Tervbírálók 2. rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Tervtanácsi rendszer


Múlt alkalommal főépítészi tevékenység -ről írtam. Ma a Tervbírálók másik nagy csoportját mutatom be. Ők, az úgy nevezett Tervtanács.
Róluk is, azaz létezésükről egy kormányrendelet gondoskodik. Idézek belőle:
 
„A tervtanács – a településtervezésben vagy az építészeti-műszaki tervezésben kiemelkedő, magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező – természetes személyekből álló szakmai tanácsadó, véleményező testület.„
 
Tehát sok település, és sok budapesti kerület is alkalmazza ezt a fajta szűrőt, vagyis építési engedélyezési terv beadása előtt az Építtetőnek meg kell szereznie a Tervtanács véleményét.

 


Mivel itt több személy fogja vizslatni a tervet, ezért magát az építészeti-műszaki dokumentációt a tervtanács ülése előtt minimum 8 nappal, elektronikusan, digitális formában, az ÉTDR által biztosított elektronikus tárhelyre fel kell tölteni és általában plusz egy kinyomtatott példányban, a tervtanácshoz be kell nyújtani.
 
A benyújtott tervdokumentáció a tervtanács tagjai és a meghívott résztvevők számára így válik elérhetővé. Bár úgy tapasztalom, legtöbbször ott, a tervtanácsi ülésen adogatják a papír alapú tervet kézről-kézre, sok esetben akkor látják a tervet először a Tervbírálók.
 
Meghívják az ülésre az Építtetőt és a Tervezőt/ a Térképzőt 🙂 , de csak tanácskozási joguk van, azaz, ha kérdeznek tőlük, válaszolhatnak, de szavazati joguk nincs. Nem kapnak kávét és pogácsát sem, ott topoghatnak az ajtó előtt, és várják a bebocsáttatást.
 
Odabent maga a tervtanácsi ülés, meghallgatással kezdődik, a Térképző ismerteti a tervezési feladatát, a beépítési paramétereket, és ennek megfelelően bemutatja tervét. Jobb esetben ez úgy zajlik, mint egy vizsga, 5-6 ember ül az asztal egyik oldalán, az Építettő és a Térképző az asztal másik oldalán, vagy távolabb, és úgy tesz, mintha vizsgázna.


Rosszabb esetben ezt állva, táblánál kell eladnia a tervezési koncepcióját, és annak megoldását, ez lazább is egyben, mert közben a tervtanácsi tagok könnyebben tudnak fogyasztani és akár okostelefonálni. Néha a Polgármester is részt vesz, azaz betekint…
 
A tervtanácsi ülésről hangfelvétel is készül manapság, és természetesen jegyzőkönyv. Személyesen elmondják véleményüket és javaslataikat, ebből azért sejthető, át mentünk-e a vizsgán, és néhány nap múlva megérkezik a tervtanácsi vélemény.
Először a vastagbetűs részt kell olvasni, ott rögtön látszik: engedélyezésre
– ajánlja vagy
– nem ajánlja, a benyújtott tervet a tervtanács.
 
Ha nem ajánlja, érdemes újratervezni a projektet… 🙁
 
Munkám során, többször kellett tervtanácsi állásfoglalást megszereznem, a legemlékezetesebb egy fővárosi tervtanácsi ülés, melyen Kollégám állt a táblánál, Ő képviselt valamennyiünket, tervező kollégaként, és a koncepció kiötlőjeként Őt mutattuk be. A hangulat, a légkör nem volt barátságosnak mondható, amikor, egy azóta már Ybl-díjjal is büszkélkedő, neves Építész, a többi, ellenséges Tervbírálót arra intette, ne irigyelje annyira ezt a munkát a fiataloktól, lássák meg benne a szépet, az új lendületet, a helyes és jó megoldásokat… 🙂 🙂 🙂
 


Végül is, ott is átmentünk! 😉 Az épületegyüttes azóta megépült, átadták és használják is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .