Alagsori kilátás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Alagsori lakás


Zalánék azt kérdezték tőlem, alagsorba költözni manapság dráma-e? Ez nyilván sok tényezőtől függ.
 
Hol van az az alagsori lakás? Egy forgalmas városi utcán, ahol az ablakon kinézve először vasrácsot, majd csak a gyalogosok lábait, illetve az arra sétáltatott kutyák éppen felemelt lábait lehet nézegetni, vagy egy belső kertre látunk?!


Ez a lakás a budai Vár oldalában van, és olyan belső udvarra néz, ahová a 6 lakásos társasház lakói már ki sem járnak, így itt a belső udvar egy apró kert, most éppen az aranyvessző, tulipán és ibolya virágzik benne. 🙂


A lakás 62,5 m²-es, és hosszú ideje üres. Valaha a házmesteri lakás volt, a kiadással a jelenlegi Tulajdonos sem igazán foglalkozott, így a közüzemi tartozások jelentősen felhalmozódtak, és ez vezetett a bérlőkkel való harc után az értékesítés felé.
 
Mindez kedvezően hat – Zalán szerint – a lakás árára. Amit célszerű végiggondolni, hogy ennek a lakásnak a felújítása növeli-e piaci értékét, ha Zalánék tovább akarják értékesíteni cca. 3-5 éven belül?! Vagy most ezt a lehetőséget ki kell használni, és albérletből sajátba költözni, minimális átalakítással/felújítással?!
 
Ezekre a kérdésekre nem négyzetméter árakat mondok, hanem egy egyszerű alaprajzi átalakítás a válaszom:
Az alagsori lakás, bár déli tájolású, azért ne legyen illúziónk a napsütés, azaz a benapozás mértékével kapcsolatban, hisz az udvar 2 oldalról többszintes házakkal határolt.


Oly nagy átváltozás nincs, hisz a teherhordó főfalakat kivenni/arrább tologatni szinte lehetetlen:
 
1. A bejárat a helyén maradt, a bejárati ajtó nyitásmódját megfordítanám, így is a korábbi falakkal határolt előtérbe érünk, ami most nyitott tér a lakás belső tere felé, mert az étkező asztal mögötti falszakasz is csak éppen pultmagasságú.
 
2. A fürdőszoba méretét csökkentettem, hogy legyen hely az előtérben a beépített szekrényeknek. Az önálló WC helyiséget nem tartom indokoltnak, Zalánék kérték legyen oldalfala, mert falazáskor még élőben újra végiggondolják, azaz lemodellezik ezt a lehetőséget. O.K., legyen ilyen.
 
3. Az előtérből, a bejárattal szemben a nappali tárul fel azonnal, az ajtót kivenném, csak a falnyílás és a burkolatváltás mutatja a funkciót. Ezzel némi fény jut az előtérbe.
 
4. A konyha egyenes pulttal épülne, a nappali felé a középfőfalba a strang túloldalán is falnyílást alakítanék ki, hogy ide, a konyha-étkezőbe is jusson természetes fény.
 
5. A nappaliból nyílna a hálószoba, ami korábban csak a fürdőből volt elérhető. Ez tágas helyiség, fürdővel határos falá teljes egészében szekrényekkel beépíthető.
 
Végeredmény: szellősebb és világosabb lakás, amire világos/napfényes színekkel és tükrök használatával lehet még rásegíteni. Alagsori voltán azonban nem lehet változtatni. 🙁
Az alagsor egyébként az a helyiség vagy helyiségcsoport, aminek a padlószintje maximum 70 cm-rel került a mindenkori terepcsatlakozás alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .