Mit vársz lakásodtól, házadtól és a Térképzőtől?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Megrendelői kívánalmak


Egyik korábbi heti okosságomban elkezdtük körbejárni a tervezés tárgykörét, majd következett a Te (megrendelői) feladatod, hisz a tervezési programot is definiáltuk. Most ezen ismereteket mélyítjük tovább!

 

 

Térigény kielégítése

Az Ember tevékenysége, élete ma a természeti tértől elhatárolt, mert az időjárás hatásaitól védett tereket igényel. Az Ember életkora, foglalkozása, anyagi lehetősége, kulturáltsága, eszménye, hagyományai, szemlélete alakítja lakóterét. Vagyis a társadalmi csoportok átalakítják a természetet, és az épített környezet egész rendszerét hozzák létre.

Ez az átalakítás változó intenzitású, egyes történelmi korokban gyors, máskor lassúbb. A társadalmi átalakulások, az új technológiák megjelenése, új szokásokat, új életmódokat hoz. Ekkor nő igazán az építési igény. Ez szerintem kicsiben is így van, az Egyénre lebontva, hisz első élettered a kiságy, aztán a gyerekszoba, később kollégiumi szoba, önálló albérlet, majd a saját lakás…

Tovább vizsgálva: a társadalom „néptömegei” az adott kor fejlődése mellett, kulturális hagyományait ápolva, véges anyagi lehetőségeit is számba véve, általában a meglévő épületállományát megtartja és azt fejleszti. Ez jellemző a prágai, budapesti Várra…, ahol az egymást követő nemzedékek éltek/élnek ugyanazon épületekben.

Ezzel párhuzamosan a nagyobb anyagi erőt és hatalmat képviselők, igényesebb vezető rétegek látványosabb építészeti-műszaki megoldásokat preferálnak, támogatnak és finanszíroznak. Gondolj a párizsi az Eiffel toronyra!

Az épület és lakás-tervezés a létrehozás előtti művelet, maga az előkészítés, a gondolat, az álom, az idea, mivel a leendő építmény megvalósításának fizikai lehetőségeit vizsgálja, és ehhez rendeli hozzá az anyagi feltételeket. A tervezés így nem más, mint vizionálás, előrelátás! A tervező, így a Térképző nem csak a helyes megoldást adja, hanem időben és térben reálisan megvalósítható megoldások sorozatát nyújtja! Ismeri a műszaki lehetőségeket, gyártási és beszerzési módokat, és figyel Megrendelője változó, jó esetben fejlődő igényeinek kielégítésére. 🙂


Megrendelői igényeket 3 fő csoport-ba osztom:

  • 1.szerkezet: rákerülő és általa keletkező terheket biztonsággal hordja.
  • 2.használat/funkció: méretei, helyiség-kapcsolatai, megvilágítása, fűtése, szellőzése, komfortja és kényelme a benne élő Ember élet-tevékenységét biztosítja, és igényszintjét, egyéb kívánalmait kielégíti.
  • 3. megjelenés: külsejével, arányaival, formáival nem csak a Megrendelő igényszintjéhez és kulturáltsági fokához idomul, de igazodik környezetéhez úgy, hogy rendezettséget, biztonságot és kellemes élettér érzetét kelti.


Negyedik csoport is létezik: a művészet. Ez akkor létezik,akkor van jelen, ha részletek és összhatás tekintetében is közvetíti saját kora lényegét, és valami újat, követhetőt ad, mert megszületése szemléletmód és gondolkodásmód változást idéz elő.

Összegezve: a fenti igények és követelmények összefüggnek. A használat akkor valósul meg, ha a szerkezet rendben van, és „szép” megjelenés esetén is a szerkezeti újítások ötvöződnek az aktuális trendekkel.

Bejegyzésem képeinek forrása: www.pinterest.com‎

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .