Kerítés építés engedély nélkül?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Utcai kerítés építés


Rengeteg olvasói megkeresés érkezik hozzám telefonon, e-mailben.
 
Legtöbbször eljárásokkal kapcsolatban kérdeztek tőlem, mindenféle építmény ügyében. A jelenlegi slágertéma: Engedély nélkül hogyan lehet utcai kerítést építeni?


Engedély nélkül lehet utcai kerítést építeni úgy, hogy a helyi polgármesteri hivatalba be kell nyújtani egy bejelentés-t, amit a Polgármesternek kell címezni! Vagyis: a Polgármesteri hivatalban, például az iktatóban/ügyfélszolgálaton kell leadni a papíralapú dokumentumot, mert az ÉTDR felületén nem fogsz találni ilyen eljárás típust: Településképi bejelentési eljárás.


Viszont a blogomon már írtam erről is itt.


Utcai kerítés építése esetében egy picike tervdokumentációt szükséges összeállítani:
1.Bejelentés:
1 db A/4 oldalon összefoglaljuk mit is jelentesz be, azaz mit fogsz építési engedély nélkül véghez vinni, azaz adatokkal leírjuk, ki, mit és hol fog csinálni! (név, cím, tevékenység… aláírás, dátum)
 
2.Melléklet-ként pedig be kell nyújtani egy építészeti-műszaki tervdokumentációt is.
Ennek minimális tartalma:
– meglévő állapot (pl. fotó, nem feltétlenül műszaki terv!)
– helyszínrajzi és alaprajzi ábrázolás
– utca felőli nézetrajz/utcakép
– műszaki leírás, melyben alátámasztjuk azt a legfontosabb szempontot, hogy a létesítendő kerítés a helyi önkormányzati településképi rendeletében megadott paramétereknek, településképi követelményeknek minden létező szempontból megfelel, és még a szomszédokat sem sérti!
 
Beadás után várni kell, a jelenlegi szabályok szerint 8 napot, és ha addig nem jön ajánlott levél, amelyben a bejelentésben rögzített tevékenységet a Polgármester – indoklással – megtiltja, akkor már a 9. napon meg lelet kezdeni a kerítés építését, hisz a Polgármester a bejelentést tudomásul vette!
 
Egyébként nyilvánvalóan nem a Polgármester fogja olvasgatni/nézegetni a bejelentést, hanem a műszaki vagy főépítészi irodán dolgozó Ügyintéző/Előadó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .