WC, valóban „kényes” téma?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 
 

E heti okosság: WC, valóban „kényes” téma?

Legutóbbi két, heti átváltozás lakásában Megrendelőim, egymástól függetlenül is a WC helyiség és a fürdőszoba helyiség összenyitását indítványozták.
Az okok tulajdonképpen azonosak voltak:

 • az önálló WC helyiség mérete kicsi,
 • nem fér el benne még egy kézmosó sem!

A fürdőszobákban, a 1,50 m hosszú fürdőkád, a mosdókagyló és a mosógép csupán talpalatnyi állóhelyet biztosított használóknak…, így valódi mozgástér egyik lakás fürdőszobájában sem volt.
Véleményem szerint: ha a lakás csak egy fürdőszobával rendelkezik, úgy célszerű önálló WC helyiséget kialakítani, mert a helyiséget használók időben és térben külön válhatnak:

 • rövidebb a várakozás ideje, amíg az egyik mosakodik, a másik dolgát végezheti,
 • reggeli és esti torlódás elkerülhető.

 

Ugyanakkor átéreztem a fent megfogalmazott „helyiséghasználati” hátrányokat és nem utasítottam el az egybenyitás lehetőségét. Ha rajtam állna, nem engednék megtervezni, megépíteni olyan önálló WC helyiséget, melyben nem jut hely egy kézmosó elhelyezésére! Nőként elég, ha a nehéz napokat idézzük, ugye?


Az alábbi kép az interneten sokszor felbukkan, itt is a helyiség-méretezéssel volt alapvetően probléma…, de „sufni-tuning” módján orvosolták a hibát. 🙂

A WC helyiség helyigénye

 

Mivel fenntartom a WC helyiséggel kapcsolatos előbbi véleményem, csupán a kézmosó elhelyezését is lehetővé tevő helyiségkialakításokat mutatom be.

Idézem az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) idevonatkozó szabályait:

 • A helyiség legkisebb alaprajzi méretét úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy a nem huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség szabad mérete 0,80 m-nél, szabad mélysége 1,10 m-nél kevesebb nem lehet;
 • 2,20 m átlagos belmagasság a nem huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben;
 • Bűzös, gőzös üzemű helyiség elhasznált levegőjét a tető fölé kell kivezetni.

Az ábrázolt alaprajzi méretkialakítások sorvezetők, mivel a mai szaniterválaszték oly gazdag palettát nyújt a WC-k, fürdőszobák kényelmes és használható berendezésének tekintetében.

4 hozzászólásto WC, valóban „kényes” téma?

 1. Mohacsine Krisztina szerint:

  A wc mellè szeretnèk egy zuhanyt is betenni . Elèg pici a tèr. Egy tömzsi L alakú.
  Az L also szára , 1 m x 1,4 m , a hosszabb szár hosszú oldala 2 m es szinten 1 m a rövidebb oldala.
  A wc most a rövid szár 1 m- es oldalan van , a mosdo a rövid szár vègèn .
  Az ajtó a hosszú szár vègèn nyilik befelè.
  Kèrdèsem, hogy elfordítható e a wc , a falnál összesen egy mèter van . Mivel ez fôfal, nem lehet gondolom kitolni. Vagy ez nagyon kènyelmetlen lenne igy.
  Másik kèrdèsem, hogy nagy munkaigènyū e , ha a wc ès a mosdo helyèt felcserèlve a wc helyère kerül a zuhany ès mellè a wc a sarokba , akkor itt egy 2 m – es fal mellè kerülne., de ez müszakilag / csatorna, lefolyó stb átèpítèse mennyire nagy munka lenne ez ?

  Nagyon köszönöm a válaszát ,
  Üdvözlettel,
  Krisztina

  • a Térképző szerint:

   Kedves Krisztina!
   Köszönöm kérdésed! Nos, az 1,40 m méter valóban szűk tér, blogom első ábráján, az első wc-helyiség alaprajza pont ilyen méretű helyiséget mutat. Ha a wc-t magát elfordítanánk, egyszerűen nem tudnánk ráülni, mert túl rövid az 1,0 m-es távolság, hisz a wc csésze durván levesz belőle cca.55-60 cm-ert, így csupán a „használó” számára 40-45 cm maradna a csésze előtt… 🙁

   Második kérdésed lehetséges rosszul értelmezem, de akkor elmaradna a mosdókagyló… És a wc -csészét kerülve érnéd el a zuhanyzót, itt is ugyanaza a helyzet, a csésze előtt a 1 m szélességben csak cca. 40-45 cm marad, hogy odajuss a zuhanyzóhoz.
   A padozatban a wc lefolyóvezetékét el lehet húzni, de lejtést kell adni neki, és a PVC -cső átmérője 110 mm; felette pedig szükség lenne min. 4 cm betontakarásra, mert erre a betonra lehet ráburkolni a kerámia burkolatot, a zuhanyzó környékén még pluszz munkaként érdemes kent fal és padlószigetelést is betervezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .