Továbbtanuláshoz

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Kollégium helyett


Lóránd befektetési szándékkal vásárolt ingatlant az egyik budapesti egyetem szomszédságában. A lakás 40 m² alatti, és egy függőfolyosós lakóház negyedik emeletén van. A korszerűsítés/felújítás úgyis ráfér, így szeretné a lakás adta lehetőségeket a kiadhatóságra optimalizálni.


Mivel a lakás alaprajzilag 3 fő részre tagolódik, Lóránd arra gondolt, két egyetemista számára ideális kialakítás valósítható meg.
 
A lakás a függőfolyosóról nyílik, innen egy tágas előtér/közlekedő térbe érünk, ahonnan két irányban, egy-egy nagyobb, de közel azonos szoba alakítható ki.
 
Tulajdonképpen mindössze ennyi az átváltozás mozgatórugója, így a követelmények:
-két önálló lakószoba,
-főzési lehetőség,
-tisztálkodási lehetőség.


Átváltozás lépésenként:
 
1. A tágas előtér/közlekedő most lakóelőtérré válik, ez a kiadó lakás központi tere. Itt van lehetőség a konyha kialakítására és az étkezési lehetőség biztosítására.
 
2. Az eredeti WC helyiséget beáldoztuk, csak azért hogy a lakóelőtér több természetesebb fényhez jusson, bár az ablak méretén nem változtatunk.
 
3. A keskeny zuhanyzó szélességet növeltük, azért, hogy a szennyvízvezeték lefolyója a zuhanyzó helyiségbe essen, így a WC átfordítható a zuhanyzóba.
 
4. A két szoba, bár közel azonos méretű, adottságuk eltér. A volt konyha dél felé rendelkezik ablakkal, a lakóépület legfelső emeletén egy nagy alapterületű lichthof felé.
 
5. A másik szoba a függőfolyosóra tájolt, de észak felé.
 
Egyértelmű, hogy ezzel az átváltoztatással alaprajzilag nem jött létre „szabályos” lakás. De a megrendelői elgondolás és igények, biztosítják a kívánt funkcionális működést.
Az előszobai cipő és kabát tárolás beépített szekrényben megoldott.
A mosógép a konyhapultba vándorol.
A két beköltöző diák/egyetemista, akár eltérő életritmusban is használhatja a lakást, nyilván némi egymásra figyeléssel, kompromisszumkészséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .