megfelelő területet birtokoljon.

A bútorozás irányadó az elrendezés tekintetében, de fontos, hogy léptékhelyesen mutatja be a helyiségek funkciójuk szerinti használhatóságát.

A lakás-bejárathoz vezető lépcsőzetet összekötöttem a nyugati tájolású terasszal, így a gyalogos közlekedés egyenes vonalban, az utcára merőlegesen irányított hátrafelé, a telekingatlan meglévő melléképületei felé.

A terasz mérete ajánlás, a pihenéssel töltött idő, illetve az itt végzendő tervezett tevékenységek alapján választható meg a mérete. Árnyékolásra szükség lesz, célszerűen pergolára futtatott lombhullató növényzetet ajánlok.

A bejárati előtér beépített szekrényeket rejt kabátok és cipők elhelyezéshez. Az előtérből érhető el egy tároló helyiség, akár mennyezetig érő polcrendszerrel.

Az előtérből egy nyíláson át jutunk a nappali tartózkodás tereibe, azonnal feltárul a nappali tere, majd helyiségnyúlványként a konyha-étkező területe.

A nappali alapterülete minimális a maga 16 m²-ével. Egyben rejtett közlekedő tér is, hisz a szülői háló, valamint egy apró, belső közlekedőről nyíló gyerekszobákhoz és a vizes-helyiségekhez is elvezet.

A fürdő és a WC gépészeti táplálása a középfőfalra szerelt. A WC-helyiségbe telepítettem be a mosógépet, annak tetején állhat a szárítógép, míg a fürdő falfülkéjébe elfér a fali gázkazán. A két falfülke-elrendezés felcserélhető, hiszen a kondenzációs gázkazán nem az adott helyiség levegőjéből biztosítja az égéshez szükséges oxigént, hanem szerelt kéménykürtőjén a kültérből.

A WC belső terű, ezért mesterséges/gépi szellőzést kell ide biztosítani. Elvileg ez a helyiség felcserélhető a mellette lévő tárolóval, aminek jutott homlokzati ablak. Ez esetben van természetes megvilágítása és szellőzése, de éjszaka talán messze esik a hálószobáktól… Ezen lehetőségeket Tímeáék úgyis mérlegelik, majd használatuk gyakorisága és módja alapján döntenek végső helyzetükről.

A szülői háló a nyugati oldalon élvezi a terasz elérhetőségét. Jut hely a franciaágynak és a mennyezetig beépített szekrénnyel tompítja a fürdőszobai zuhanykabinnak adott alapterületi „terület-kiharapást”.

A középfőfalban új falnyílásokat szükséges bontani, mivel a jelenleg meglévő utcai szobák ajtónyílásai ehhez az új elrendezéshez sajnos nem igazodnak…

A korábbi két szoba közötti kéményt is beáldoztam. Az új kandallót a nappali sarkába telepítettem és szerelt kémény építését javaslom, mert ez egyszerűbb/gazdaságosabb megoldás, mint egy meglévő kéménykürtőt kibélelni, azt az illetékes Katasztrófavédelemmel átvetetni.

A nappali-konyha-étkező gyakorlatilag egy térré vált, mégis a használati funkciók elkülönülnek. Nappaliban a falfelületek bútorozhatók, a kanapé fölé polcrendszer helyezhető. TV helyét a konyha-előtér határolófalára képzelem, ha egyáltalán jut idejük majd ilyesmire!

A konyha „L”-alakban övezi az étkező-területét, melyet az ablak alá/elé toltam. Ez az elrendezés kissé szűkösen hat, de ez talán a használat során megszokható, hisz az étkezésen kívüli időkben, az étkező székek asztal alá tolt állapotban állnak.

A terasz felé erkélyajtókat ábrázoltam, a nyíló ajtókkal a nyitásirányt/módot jelzem, persze ezek lehetnek költségesebb tolóajtók is.

A kandalló az én olvasatomban „koszos-üzem”, ezért a nappali padlóburkolatát is hidegpadlóként értelmezem, így a tűzifa behordása, a fahamu kihordása, akár a terasz felől is megoldható, a takarítás egyszerűbb!

Az ajánlati terv leszállítása után pozitív visszajelzést kaptam:

Nagyon köszönjük a tervet, nagyon tetszik nekünk! Sok olyan ötlet van benne, amire mi korábban nem gondoltunk. _ Tímea és Zsigmond”

Mondtam/írtam már, hogy szeretem a kockaház(ak)at !? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .