Bontani… csak lassan, szépen

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Bontás


Bontani könnyebb, mint építeni!
 
Hm… lehetséges, de azért érdemes odafigyelni sok mindenre az épületbontás kapcsán.
 
Épületet/épületrészt bontani jogilag kétféle módon lehetséges:
 
– bontási engedéllyel, vagyis bontási engedélyezési eljárás lefolytatásával;
– bontás megtörténtének bejelentésével, azaz bontás tudomásvételi eljárással.


Ez a megállapítás fő vonalakban és lakóépületek esetében igaz, van néhány kivétel is, ami ugye erősíti a szabályt.
 
Tehát bontási engedélyezési eljárást akkor kell indítani, ha a bontandó épület/épületrész
– műemlék;
– helyi építészeti örökségként nyilvántartott;
– zártsorúan, vagy ikresen csatlakozik egy másik épülethez/épületrészhez, aminek állagát a bontás akár negatívan befolyásolhatja.


Minden más esetben elegendő az ú.n. bontás tudomásulvételi eljárás lefolytatása.
Ez a sűrűbben előforduló eset, különösen a magánlakást építőket érinti.
 
1. A kérelmező, az Építtető! 🙂 vagyis a bontást akaró személy a bontási tevékenység megkezdése előtt legalább 15 nappal köteles a bontási tevékenység megkezdésének tudomásulvételére irányuló kérelmét az illetékes építésfelügyeleti hatósághoz benyújtani.
 
2. Erre 8 napon belül reagálhat az illetékes építésfelügyeleti hatóság. Amennyiben nem reagál, úgy tudomásul vette az Építtető bontásra irányuló kívánalmát.
 
3. De csak a kérelem benyújtása után 15 nap elteltével, azaz a 16. napon lehet magát a bontást megkezdeni/elvégezni. Erre pedig kereken 1 év áll rendelkezésre.
 
4. A kérelemnek formai és tartalmi követelményei is vannak: pl. kell készíttetni egy dokumentációt, ami tartalmaz műszaki leírást, a bontás során alkalmazott technológia ismertetésével ellátva, amit egy Építész készíthet el.
 
5. A kivitelezéshez, azaz a bontáshoz pedig szükség lesz elektronikus naplóra és a bontást elvégző Kivitelezőre is, Felelős műszaki vezetővel együtt.
 
6. Ezek után, vagyis a bontás befejeztével szükséges az ingatlannyilvántartásba is átvezettetni a bontás utáni (üres) állapotot, amihez egy Geodétát kell megbízni, aki a földhivatali ügyintézésben is járatos.
 
7. Az Építésfelügyelet minimum két alkalommal helyszíni bejárást tarthat, először a bejelentéskor ellenőrizhet, illetve az elektronikus napló nyitása/zárásakor is tehet látogatást a bontás helyszínén.
 
Az építési szándék megfogalmazásakor, vagyis ingatlan vásárlásakor illetéket spórolhatsz, amennyiben olyan ingatlant szeretnél vásárolni, melyen általad bontásra ítélt épület/épületrész áll, igyekezz az Eladó segítségével a bontást „elintézni” még az adás-vétel létrejötte előtt. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .