Kilátások és belátások

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Nyílászárók elhelyezése


Gyakran szembesülök azzal, hogy az Építtetőim nem rendelkeznek térlátással, és bizony sok műszaki kifejezést sem ismernek, így adódik olyan helyzet, hogy nem veszem észre, Ők nem mindent értenek a műszaki terveken, hiába kommunikálunk mindent, lépésről-lépésre, folyamatosan…
 
Legutóbb, egyik, már épülő családi házamnál, a homlokzati nyílászárók rendelésekor, a termék Forgalmazójával majdnem áttervezték a nyílászárók kialakítását és a redőnyöket… Takarékossági szempontból változtattak volna.


A tervezéskor már végigjártuk a lehetőségeket, és a járatos nyílászáró méretek alsó skáláján mozogtunk.
 
A redőnyöknél pedig műanyag anyagút választottunk, illetve olyan redőnytokot, mely „üresen” is a szerkezeti falba beépíthető, és a külső oldali szerelhetőségével biztosítja azt, hogy maga a redőny később is megvásárolható/beépíthető.
 
A tervezett családi házon a “szemöldökmagasság” azonos. Vagyis a belső nyílászárók és a homlokzati nyílászárók is 2,10 m magasan záródnak, vagyis ez az a magasság, ahová valamennyi nyílászáró felső, vízszintes éle felér.
 
A „parapetmagasság” (jele: pm) a szemöldökmagasság ellentéte, vagyis az a magasság, ahol a nyílászáró alsó vízszintes éle megtalálható. Másként meghatározva, azt is mondhatjuk, hogy a nyílászáró alatt lévő falazat magasságát értjük parapetnek, amit gyakran mellvédmagasságnak (jele: m) is nevezzük. Ajtóknál ez ugye általában nulla (pm=0; m=0), mivel leérnek a padlóig! 🙂
 
A konyhában az ablakok alatt van konyhapult, ami cca. 90 cm szokott lenni, és a pulton van mindenféle eszköz/kellék a főzéshez, ezért ott az ablak 30 cm-rel feljebb kezdődik a pulttól, ezáltal a padlótól az ablakok alja itt 120 cm:


​Rajzoltam ide egy pasast is, aki átlag magyar méretű, és bőven kilát az utcára.
 
A fürdőre, háztartási helyiségre “fekvő-formátumú” ablakokat kértek, ezért az egységes szemöldök miatt itt a padló és az ablak aljának magassága már 150 cm. Kívülről, a fürdőben tisztálkodó ember teste nem látható, ellenben Ő, éppen kilát bentről:


A 210-cm-es szemöldökmagasság vitathatatlan előnye, hogy a manuális redőnykezelés jól működik, a lakást használók ezekhez a nyílászárókhoz hozzáférnek, azaz elérik az ablakok kilincsét, sőt még a redőny gurtniját is. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .