Szakkiállítás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építőipari szakkiállítás


Ha máshonnan nem is, már rádióreklámokból hallhattad, most van a budapesti Hungexpo területén az idei Contstruma, az építőipar csúcskiállítása.


Lelkes látogató vagyok iskolás korom óta. Ma már a kellemest a hasznossal kötöm össze, mert kellemesen szerezhetek kreditpontot, csak a kiállítás meglátogatásáért kaphatok egyet, illetve ha jelentkezem előzetes regisztrációval egy képzésre vagy konferenciára, úgy ott már nagyobb számú pontmennyiséget is begyűjthetek. 🙂


Ma az építőipar helyzetéről kaptam összefoglaló tájékoztatót, egyrészt az általam kiválasztott konferencia tematikájában ez fő vonalakban szerepelt, másrészt felkerestem azokat a kiállítókat, akikkel, pontosabban akiknek a termékeivel foglalkozom, amiket munkáimba betervezek.
 
És harmadrészt saját szememmel láthattam, hogy az érdeklődők/látogatók száma, igenis erőteljesen növekedett a tavalyi, vagy azt az megelőző évihez képest, bár a péntek mindig erős napnak számít.
 
Azt se felejtsük el, igenis, a CSOK, az 5 % Áfa és a NOK is többletérdeklődőt generál, így azt jósolom, a szombat és a vasárnap is erős nap lesz, érdeklődők tekintetében. A realizált vásárlók arányát nehéz lenne megítélni, azt sem tudom létezik-e ilyen mértékű statisztika.
 
A statisztikáról a számok jutnak az ember eszébe, így az a döbbenetes szakmunkás szám villódzik az én szemem előtt, amit a mai előadások egyikén hallottam. 68.000 építőipari szakmunkás tűnt el az építőiparból a 2000-es években jelentkező válság hatására. Hiányszakmaként az építőipari szakmák közel felét lehetne megjelölni, így pl.  a kőműves, az ács, a bádogos, a burkoló, az épületasztalos, vasbetonszerelő, központi fűtés szerelő, villanyszerelő és az épület és szerkezet lakatos szakmát.
 
Ezen szomorú helyzet ellensúlyozásaként elmondom, azért létezik ma hazánkban szakmunkás képzés, mi több épp a Construma 16. számú pavilonjában zajlott egy valódi Kőműves verseny! Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) a tehetséges kőműves tanulók számára szakmai továbbképzését szervezett, így a tehetséggondozó projektben összesen 18, az az ország különböző építőipari szakiskolájának tanulója vett részt.


A mai versenyen a kőműves szakma alapjait jelentő látszó téglafalazatok készítésére helyezték a hangsúlyt, vagyis minden versenyző ugyanazt a falszakaszt építette, kisméretű téglából, falazóhabarccsal.
 
Kíváncsi nézőként arról tájékoztattak, az elkészült műveket bíráló bizottság méri fel és értékeli majd, illetve a győztesnek lehetőséget és támogatást biztosítanak egy hasonló típusú európai versenyen történő megmérettetésen való részvételhez. 🙂


Ezek szerint van halvány remény arra, a lakásépítési terveket (az álmokat és azok tényleges terveit) lesz, aki meg tudja majd fizikailag is valósítani az építés-kivitelezés helyszínén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .