Ez így egy lakás?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás/okosság: A lakás definíciója


Viki és Zoli nászajándékba kapják ezt az apró lakást Zoli szüleitől. Mivel a lakás 8 éve lett kialakítva ezen a helyen, az a kérdésük, lakás lehet-e ekkora alapterülettel?
 
És vidámabb, fiatalosabb alaprajzzal élhetőbbé válhat-e?


Az alapterület valóban kicsike, közel 34 m². A lakás ismérve az OTÉK szerint:
„A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek
 
– lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.),
– főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke),
– egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC),
– közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és
– tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani,
hogy azok együttesen tegyék lehetővé:
 
– a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
– a főzést, mosogatást és az étkezést,
– a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
– az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).”

 
Első lépésben azt ajánlom, a társasház alapító okiratát tekintsék meg, milyen megnevezés szerepel ezen területre vonatkozóan. Amennyiben nem lakásként szerepel (holott jelen időben is lakásként használják!), a társasház alapító okiratában rendezni kell ezt, Geodéta és Ügyvéd általi segítséggel, no meg a társasházi Lakók közös akaratával.
 
Az átváltozás alapvető kívánalma volt:
– konyhabútor megtartása, mert az jó állapotú,
– önálló WC helyiség,
– „pultos” mosdó kialakítás a fürdőben.


Az átváltozás lépései:
 
1. A bejárat melletti főfalban nyílást bontunk, hogy legyen hely egy előszoba szekrénynek.
 
2. A korábbi fürdőt kettéosztva lehetséges az önálló WC megvalósítása, ahol a meglévő/megmaradó strang jóvoltából ide is pultos mosdó kerülhet.
 
3. A konyha ajtaját „kidobjuk”, és nyílást szélesítünk, csak azért, hogy az étkezésnek, az asztalnál történő étkezésnek is helyet szorítsunk. A konyhabútor az eredeti helyén marad.
 
4. Az egyetlen szoba pedig a lakószoba lesz, ahol az alvás ágyazható kanapé beszerzésével valósulhat meg.


Amit még nem szabad figyelmen kívül hagyni: amennyiben a lakás alapterülete meghaladja a 30,0 m²-t, úgy az OTÉK kötelező eleme is vonatkozik rá:
 
„A 30,0 m²-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe az alapterületbe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség/ helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.„
 
A szoba alapterülete azonban csak 15,85 m². Hogy lesz ebből 16,00 m²?
Így:


Vagyis, a szobaajtót levéve, a burkolatváltás helyét e falnyílásban megváltoztatva tudjuk produkálni a min. 16 m² alapterületet.
 
Korábban élt egy szabály, hogy abból a helyiségből/légtérből, ahol étkezési lehetőség van, nem nyílhat közvetlenül WC. Erre most is lehet találni megoldást, a fürdőből lehet elérni a WC-t, így a fürdő zsilipként funkcionál. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .