Újra egy keskeny telek!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti átváltozás: Épületszélesség alig több mint 6 méter + OH !


Benjáminék 13,4 m széles telekingatlanjának beépíthetőségét – a telepítési távolság értelmezésével – már itt tisztáztuk, és tudjuk azaz oldalhatáron álló beépítéskor milyen apró ablakokra számíthatunk!


A telekingatlan helyzete, tájolása és a geometriája miatt, a oldalhatáron álló egyszintes családi házat természetesen az utcára merőlegesen telepítettem, és az északi, észak-keleti oldal felé a lakás kiszolgáló tereit helyeztem el.
Az épülethossz túllépi a 20,0 m kívánatos mértékét, de ebben az övezetben, az 50 m-nél hosszabb telkek esetében ez szerencsére megengedett.


A családi házat 5 m-es előkerttel az építési vonalra helyeztem, az utcai oldal felé eső tároló épületrésszel/épülettraktussal, mely a személygépkocsi tárolásán túl a
– kerti bútorok,
– kerti eszközök,
– kerékpárok,
– szerszámok és
– szánkók tárolását is biztosítja, ahogy azt a helyi rendelet/szabályozás előírja.


Homlokzat mozgatására ebben a szűkös épületkubusban minimális a lehetőség, mégis az épület főbejáratát némileg megmozgattam, vagyis a homlokzati síkból visszaléptettem, így védettebbé vált a gyalogos bejárat.
 
A terasz tetővel fedett részét is a homlokzati sík megmozdításával alakítottam ki, így az utca felöl „takarásba” került.
 
A lakóházat szerkezetileg két részre bontottam:
– tároló utcai traktusban, mögötte
– lakófunkció.
A lakó funkciót alaprajzilag szintén két fő részre tagoltam:
1./ a nappali tartózkodás terei a kert irányába orientálódtak,
2./ míg a szobák a kiszolgáló terekkel együtt a közbenső épületrészbe kerültek.


Következzen a helyiségenkénti bemutatás:
A bejárati teraszról az előtérbe lépünk, ahol a teljes falfelületen lehet beépített szekrényt telepíteni, az étkező irányában azonban csak alacsonyabb komóddal és ülőfelülettel biztosítanám azt a megrendelői kívánalmat, mintha a nappali térbe érkeznénk! Így elérhető, hogy a bejárati ajtón belépve a nappali tartózkodás terei azonnal feltáruljanak.
 
Az előtérből balra haladva juthatunk a tolóajtóval szeparálható főzőkonyhába. A nappali és étkező együttes alapterülete 29 m². A bútorozás mutatja tágasságukat, használhatóságukat, funkciók szerinti elkülöníthetőségüket. Az étkező asztala térben áll, kényelmesen itt 6 ember egyszerre.étkezhet.
A terasz két irányban elérhető, fedett részén kültéri étkezések bonyolíthatók az étkező teréből kilépve, a nappali teréből a hátsó teraszrészre léphetünk.
 
A nappali helyet adhat kandallónak, cserépkályhának, ezt a lehetőséget a kémény helyzete mutatja.
 
Az előtérrel szemben a kamra kapott helyet, jobbra egy rövid belső közlekedőre fűztem fel a wc helyiséget, majd a fürdőszoba következik kétszemélyes zuhanyzóval, illetve itt egy pultfelülettel takarva a fürdőszobai tárolás és mosás is megoldható.
A közlekedőről nyílik a dolgozó szoba, és a háló. Bútorozásuk az alapterületek használhatóságát igazolják. A hálóból jutott hely az önálló gardróbszobának is.
 
A kiszolgáló terek az oldalhatáros beépítés miatt kis méretű és nagy mellvédmagasságú ablakokkal részben bevilágíthatók és ezáltal természetes szellőzésük is biztosítható, bár a szomszédos ingatlanon álló lakóház közelsége erősen befolyásolja/akadályozza e lehetőséget.
A teljes épület akár WYWBlock tégla rendszerrel is megépíthető, a tároló épületrészre elegendő lenne temperáló fűtés kiépítése.
 
Az Építtetők eredeti igénye 70 m²-nyi hasznos alapterület. Ez nem teljesülhet, mert a lakáshoz szükséges gépkocsitárolást – a HÉSZ szerint – főépületen belül szükséges biztosítani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .