Az ingatlan fogalma

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Olvasói kérdéskör kapcsán

Az utóbbi időben olvasói kérdésekben találkoztam az ingatlan, mint szó/kifejezés kissé téves/megtévesztő használatával. Szombaton és vasárnap is ezt olvastam, egy a blogomon is közzétett hozzászólásban:

– Van egy 139m²-es telken elhelyezkedő 51m²-es ingatlan.”

Napi használatban van ez a szavunk, megpróbálom meghatározni, helyesen körülírni. Ehhez a ‘Révai’-t is előkaptam (1914-ben íródott!), benne így találtam: lásd: Dolog! Így előszedtem a D-betűs kötetet is 😉 :

„Ingatlan a föld, illetőleg ennek egyes elhatárolt részei, a telek és ami azokkal szervileg vagy gépiesen összefügg. Más fogalom-meghatározás szerint ingatlan dolgok azok, amelyek egy helyről a másikra egyáltalán nem, vagy állaguk sérelme nélkül át nem tehetők.”

A biztonság kedvéért még a Magyar Értelmező Kéziszótárt is fellapoztam, az azt írja:

„Állaga sérelme nélkül nem mozdítható vagyontárgy.” – Ez korrekt és érthető! Bővebben: „Meghatározott földterület (pl. telek), a főbb tartozékaival (épület, növényzet…stb.) együtt.”

Persze a neten is van információ, a Wikipédia is meghatározza:

„Az 1997. évi CXLI. törvény szerint ingatlan az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásba önállóan bejegyezhető.”

Vagyis ingatlan lehet:

  • egyetlen helyrajzi számon nyilvántartott földrészlet, a hozzá tartozó felépítménnyel együtt;
  • külön telekkönyvezett felépítmény;
  • társasházi külön tulajdon;
  • közterületről nyíló pince.

Összefoglalva: Ingatlan a földfelszín körülhatárolt része, a rajta lévő felépítményekkel együtt, ami az ingatlan nyilvántartásban elkülönülten szerepel.

Tehát a bejegyzés elején idézett mondat úgy értelmezendő, hogy az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi számon szerepel az ingatlan földfelszíni része, az a 391 m²-es telek, és e földfelszínen áll a ‘valamilyen’ felépítmény, mely 51 m².

Egyébként igaz az az állítás is, hogy a földrészlet (általános megfogalmazásban: telek) is és az épület/építmény is ingatlan! 🙂

Az épület és a földfelszín kapcsolatánál pedig az az általános/fő szabály, hogy az épület tulajdonjoga a föld tulajdonosát illeti meg.

Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett „tulajdonról” a tulajdoni lap ad bármelyikünk számára elérhető és elég bő felvilágosítást, de erről már írtam korábban:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .