Építsük be a teraszt!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Minimum kell két hálószoba!


Helga és Jenő májusban keresett meg, meghívtak magukhoz, hogy beszéljük át kicsi családi házuk bővítési lehetőségeit, mert iskolás Kisfiukkal már nagyon szűkös a meglévő élettér!


Akkor még sok bővítési ötletük volt, mégis arra kértem Őket, a 3 fő irányból válasszanak ki egyet, a számukra a legkedvesebbet és csupán azt az egyet dolgozzuk ki! Nyilván ehhez kellett némi költségbecslést és műszaki megvalósíthatóságot adnom, támpontnak.
 
Jenőék végül úgy döntöttek, hogy a délkeleti tájolású fedett teraszt építsük be, mert azzal nem veszünk el kertterületet.
 
Pontos, világosan megfogalmazott kéréseik:
– bővített alapterületen mindhármuknak biztosítsuk a magánszférát önálló szobákban;
– a konyha-étkező-nappali összeállítás tud együtt, egy térben működni;
– a fürdőbe legyen kicsi kád;
– valósuljon meg önálló wc helyiség;
– kellene egy aprócska tároló (kamra);
– no meg új terasz is jó lenne, nyugati irányban a kert felé!
 
A családi ház alaprajzilag így fest elvi kialakítását tekintve:


A meglévő fedett terasz bővített beépítésével a beépített bruttó alapterület 76,52 m² lesz. Ez a megnövekedett alapterület még nem lépi túl a megengedett 25 %-os beépítettséget.
 
Mutatom is, mire jutottam, miután az elvi kialakítást továbbterveztem:


A belső helyiségkialakításnál a nappali tartózkodás tereit az utca felé tájoltam, míg az intim pihenés és az azt kiegészítő helyiségeket az ellentétes oldalra csoportosítottam ahogy az az eredeti elrendezésben is szerepelt.
 
1. A lakóház személygépkocsival és gyalogosan történő megközelítését nem változtattam meg. Gyalogosan az utca felől, a kerti kiskapun át jutunk az előlépcsős bejárathoz, innen lépünk be az épület előterébe.
A bejárati ajtót felülvilágítóval érdemes ellátni, így jut be ide is természetes fény. Az előtér-közlekedőben a beépített szekrény a kabátok és cipők elhelyezéshez biztosít helyet.
 
2. Az előtértől érhető el a kamra helyiség, melyet tájolása miatt inkább szigorúan tárolónak neveznék.
 
3. Az előtérből egy falnyíláson át jutunk a nappali tartózkodás tereibe, azonnal feltárul a konyha-étkező területe, mely belső rejtett közlekedő/elosztó tér is egyben!
A konyhapult az utca felé eső homlokzati falon egyenes kialakításban került elhelyezésre, az étkező asztal térben áll, bútorozás kihúzott székekkel ábrázolja a helyigényét. A tálaló szekrény még elhelyezhető, a helyiséget határoló falak mentén. A konyha elrendezése egyeztetendő, mert bizony kevés a tárolóhely benne! 🙁
 
4. Az étkező-terület nappalival határos helyén burkolatváltást ábrázoltam, ezen átlépve a nappaliba érünk. Alapterületi méretének követelmény értéke: min.16 m². A nappaliból jutunk ki az új teraszra, pl. egy kétszárnyú, középen felnyíló ajtóval.
A belső helyiséghatároló fal mentén elhelyezhető némi nappali bútorzat és egy zárt égésterű fa tüzeléses kandalló is, így a nappali ülőbútorát háttal az utcai ablaknak, erre felé fordítottam.
 
5. A nappaliból nyílik a szülői háló, amelyből szintén az új teraszra juthatunk. 180 cm széles franciaágy két éjjeli szekrény, és beépített szekrény fér csupán bele.
A terasz pergolával részben fedett módon is megvalósítható!
 
6. A gyerekszoba az étkezőből nyílik, alapterületileg már nem fél szoba, keskenységének ellensúlyozására viszonylag nagyméretű ablakot tennék, illetve a szobaterületet galéria-szerűen is növelni lehetne felfelé, az új tető irányába! Beépített szekrények, ágy éjjeli szekrénnyel és az íróasztal is elfér itt.
 
7. A két szoba közé telepített vizesblokk egy előtérrel, egy szükséges zsilippel kapcsolódik a lakás nappali tartózkodású teréhez.
A wc-helyiségbe mindenképpen tennék mosdót.
 
8. A fürdőszobába befér egy 70/170 cm méretű kád is! A fűtés kazánját is ide telepíteném.
 
A földszintes épület tetőidoma egyszerű nyeregtető maradna, hajlásszöge sem változna, így bármilyen cseréppel fedhető a ház.
Nem ábrázoltam a homlokzati hőszigetelést, de a teljes épületet hőszigetelni kell!
A terv fő méretei a Helgáék által biztosított szkennelt tervlapból átvett adat, valós tervezésnél az épületet pontosan fel kell mérni.
 
Tegnap Jenővel összefutottam bevásárlás közben, jelezte: tetszik Nekik az átváltozás! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .