Már hidegburkolnak!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

A bútoraink sem férnek be!

Roland sürgető, kétségbeesett hangnemben fogalmazott sms-ben keresett meg először… Pest megye déli részén vásároltak meg egy baráti házaspártól, egy szabadonálló, még épülő lakóházat, mivel Ők éppen válnak… A kedvező ár pedig felülírta Rolandék minden – lakással kapcsolatos – aggodalmát. Eddig!

A vásárlás akkor zajlott le, amikor a hidegburkolás nagy része már elkészült. Gyakorlatilag készen van a lakóház…, de a konyhabútor rendelésnél elakadtak…illetve rájöttek, el sem férnek az új és nagy házban, mivel a meglévő nappali bútoraikat el sem tudják helyezni majd itt.

Az értékesítési alaprajzot másnap megismerhettem, azon elég érdekesnek találtam a nappali tartózkodás tereinek elrendezését. Mutatom:

Előtér/előszoba nem létesült, a nappali egy keskeny közlekedő tér, fali bútorzat (polc, szekrény) az alaprajzon sem került ábrázolásra.

A konyha a terasz felé tájolt U alakú, felső szekrény alig akad, az étkező északra tájolt, földi érő, de fix! nyílászárókkal. A nyílászárók mérete az értékesítési alaprajzon nem szerepelt…. 🙁

A hidegburkolás időközben elkészült. Amikor a helyszínen találkoztunk, már a szaniterek is be/felszerelésre kerültek. Azt örömmel konstatáltam, a bejárati ajtó nem az értékesítési alaprajz szerinti kivitelű, de hogy a zuhanyzóban miért kell cikk-cakkban haladni?, arra nem találok magyarázatot. Látod, a sarokzuhanyzó megközelítése elég kacifántos, de már teljesen elkészült.

A fürdőszoba tágas, de a kádat szerintem fordítva építették be. Ezeken végül túl lendültünk. Feladatom leszűkült a nappali élettér átrendezésére:

A konyhabútort végül is nem rendelték meg Rolandék. A fali elektromos és gépészeti kiállásokat áthelyeztetjük, és optikailag önálló funkciójú tereket létesítünk.

Azért, hogy a tágasságot, a tájolást valamiképp érvényre juttassuk.

A változás „bútorépítészettel” valósul meg, az általam ábrázolt sötétszürke faldarabkák, bútorlap borítású gipszkarton falacskák, melyek a közül a bejárattól balra eső, a nappali felé, valamint a kanapé mögötti csupán 1,00 m magasságban épül meg. Így a teljes tér „egyben” marad.

A kamra hiányát orvosoljuk, hisz állószekrényzettel valósul meg a tartós élelmiszer tárolása a konyhapult egyik sarkában, a másik sarok állószekrényzete a hűtőt takarja. Egyébként felső szekrény nem is készül, helyette az edény-tároló terület a kanapé mögötti konyhabútorban kap helyet.

A fürdőszobából a konyhapultba költözik a mosógép is. Ha lesz anyagi keret a szárítógépre, és valódi szükségletként jelentkezik, az is ide kerül(het) majd a későbbiekben.

A nappaliba befér a meglévő sarokkanapé, az udvarra tájolt étkezőbe pedig a bővíthető IKEA étkezőgarnitúra az ablak alá/elé.

Nappali fali bútorzatába belekomponáltuk a gyerekszoba már beépített ajtaját és a zuhanyzó ajtaját is. Felületük a bútorzattal azonos színű/megjelenésű felületfóliát kap.

A tervezett állapot tervén ábrázoltam az étkezőbe/konyhába történő eljutás útvonalát is, ami elég hosszúra sikeredett. De legalább lendületesen lehet ezen az útvonalon haladni! 😉

Azt nem állítom, ez a tuti jó megoldás, a helyes alaprajzi kialakítás. A lényeg: Rolandék pozitívumként értékelik ezt a kicsi változást/változtatást! Az a szerencsés véletlen, hogy a mennyezet tele van spottal, így ahhoz nem is kell hozzányúlni, még a fali kapcsolók is jól kerültek elosztásra! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .