Hol van a peremszigetelés?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Peremszigetelés helye


Ne lepődj meg, a peremen van! 😉 Akkor nézzük csak meg, hol van a perem?!
Peremszigetelést a padlók kialakításánál alkalmazunk. A padlók szélénél, tehát a padlók pereménél.


Tulajdonképpen ez egy kiegészítő elem, a padlók hőszigetelésénél, pontosabban a hőszigeteléssel ellátott
– talajon fekvő, vagy
– emeletközi födémek rétegében helyezkedik el.
 
Hol a helye?
A nevéből adódóan valahol a padló szélén. Igen, a helyiséget határoló falak mentén helyezzük a peremszigetelést. A peremszigetelés tekercses kivitelben kapható, ha egyes típusait közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy van 3 cm szélességű talpacskája, azt be lehet hajtani, ami azt segíti elő, hogy ne kelljen fixen rögzíteni, mert
– se ragasztani,
– se szögelni/csavarozni nem szabad!


Miért ne rögzítsük?
Azért, hogy a padló beton rétege, mely a burkolat aljzata, ne érintkezzen közvetlenül a helyiséget határoló falakkal, ne alakítsunk ki „merev” kapcsolat.
 
A külső falakkal azért ne érintkezzen a betonaljzat, hogy ott se legyen hőhíd.
 
A belső válaszfalakkal azért ne érintkezzen a betonaljzat, hogy a padlóban, a használat során (járkálás) keletkező lépéshangokat/kopogóhangokat ne adja tovább a helyiség határoló falába, ami a falon keresztül terjedne tovább. Így elkerüljük a hanghidakat.
 
Ha az aljzatbeton még esetleg a padlófűtést is tartalmaz, akkor a hőmérséklet-változás hőtágulást, azaz térfogati növekedést is eredményez, így a peremszigetelés „dilatációként” engedni fogja ezt a fajta mozgást is, szerkezeti károsodás nélkül!


Általános esetben a burkolat alatti aljzatbetont a lépésálló hőszigetelés tetején készítjük el, egy elválasztó fólia beiktatásával! Ezeken a képeken speciális esetet mutatok: Polisztirolbeton építéstechnológiánál az öntött polisztirolbeton felületre kerül a burkolat aljzata a talajon fekvő padló esetében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .