Világvégéről

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Itt maradjunk?

Rebeka a “világvégéről” keresett meg. Ő nevesítette így lakóhelyüket, a távoli Vas megye, országhatárunk menti települését. Férjével, Vilmossal, együtt átjárnak a Szomszédba dolgozni, kislányuk jövőre iskolát kezd. Dilemmájuk, hogy átköltözzenek-e Ausztriába, vagy maradjanak, előrelépés gyanánt felújítsák-e a saját házukat?

Vagyis azt kérték, nézzek rá az alaprajzra, tud-e változni benne mindaz, ami Nekik nem igazán tetszik. Például:

  • szűk előtér,
  • keskeny belső/sötét folyosó,
  • nappali – konyha óriási távolsága…

Olyan, átgondolt térrendezést kérnek tőlem, ahol érezhetővé válna a lakás valós alapterülete, hisz nem szobaszám növelésében gondolkodnak, csupán ‘levegősebb’ élettérre vágynak!

Amit ajánlok:

  1. A bejárati ajtón át egy tágas előtérbe lépünk, ami egy padlótól-mennyezetig beépített gardróbbá fejlődött, és ablakszerű falnyíláson át feltárul a nappali teljes tere a lakásba belépő előtt.
  2. A korábbi közlekedő is a helyén maradt, szélességét jócskán növeltem, az előtér és a nappali irányába nyíló beltéri ajtókat megszüntettem, így szabad nyílások jelzik a helyiséghatárokat.
  3. A szülői hálószoba a volt konyha helyére költözött, a falak áthelyezgetésével elegendő mennyiségű beépített szekrény helyezhető el itt is.
  4. A gyerekszoba területe is növekedett.
  5. A WC és a fürdő kb. maradt a helyén, formai kialakításhoz Vilmos ragaszkodott, itt annyi a valódi változás, hogy egy kézmosó is elfér.
  6. A zuhanyzós fürdőben akár két mosdó is elhelyezhető, a középfőfali nyíláskiváltással kialakítva, a mosás/szárítás helye is megoldódott.
  7. A nappali, konyha és étkező tere az utcafronti traktusba került, egyetlen, közös térbe, területük így már közel 40 m², ami majdnem a teljes lakásterület fele.

Több fordulón át változott az ajánlati terv, ez a kialakítás Rebekáék majdnem végső választása, mert bizony itt is maradt még eldöntendő helyiség-használati kérdéskör… 😉

Igen, ilyen még a tároló helyzete, és tervezett funkciója. Mert lehetséges, hogy elválnak útjaik a földgáztól… Jelenleg egy Gépész-kolléga dolgozik a fűtési rendszer optimalizálásán is…

Az alaprajzi átváltozás során javult a lakóhelyiségek tájolása, így a benapozottsága is. Érvényre jutott a tágasság (áttekinthetőség) mint legfőbb/átfogó kívánalom. Valószínűsítem, Rebekáék itthon maradnak. 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .