Lesz egy vidéki kockaházunk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Tetőtér nélkül?


Gabiék új életet kezdenek egy Komárom-megyei kertvárosban. A munkájukat azonban továbbra is Budapesten végzik, így ingázni fognak. Mégis vágynak a ‘szabadabb’ vidéki életre. Lenke lányuk idén kezdi majd az iskolát, így szeptemberig van idő otthont teremteni.


A kockaház szerkezetileg jó állapotban van, de azért ráfér egy komplett felújítás, korszerűsítés: fűtés, nyílászárók cseréje minimum, meg utólagos hőszigetelés, a tetőhéjalás egyelőre marad, ha nem kell tetőtér felé bővülni.
 
Gabiék célja: nyitott nappali terek, és intim, önálló hálószobák: amik tágasak, és bútorozhatók.
Első lépésben azt vizsgálom, tetőtéri bővítés nélkül lehet-e két hálószobát a nappali szobán túl is megvalósítani?


Némi áldozattal persze, hogy lehetséges:
 
1. A bejárat a helyén maradt, innen az előtérbe érünk, de a belső középfolyosót beáldoztam. Úgy értem a falait, de mint közlekedő tér meg kell maradjon, hogy a lakás hátsó, intimebb traktusa feltárható legyen.
 
2. Az önálló WC helyiség innen nyílik, az óriás méretű kamrát beáldoztam.
 
3. Az előtérből, beljebb haladva az étkező-konyha tárul fel.
 
4. A bejárattal szemben a régi konyha lesz Lenke szobája, neki így lesz kertkapcsolata, mert az utcai szoba nagyobb, így az lesz a szülői háló.
 
5. Ez előtt a belső közlekedő nyúlványa tárja fel a szülői hálót és a kis méretű fürdőszobát. Itt szekrénybe rejtve lesz a fali gázkazán, szerelt kéménnyel és a mosógép is ide vándorolt, mert az apró fürdőbe nem fér.
 
6. A fürdő homlokzati ablakot kapott ezen a terven, persze kaphat természetes fényt egy fénycsatorna segítségével is.
 
7. A régi falazott kéményt elbontjuk, mert aránytalanul sokba kerül a kürtő szabályossá tétele, másrészt kell a hely is.
 
8. A bejárat közelébe kerül, vagyis a helyén marad a nappali, picit kisebb alapterülettel. A középfőfalban lévő ajtónyílás mellé biztosan nyitnék egy újabb nyílást, így átláthatóbb a nappali tartózkodás tere, ráadásul érzetben is tágasabbnak minősül e mozgalmas tér.
 
Az átváltozás tulajdonképpen ennyi, a közel 70 m² hasznos alapterület a 3 fős családnak elegendő, így most azt javaslom, tetőteret ne építsenek. Pár év alatt kikristályosodik majd, működik-e a ‘vidéki’ élet, és érdemes-e további bővítésen gondolkodni?! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .