Rendhagyó alaprajzi átalakítás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Rendhagyó alaprajzi átalakítás egy wc helyiségben!


A napokban „apró” feladatot kaptam egy kedves Olvasómtól.
Idézem Krisztinát:
„A wc mellé szeretnék egy zuhanyt is betenni. Elég pici a tér. Egy tömzsi L alakú. Az L alsó szára, 1 m x 1,4 m, a hosszabb szár hosszú oldala 2 m-es, szintén 1 m a rövidebb oldala. A wc most a rövid szár 1 m- es oldalán van, a mosdó a rövid szár végén. Az ajtó a hosszú szár végén nyílik befelé.”
 
Szerintem így nézhet ki alaprajzilag a wc-helyiség. Feltételezem az ajtó méretet, és a szaniterek általános méretben kerültek megjelenítésre.


Krisztina így folytatja:
„Kérdésem, hogy elfordítható-e a wc, a falnál összesen egy méter van. Mivel ez főfal, nem lehet gondolom kitolni. Vagy ez nagyon kényelmetlen lenne így.
Másik kérdésem, hogy nagy munkaigényű-e , ha a wc és a mosdó helyét felcserélve a wc helyére kerül a zuhany és mellé a wc a sarokba, akkor itt egy 2 m – es fal mellé kerülne, de ez műszakilag / csatorna, lefolyó stb. átépítése mennyire nagy munka lenne? „


A fenti felsorolásból ez jön ki. A mosdó nem került szóba, ezért szaggatott vonallal mutatom, és áttettem a mosdót a másik falra, de éppen, hogy benyílhat mellette az ajtó… És rajzoltam padlóösszefolyót is, meg fali zuhanyszettet. Hogy a csatorna lefolyó áthelyezhető-e, azt nem tudom megmondani, hisz nem ismerem a padló rétegrendjét.


És utoljára mutatom, amit én megcsinálnék, bár ez is „cipőkanalas” (tehát szűkös) megoldás.


1. ajtót kifelé nyitnám;
2. mosdót áthelyezem;
3. szembe vele kerülne a törölközőszárító (radiátor formájában);
4. a wc-t a helyén hagynám;
5. a zuhanyszettet és padlóösszefolyót a szabad falra (korábbi mosdó) helyezném;
6. ha a padlórétegrend nem engedi az eredeti rétegrendbe az új padlóösszefolyót beépíteni, akkor a padlóburkolatba kellene építeni egy apró fellépést, hogy a vízelvezetés megoldhatóvá váljon. Így sajnos szintkülönbség lenne.


Hogy mi a jó megoldás, azt a Tulajdonosnak kell eldöntenie, és mérlegelnie azt is, mi az a maximális beavatkozás, amit még pénztárcája kibír! 🙂 Mert:
– szanitereket le kell szerelni;
– fal- és padlóburkolatot le- és felverni;
– gépészeti szereléseket elvégezni;
– új szanitereket és zuhanyszettet felszerelni;
– ajtót átalakítani, vagy cserélni;
– a zuhanyzó miatt akár kenhető szigeteléssel védeni a falat és a padlót;
– majd újra leburkolni;
– kifesteni a teljes helyiséget! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .