Üdülőből lakóház

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Üdülőből lakóház

 


Megrendelőim az agglomerációban kerestek kertes házat. Választásuk egy délkeleti lejtésű, díszkertes nyaralóra esett, mely 74 m²-nyi alapterületét tekintve viszonylag nagynak számít a környéken. Az épület korábbi lakói egy bővítésbe is belekezdtek, hisz toldottak a házhoz 18 m²-nyi fedett teraszt.
 
Edit és Imre beleszerettek a kertbe, a csöndbe, és a faburkolatos épületbe. Megkértek, tervezzek otthont számukra.

 


Ami a legfontosabb: a könnyűszerkezetes falak és tetőszerkezet hőszigetelésének növelése. Ez némi területnövekedést okoz, vagyis a beépítettséget növeli, hisz a külső oldalon a faburkolatot megbontva, egyszerű vízszintes segédszerkezet elhelyezésével teremtünk lehetőséget a hőszigetelés fokozására, majd az újra kezelt faburkolatot vissza-csavarozzuk.

 


Alaprajzi átalakítás Editék igényei szerint, a következőkben foglalhatók össze:
 
1. Az épület bejáratát áthelyeztem, és a terasz téliesítésével egy ún. többfunkciós lakóelőteret hoztam létre. Ez a tágas tér alkalmas a vendégek fogadására, előszobaként is funkcionál, hisz magas( kabátos) szekrények is elhelyezhetők a főépület fala mentén.
 
2. A bejárati ajtóval szemben lévő ajtó biztosít kijáratot a hálószoba előtti teraszhoz, tereplépcsőn át, onnan pedig tovább lehet menni a meglévő és megmaradó, kerti szerszámtárolóhoz.
 
3. A lakóelőtérből jutunk a kétszint belmagasságú nappaliba, innen a konyha-étkezőbe. A konyhában megtartottam az „U”-alakú elrendezést, a konyhai gépek és eszközök jelenlegi beépítési helye és sorrendje konyha-technológiai szempontból helyes.
Az étkezőasztal 4 székkel az ablak közelébe helyezhető, térbe állítva 6 székkel is szűkösen elfér az asztal.
 
4. Innen, az étkezőből nyílik egy háztartási helyiség. A bejárati ajtót megszüntettem, de a pici ablak természetes fényt és szellőzést biztosít. E tér alkalmas a mosó és szárítógép fogadására, könnyen tudunk falikutat, vagy mosdót elhelyezni, és az ajtó mögött tárolási lehetőség is adódik, e helyiségben lehet a partvis, felmosó vödör és a porszívó is…tisztítószerestől…
 
5. A háztartási helyiség alapterületét csökkenti a galériára vezető lépcső, helytakarékosságból minimális alapterületű lépcsőt képzelek el, ilyesmit:
 
6. A lakás intimebb része a hálóblokk. A szoba méretét csökkentve, a folyosót meghosszabbítva elhelyeztem az infra-szaunát. 90×90 cm alapterülettel.
A gardróbra tettem ajtót is, mert úgy képzelem ez egy ruharaktárnál több! Egy szépen berendezett öltöző szoba lehetne…
 
7. A fürdőszobában csak a wc. berendezés fali tartályát bontanám ki a folyosóról és helyezném át, hogy ne szűkítse a háló ajtaját.
 
8. A hálót nem bántottam, de tettem rá ajtót.
Egy 180 x 200 cm méretű ágy esetén némi kompromisszum kell az erkélyajtó használatához is… ez a szoba csak minimálisan bútorozható…
 
9. A galériát nem rajzoltam meg, igazából a mostani kitüremkedését a nappali felé le lehet faragni, az új lépcső és háztartási helyiség elhelyezésével.


10. A nappaliból megszüntetném a nagy és hívogató falnyílást és egy tolóajtó beépítésével szeparálnám a nappali tartózkodás terétől. A szintkülönbség áthidalását szolgáló lépcsőt is „szögletesíteném”, hisz semmi más íves építészeti elem nincs a házon.
 
Ennyi az átváltozás, most bizakodva várom Imréék visszajelzését, és kérdéseiket. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .