Rendeltetésmód változása

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Hatósági bizonyítvány


Létezik az a helyzet, amikor ú.n. rendeltetésmód változásra kerül sor egy épület életében.


Gyakori eset, hogy üdülő épületben lévő üdülőegységet minősíttetnek át lakássá, vagy egy Vállalkozásnak van szüksége olyan helyiségekre pl. egy lakóépületen belül, melyek a vállalkozás tevékenységéhez kötődnek, és korábban szorosan a lakófunkcióhoz kapcsolódtak…
 
Rendeltetésmód változásról tehát abban az esetben beszélhetünk, ha az átminősítéshez nem szükséges helyszíni kivitelezési munka, mivel gyakorlatilag csupán a helyiségek elnevezését változtatjuk meg, vagy csak egy műszaki leírással magyarázzuk és igazoljuk, a használatban történő változást.


Maga az eljárás három részre bontható:
1. Kérelem és annak alátámasztó dokumentációja + eljárási illeték, amit a Tulajdonos egy Építész (aki tanúsítja/igazolja a változás megfelel az adott funkciónak) segítségével visz véghez.


2. Hatósági bizonyítvány kiállítása, amit a beadott kérelem/dokumentációt követően a területileg illetékes Építéshatóság helyszíni szemlét/ellenőrzést tart, melynek eredményeként állítja ki ezt a dokumentumot.
 
3. A kiállított Hatósági bizonyítványt mellékelni kell a földhivatali ingatlan nyilvántartásban való átvezetéshez, mely kérelmet Földmérő segítsége nélkül is igénybe lehet venni, mivel az ilyen „ügy” nem kíván fizikai mérést.
 
Ha lakássá minősítünk pl. egy üdülőt, akkor a lakás ismérveit biztosítani kell!
Azt már korábban körbejártuk itt, mitől lakás a lakás ?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .