Bővítés felfelé, irány a tetőtér!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: gyerekszobák a tetőtérben

 


Szilárd és Emma, három kicsi gyermekükkel költöztek az agglomerációba 2 éve. A 96 m2 földszinti alapterületet egyszerűen kinőtték.
Korábban is gondoltak a bővítésre, hisz nekem már egy konkrét kiviteli tervet mutattak a tervezett bővítésről. Abban a tervben, lelkük mélyén hibát, illetve pénzügyi megvalósíthatatlanságot véltek felfedezni, és e kételyek eloszlatásában kértek segítséget tőlem.
 
Kicsit kényelmetlen helyzet egy meglévő kiviteli tervet koncepciójában bírálni, mégis bátorkodtam ezt tenni!
A tervet nem feladatom minősíteni, annyit jegyzek le itt, hogy az alapkoncepció nem Emmáék kívánalmait és elképzeléseit tükrözte.
Arányait tekintve, a 45 m2-nyi hozzáépítés gyakorlatilag 45 m-nyi közlekedő teret csapott az épülethez. 🙁 Ez a meglévő alapterület fele!

 


A mellékelt ajánlati terveken az általam elképzelt megvalósítás egyetlen funkciósémáját mutatom be, vagyis az első gondolatomat a bővítés optimalizálására. Ez csupán egy ajánlati terv, itt a nagyságrendi négyzetméter adatokat, a bútorozhatóságot, a térkapcsolatokat és térszervezést kell értelmezni, és a Család saját életvitelére lebontva mérlegelni az alaprajzokon kínált lehetőségeket.


A pince alaprajzával nem foglalkoztam, mert a tároláson kívül más funkciót nem költöztetnék oda.
 
Az átalakításnál a jelenlegi fémszerkezetű szélfogóként működő hozzáépítést valódi épületrésszé alakítanám (alapozás/épített falazat/tetőszerkezet) és a terephez képest jelentkező szintkülönbséget ezen épületrészen kívül, előlépcsővel hidalnám át.
 
Ez ugyan felvet egy új problémát, de a pincei lépcső járóvonalában még 3 fellépést a húzott kar folytatásaként beépítenék. Időszakos használatú lépcső, aki használja, tudja nem kényelmes, és megtanulja biztonsággal használni, kapaszkodó korlátot úgyis szükséges felszerelni!
 
A földszinti bővítés minimális alapterületével, vagyis egy szélfogónyi területtel képes javítani az épületmagasság „kihegyezett” 5 m-es problémáján is, hisz ez csak egyszintes épületrész lenne, és egy teljes fala beépített szekrényekkel bútorozható!


A hozzáépítés nem fedi el a meglévő-megmaradó fürdőszoba ablakot és a meglévő-megmaradó nappali délnyugati tájolású ablaka is a helyén maradhat! (természetes megvilágítás és szellőzés!) Valódi méretét, tetőidomát az épületmagasság problematikája rendezheti.
 
A hátsó közlekedő folyosó megmarad, de a konyha-étkező elérésekor csak nyílást hagynék.
 
A pincei lépcső felett egy beépített kamra-szekrény kialakítható, bár csak mesterséges szellőzésére van mód.
 
A fürdőszoba átalakításra kerül, száműztem a sarokkádat, helyette zuhanyfülke lenne, és ide költözne be a wc is.
 
A konyha-étkező tere nyújt kertkapcsolatot a nappali tartózkodás életterével.
 
Az utcai hálószobát mindenképpen megtartanám. Alapterülete alkalmassá teszi szülői hálóvá, látható, akár két dolgozó asztal is elfér, és még mindig marad hely a megfelelő mennyiségű ruhásszekrénynek.
 
A nappali terét a helyén tartanám, a kertkapcsolat elérése úgy rövidül, hogy ajtót nem rajzoltam rá, de persze annak sincsen akadálya, hogy legyen.
 
Ha a nappali tartózkodás tereinek nagyságát nézzük, a 42 m2-nyi területet elegendőnek tekinthetjük egy 5 fős család életteréhez.


Ebbe a nappali térbe helyezném a húzott-karú, tetőtérbe vezető lépcsőt.
Technikailag ez úgy tud megvalósulni, hogy két vasbeton gerenda közötti betontálcákat kibontjuk, így közel 1,00 m szélességű lépcsőkar megépíthetőségének lehetőségét kapjuk. A valóságban, már elkövettem ilyet, szintén egy tetőtéri bővítés kapcsán, kb. 10 éve, és jól működik a dolog azóta is!
 
Az alaprajz a lépcső alatti térrel most nem számol, de több lehetőség is megfontolható a tér hasznosítására akár a szülő háló, akár a nappali felől!
 
A középre helyezett lépcső a tetőteret középen tárja fel, így minimális közlekedő teret kell kialakítani. A tetőtéri négyzetméteradatok csak a tetőtéri helyiségek hasznos, tehát az 1,9 m feletti alapterületet mutatják!
 
A három gyermek részére közel azonos nagyságú szobák kialakítására van lehetőség, és megfelelő mennyiségű tároló szekrény elhelyezhető!
 
A fürdőszoba idealizált berendezhetőséget mutat, elfér benne kád, zuhanyzó, mosdók (ha pultba építenénk, akár 3! is), wc és még mellette bidé is. Ha a sarokkád költözne ide a földszintről az is elhelyezhető kényelmesen, bár én nem javaslom, mert nem tekintem gazdaságos megoldásnak használatát.
 
A fürdő mellett még lehetőség van egy háztartási helyiség kialakítására is. Ezen érdemes gondolkodni, úgy tartom ott a mosógép helye, ahol a legtöbb szennyes-ruha keletkezik… De ez a ház akár 3 szinten is tud mosási lehetőséget produkálni. Vagy csak egy gardrób/járható szekrény létesülne itt fent.
 
A gépészetről minimálisan: A jelenleg használt kéményt tartalékkéménynek venném, és az új fali gázkazánt szerelt kéménnyel a tetőtérbe építeném. Így a középső főfalban lévő dupla kéménytestet a földszint feletti födémig visszabontanám.
 
A tetőtér jobb kihasználtsága érdekében a tervezett tetőhajlásszöget 45 fokra növelném, így nő a tetőtéri hasznos alapterület.
 
Az ablakok tekintetében: a tetőtéri oromfalra a fürdőben lehet ablakot rakni, így esetleg spórolható egy tetősíki ablak, de ugyanez igaz a nappali feletti szobára is.
A lépcsőházra szándékosan nem rajzoltam tetősík ablakot, hisz nagyon nehéz lenne rendszeresen tisztítani. A lépcsőre a közlekedőre a tetőtéri szobák üvegezett ajtaján tud természetes fény beköszönni, vagy alkalmazhatunk ú.n. fénycsatornát is.
 
Ez egy koncepció a bővítés – tetőtérbeépítés megvalósíthatóságára, mely Emma és Szilárd tetszését elnyerte, és szeretnék, ha mindez így valósulna meg! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .