Telekingatlan Hatósági bizonyítvánnyal

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Hatósági bizonyítvány2


Múlt héten, a rendeltetésmód változás-sal kapcsolatban tisztáztuk, hogy ott miért szükséges a Hatósági bizonyítvány.


Ma azt mutatom – mivel a héten két ilyen feladatom is volt -,hogy telekingatlan beépíthetőségének igazolásaként is szükséges az illetékes Építéshatóság által kiállított Hatósági bizonyítvány.


Mai példám: az ingatlan vásárlása megtörtént, csakhogy az ingatlanon, a vásárlás időpontjában állt egy épület, és ez a Tulajdoni lapon is szerepelt.


A vásárlást követően, az építési szándék első mozzanataként, a megvásárolt ingatlanon az épület bontásra került, hogy helyet adjon az újnak.


Új lakóépületet – többnyire – üres építési telekre lehet tervezni és építeni, tehát kell egy Földmérő kolléga, aki az ú.n. Változási vázrajzot elkészíti a Földhivatal számára, hogy a telket átminősítsék építési telekké.


A Földhivatal nem elégszik meg a Földmérő beadványával, kéri még az illetékes Építéshatóság helyszíni szemléjének/ellenőrzésének eredményét is, azaz a Hatósági bizonyítványt.
 
Ne feledd, ezek újabb terhek és időbeni átfutásuk is jelentős! Ingatlan vásárlás esetén mindenképp tájékozódj előre, vizsgáld meg tervezett vásárlási szándékod több szempontból!
 
Ha így teszel, megtakaríthatsz, csökkenthetsz például:
– jelentős mértékű illetéket,
– bontási költséget,
– földmérési költséget,
– ideiglenes közműcsatlakozás kiépítésének költségét,
– földhivatali költséget…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .