Tervbírálók

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Főépítészek


Napi gyakorlat, hogy a települések építéshatóságai, amit első fokon manapság a járási hivatalok látnak el, alkalmaznak egy építészt, aki adott régióban Főépítészként gyakorolja a szakmát.
A főépítészeti rendszer működését kormányrendelet szabályozza, elsősorban a főépítészek azért vannak, hogy az állami és önkormányzati feladatokat ellássák és segítsék azt, persze elsősorban településképi és építészeti szempontok alapján.


Ma már létezik:
– Országos főépítész,
– Állami főépítész,
– Önkormányzati főépítész,
– Megyei főépítész,
– Települési/Térségi főépítész.
 
Munkám során, leggyakrabban térségi főépítészekkel kell szót értenem, hisz a települési, a térségi főépítész ismeri legjobban településpolitikai, településfejlesztési, településüzemeltetési és a település(ek) önkormányzati ingatlanvagyon-gazdálkodási programját, mivel azok elkészítésében és egyeztetésében hathatósan részt vett, továbbá a különböző ágazati koncepciók települést érintő részeinek összehangolásában és véleményezésében óriás szerepe van.
 
Szakmai véleményével segíti az önkormányzatnak a fentiekkel kapcsolatos döntéseinek előkészítését, állásfoglalásainak kialakítását.
Ez utóbbi általános megfogalmazást úgy kell a gyakorlatban egy Építtetőnek magára vonatkoztatva érteni, hogy a település Helyi Építési Szabályzatában 1 mondat utal arra, hogy építési engedélyezési terv kérelmének beadása előtt a Főépítész, tervre vonatkozó!!! jóváhagyását be kell szerezni!
 
A térségi főépítészeknek viszonylag nagy területük van, úgy értem, fizikailag mérve, mert sok település tartozik hozzájuk, így rendkívül elfoglaltak, leterheltek, közben sokuk saját maguk is szakmagyakorló, alkotó emberek…
 
A közelmúltban volt szerencsém két Főépítész jóváhagyását kérni engedélyezési tervek elbírálásához.
 
Budapest – egy bizonyos kerületének – Főépítésze skiccpausszal felszerelkezve mondta, majd rajzolta le, a szerinte jó megoldást Ügyfelemnek, aki a hallottak hatására sírva fakadt, hisz a Főépítész, saját új „ötletének” a bekerülési költségeit nem igazán mérlegelte…
 
Az egyik balatoni régió Főépítésze, korrekt módon elismerte, munkaideje nem teszi lehetővé, hogy a helyszínen tájékozódjon, mert most a saját alkotásainak kiállítását rendezi, így a terv által érintett környéket és házakat is legyek oly kedves, fényképezzem le neki… Vele e-mailen értekeztem, és tervemet nagyon pozitívan dicsérte.


Végül a terveim, mindkét esetben támogató főépítészi véleményt kaptak! 😉
 
Erika budapesti háza már áll, és használatba is vették, ő már benne él!
A balatonit, most kezdjük, szeptemberben építeni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .