Nyaraló téliesítése

terv

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Nyaraló téliesítése


A „friss-nyugdíjas” házaspár néhány éve vásárolta a Pilisben ezt a három szintes nyaralót.

 

 

Ők, az alföldi városlakók, napról-napra beleszerettek a tájba, a kertjükbe! Hobbijukká vált itt élni, itt létezni, a természetben. Így gyakorlatilag már csak a téli időszakban, annak is a hidegebb szakaszában mentek haza, a megszokott lakásba „melegedni”.
Tavaszra gondoltak egy merészet, és úgy döntöttek, véglegesítik ittlétüket!


Ebben segédkeztem. Először csak a téliesítést vizionálták:

  • nyílászárók cseréje,
  • homlokzati hőszigetelés,
  • tető hőszigetelés,
  • fűtés kiépítés…

De az unokák számának gyarapodása a bővítés mellé is helyezett észérveket!


A bővítést – a kívánt funkciók miatt – csak a tetőtérre terjesztettük ki, a födémet konzolosan kiültetve tudtunk térnövekedést elérni. Így a vasbeton pince, a földszint körül megépített vasbeton lépcsők, támfalak és teraszok bontását elkerülhetővé tettük!

Takarékosan, minden bontott anyagot felhasználtunk, elhasználtunk, vagy értékesítettünk, mint például a bontott nyílászárókat. A betoncserép a régi tetőről lekerült, majd az új tetőre visszakerült!
A bontott fafedélszék tűzifává változott, csakúgy mint a korábbi tetőtéri pozdorjalap burkolat.
 
A tervezett átalakítás a földszintet alig érintette, a tartózkodó teréből kellett indítani egy biztonságos, szerelt acéllépcsőt. Az egész építkezés egyébként úgy zajlott, hogy a még konyhabútor is a helyén maradt!

A tető teherhordó szerkezete és vendég-födéme acélvázzal készült, gyakorlatilag száraz-technológia valósult meg. Az „öltöztetés” hozott némi nedvességet, de a lakott épületrészen károk nem keletkeztek!

A bővítéssel megoldódott a tetőtérben a szeparált hálók kialakítása. A nyaraló télen is lakható házzá alakult.
Az átváltozás nevű utolsó kép nyáron készült. Az építkezés előtti nyáron a régi házat látod, mellette az építkezést követő nyáron már az újat. A piros napernyő és a sárga hinta is örül! :)

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>