Balatoni nyaralót vettünk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Balatoni nyaraló átváltozása

 


Megrendelőm, Katalin, balatoni nyaralót vásárolt, az északi parton, egy erősen lejtős oldalon, szép panorámával a tóra.
A meglévő nyaraló 2 szintes, alsó szintje betonfalas, kőburkolatos, felső szintje egy egyszerű E32-2 típusú Erdért faház, melyre az eredeti építési engedélyt még 1975-ben adták ki.

 


Katalin alapvető kívánságai a következők:
1. A két szint kapcsolódjon egymáshoz belső lépcsővel.
2. Mindkét szinten legyen fürdő, az egyikbe mindenképpen szeretne fürdőkádat.
3. A térszervezés tegye lehetővé minél több fekvőhely biztosítását.
4. Szükség van egy felső szinti teraszra a kert felé, mert innen élvezhető igazán a tó látványa.


Alaprajzi átváltozás első mozzanata, hogy a felső szinti faházat, megpróbálják értékesíteni, így annak helyén hagyományos építéstechnológiával épülhet egy új szint.
 
Mivel a meglévő alsószinti zárófödéme előregyártott vasbetongerendás födémmel, épült, ezen vasbetongerendák tengelytávolsága közé, ami csak 60 cm, lehetetlen két gerenda közötti födémmező áttörésével lépcsőt építeni, ezért bővítést is javasoltam.
 
Az átváltozás így alakult:
 
Az épület bővítése (alapterület növeléssel) csak a kert felé, a lejtő irányában lehetséges. Itt 2,5 m szélességű épületrészt építettem a meglévő épületrészhez. Ez nem túl nagy, de lehetőséget biztosít a kert szintjén egy olyan tér megformálására, mely a minimális, de még használható belső lépcsőt fogadni tudja, illetve lakóelőtérként akár az étkezés lehetőségét nyújtja. A lépcső alatt minimális tárolóhelyiség építhető ki.


A meglévő-megmaradó épületrészben új, kádas fürdőszobát alakítanék ki, a régi helyén.
 
Az alaprajzo(kon)n ábrázolt egyszemélyes fekhelyek akár emeletes ágyként is működhetnek, így növelhető a férőhelyek száma.


Az utcaszinti épületrészen az áthelyezett bejárattól jobbra van egy zuhanyzós fürdőszoba. Ez a fürdőszoba is képes fogadni egy mosógépet is, az e szinten lévőnél a mosógép fölé helyezném a fali fűtési gázkészüléket, ami szerelt kéményével szúrja át a tetőt.
 
A bútorozással itt is törekedtem a minél több fekvőhely kialakítására, az épület-bővület egy apró nappali teret és fedetlen teraszt jelent ezen a szinten. A bővítés is a tóra történő kilátást hivatott biztosítani. 😉
 
A megvalósításnál az épületmagasság okozhat gondot, de az épület mozgalmas kubusa és terasza, valamint a 30 fokos lejtő segít a megfelelő viszonyszám kialakításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .