5% Áfa, azaz ki nyer ma?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Áfa az építőiparban


2016. január 1-től, 4 éven át, pontosan 2019. december 31-ig 5 % Áfa terheli az új építésű lakásokat és családi házakat. Mármint az értékesítésüket.


Az új lakás maximum 150 m² hasznos alapterületű lehet, az új családi ház pedig maximum 300 m² hasznos alapterülettel rendelkezhet. Persze összkomfortosnak kell lenniük.
Figyelem! Apróbetűs rész: A családi ház nem más, mint egylakásos lakóépület!
 
Összkomfortos pedig az a lakás, amelyik legalább
– egy darab 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával,
– teljes közművesítettséggel,
– közüzemi vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízellátással,
– melegvíz-ellátással, és
– központi fűtési móddal rendelkezik!
 
Figyelem! Apróbetűs rész: Az ÁFA-csökkentés nem az építőanyag árára, és nem az igénybe vett szolgáltatás árára (munkadíj) vonatkozik.
Ezeket továbbra is 27 % Áfa terheli.
 
Az 5 % Áfa csak az eladásnál keletkezik, és ebből az következik, hogy az építési vállalkozó, Neked, a lakásvásárlónak, nem feltétlenül adja át a kedvezményből származó hasznát…
 
Ő ennyit, 5 %-ot adózik az ügylet után.
 
Vagyis, az új lakásárak nem fognak csökkenni.


Következik a másik oldal:
 
De mi van azzal az Építtetővel, aki saját maga részére épít/építtet ingatlant? Ő az, aki utólag visszaigényelheti majd az építkezés költségének Áfáját, maximum 5 millió Forint értékben:
 
„Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint. „
 
Figyelem! Apróbetűs rész: Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás termékértékesítésre. Vagyis, ha Te, építtetőként megvásárolod a beépítésre kerülő terméket (nyílászárót, csempét, kádat, kilincset…) és odaadod a Kivitelezőnek, hogy építse be.
 
Itt támogatásról van szó, ami a végső fogyasztóra, a magánszemélyre vonatkozik, vagyis aki építési telket vásárolt, és új lakása, új lakóépülete megépítéséhez/építtetéséhez építési termékeket és építési szolgáltatást vett igénybe.
 
Te döntesz: vásárolsz, vagy építesz? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .