… méhének kincse…

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Az ingatlan fogalma_2

Olvasói kérdés kapcsán már meséltem az ingatlan, mint szó/kifejezés helyes/helytelen használatáról, itt:

Ahhoz a bejegyzéshez is érkezett egy korrekt hozzászólás, melyben Ágnes, földmérő mérnökként több dologra is felhívta figyelmemet! Ezeket meg is osztom, mert még inkább közérthető az Ő tollából a megfogalmazás, a körülírás/magyarázat, még úgy is, hogy megismétlek mondatokat és gondolatokat!

„Az Ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény alapján, mind a földrészlet (telek – köznapi kifejezéssel), mind az épület – ingatlan.

A földrészlet minden esetben önálló ingatlan!

Az épületet általában a földrészlettel együtt tartják nyilván az ingatlan-nyilvántartásban, de az épület is megjelenhet önálló ingatlanként!

Az épület esetében a helyes kifejezés egyéb önálló ingatlan.”

(Egyébként az ingatlan Tulajdonosa rendelkezhet úgy is akár, hogy a földet és a rajta álló épületet önálló ingatlanokként jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba!)

Az egyéb önálló ingatlanra számtalan példát ismersz Te is:

  • önálló pince
  • föld alatti garázs
  • nyomvonal jellegű építmény
  • társasházi lakás
  • közterületről nyíló pince
  • üzlethelyiség
  • raktár/tároló-helyiség…

Önálló azért, mert a többi ingatlantól elkülönítetten birtokolható/átruházható és körülhatárolható egység, aminek mindig saját helyrajzi száma van!

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 5. könyve taglalja a Dologi jogokon belül a Tulajdonjog értelmezésénél, a IV. fejezetben azt, hogy a földterület földfelszín „alatti része” és a „légtere” korlátozott mértékben illeti meg a Tulajdonost :

„5:17. § [Az ingatlanon fennálló tulajdonjog terjedelme]

(1) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld feletti légi térre és a föld alatti földtestre az ingatlan hasznosítási lehetőségeinek határáig terjed.

(2) Az ingatlanon fennálló tulajdonjog a föld méhének kincseire és a természeti erőforrásokra nem terjed ki.”

Bizony, jegyezd meg, hogy a fentiek szerint pl. a teleingatlanodon kiásott/fellelt kincs, vagy feltörő hőforrás nem kerülnek a tulajdonodba, bármennyire is magadnak éreznéd! 😉 Az, az államé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .