Újra bővítsük?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Nem lesz teraszunk?


Irén és Laci első, közös ingatlanjukat keresik, egy felújítandó házat már találtak, de a terasz beépítésével a tervezett gyerekszoba csupán 2 m széles lenne…szerintük.
 
A házhoz eddig két alkalommal nyúltak a korábbi Tulajdonosok, az 5,0 m x 7,80 m alapterületű szoba-konyhát két irányba is bővítették egy-egy épülettraktussal.


Feladatom, hogy találok-e számukra elfogadható és jó megoldást a 2 hálószoba és az „egybe-nyitott” konyha-étkező-nappali igényére?!
Persze mindig lehet megoldást találni, pl. kompromisszumok árán.


Amit én tennék:
 
1. Az előtér az eredeti helyén marad, de a belső folyosó fallal történő lehatárolását a tér növelése érdekében elbontanám, illetve ezen a belső közlekedőn némi gardróbot biztosítanék.
 
2. Az előtér nappali-étkezőbe nyíló ajtaját biztosan kivenném, hiszen a WC használatát az összenyíló ajtók megnehezítik.
 
3. Előtérből nyílik a nappali tartózkodás három fő területe: a nappali, az étkező és a konyha. A korábbi nappali és étkező közötti falon valószínűleg csak koszorú fut, mert a teherhordás iránya a 4,40 m széles fesztáv. Tehát a falat terven bontom, a valóságban a födém feltárást követően Statikus mondja ki az áment, legrosszabb esetben alátámasztásként pillér(eke)t létesítünk.
 
4. Az eredeti hálószoba lehetne a kis Laci gyerekszobája, míg a Szülők a nappaliból, a korábbi fedett terasz bővített beépítésével jutnak önálló hálószobához, ami ugye így már nem 2,00 m széles!
 
5. Az épület sarkán lévő kazánhelyiség külső bejáratát ablakra cserélném, és a helyiséget kineveztem tárolónak, lehetne gépészeti helyiség, ide kerülne az új gázkazán, mivel jelenleg egy vegyes tüzelésű kazán biztosítja a fűtést. Illetve a mosást/szárítást is áthoznám ide…
 
6. Persze ez a sarki helyiség lehetne még járható szekrény is, a gyerekszobából, vagy bontásával egy még tágasabb fürdőszoba is kialakulhat. Ezt majd Irénék igénye határozza meg!
 
7. A nappaliból a kertkapcsolatot az új déli tájolású terasz adja, melyen intenzíven kell majd árnyékolni… ezért pl. pergolát ábrázoltam.
 
8. A konyha L alakú és gyakorlatilag a helyén maradt.
 
Az épülettől kb. 4,5 m távolságra húzódik nyugati irányban a kerítés, így egy étkező teraszt is létesítenék a konyha-étkezőből kilépve, növényekkel védve/szeparálva.
 
És a lakásbejáratot is hangsúlyoznám egy fedett terasszal!
Persze, előbb meg kell várnom Irénék reakcióit! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .